En »rimelig hardcore« tilføjelse er på vej ind i epidemiloven: Muligheden for at tvinge tusindvis i isolation

Dagens overblik: Berlingske giver dig her et overblik over dagens vigtigste historier.

På billedet ses Lyngby Boldklubs Patrick da Silva (rød trøje) i kamp med Brøndby IFs Jens Martin Gammelby under kampen den søndag, hvor Thomas Kahlenberg så med fra tilskuerrækken og uden at vide det bar coronavirussen med sig ind på stadion. Efterfølgende blev de tre Lyngby-spillere Martin Ørnskov, Kasper Jørgensen og Patrick Da Silva sendt i coronakarantæne. Men med en foreslået tilføjelse til epidemiloven vil myndighederne fremover kunnet have tvunget alle, der var i kontakt med Kahlenberg, til at gå i isolation. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann

Godmorgen og velkommen til dagens overblik.

Vi tager hul på en hæsblæsende nyhedsuge, hvor det i udlandet er værd at holde øje med udviklingen i både USA og Rusland.

Vi begynder i Danmark, hvor Berlingske i dagens forsidehistorie har undersøgt, hvorfor den anden store bølge af coronavirus på trods af talrige advarsler fra eksperter kom bag på danske myndigheder.

»Det giver ingen mening, at man blev overrasket over, at det pludseligt eksploderede,« som virolog Allan Randrup Thomsen fra Københavns Universitet, siger.

Hospitalsvæsenet blev presset til det yderste, smitteopsporingen haltede længe efter, og eksperter nåede ad flere omgange at efterspørge skrappere restriktioner, før regeringen til sidst igen indførte restriktioner for at begrænse smittespredningen 16. december med rekordhøje smittetal.

Men inden vi når så langt, skal vi først have et kig på de seneste coronatal. De ser således ud:

  • Bekræftede smittede i Danmark: 189.088 (889 nye smittede det seneste døgn)
  • Antal indlagte: 799 (20 mere end dagen før)
  • Antal indlagte på intensiv: 131 (84 i respirator)
  • Antal døde i Danmark: 1.775 (28 flere end dagen før)
  • Antal bekræftede smittede på verdensplan: 95.037.610
  • Antal dødsfald på verdensplan: 2.030.668

Læs mere om de danske tal her og de internationale tal her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Mutationer og lave smittetal

Den ny coronavirus muterer løs og breder sig fortsat verden over i flere varianter. Der er enkelte lyspunkter, som at der ifølge søndagens tal fra myndighederne ud af 103.825 testede var 889 bekræftede tilfælde, hvilket giver en såkaldt positivprocent på 0,89. Det er relativt lavt, og det er en god nyhed.

Til gengæld breder den såkaldte britiske variant, der vurderes at være 50 til 74 procent mere smitsom end andre virusstammer, sig med hast. Ifølge konstitueret faglig direktør ved Statens Serum Institut, Tyra Grove Krause, vil den britiske variant om kort tid være dominerende i Danmark.

Heldigvis skal alle historier have en slutning, og det vil pandemien også få. At dømme efter et nyt og opsigtsvækkende studie om pandemiens endeligt, taler sandsynligheden for, at pandemien uundgåeligt vil ebbe ud – og derefter blot husere blandt os som en irriterende småforkølelse, der dukker op en gang imellem, skriver videnskabsjournalist Lars Henrik Aagaard.

Ny beføjelse i epidemilov

Overblikkets sidste coronahistorie, før vi kommer til de seneste smittetal, finder vi hos Jyllands-Posten, som skriver, at eksempelvis fodboldfans og festgæster fremover vil kunne blive tvunget i isolation.

Det fremgår ifølge avisen af regeringens forslag til en ændring af epidemiloven, at myndighederne vil få mulighed for at pålægge hele grupper eller forsamlinger at lade sig teste for coronavirus eller gå i isolation under trussel om bødestraf. Epidemiloven giver i forvejen mulighed for sådanne pålæg over for enkeltpersoner, men altså ikke (endnu) over for grupper eller forsamlinger.

Da en lokal fodboldhelt i Brøndby, Thomas Kahlenberg, i begyndelsen af pandemien eksempelvis viste sig at have været smittet, da han var til fodboldkamp som tilskuer på Brøndby Stadion, opfordrede fodboldklubben efterfølgende alle, der havde været tæt på ham, til at blive testet. Med den nye lovændring vil det fremover kunne straffes med bøde ikke at følge myndighedernes anvisning.

Juraprofessor Kristian Lauta fra Københavns Universitet efterlyser i Jyllands-Posten en offentlig debat om tiltaget, som – hvis det bliver vedtaget – vil gælde fra 1. marts.

»Der er foruroligende stille om denne lov, som generelt indeholder ret indgribende tiltag, og som nu også vil gøre det muligt at pålægge potentielt tusindvis af mennesker at isolere sig. Det er en rimelig hardcore bestemmelse,« siger Kristian Lauta til Jyllands-Posten.

Advarsel om »politisk selvbedrag«

S-regeringens politik risikerer at erodere fundamentet under det danske velfærdssamfund, lyder opråbet fra toppen af dansk erhvervsliv, hvor Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl Sørensen, benytter en selvudnævnt »nytårstale« til at droppe høflighedsfraserne over for regeringen og dens støttepartier og i stedet for beskylde magthaverne for »politisk selvbedrag«.

Coronakrisens omfattende konsekvenser for erhvervslivet kombineret med et af regeringens helt store valgløfter om retten til tidlig pension er ifølge DI-direktøren en farlig cocktail.

Liv i Stærekassen

Vi skal også forbi en nyhed fra Det Kongelige Teater, hvor direktør Kasper Holten vil puste nyt liv i den gamle teaterbygning Stærekassen ved Kgs. Nytorv.

Med et bidrag på 120 mio. kroner fra Realdania-fonden vil Det Kongelige Teater skabe et »oplevelsesunivers« for børn i Stærekassen, siger Kasper Holten.

»Jeg har i flere år leget med tanken, og da min datter for godt et par år siden gik i 0. klasse, havde jeg hendes klasse med inde at se forestillingen »Halfdans Hokus Pokus« i Skuespilhuset. Efter forestillingen var børnene med oppe på scenen, og jeg kunne se, hvor fascinerede de blev blandt andet af at se, at kulisserne var fake og ikke virkelighed. Den fascination, som man kan opleve ved at kigge ind bag kulisserne og se scenehåndværket, kan være lige så stærk som at se en forestilling,« siger han.

Onsdag får USA en ny præsident, men uroen ulmer

Vi skal også genbesøge historien om overdragelsen af USAs præsidentembede fra Donald Trump til Joe Biden. Overdragelsen sker onsdag.
I mellemtiden er det store spørgsmål efter stormløbet mod Capitol Hill, om det vil gå fredeligt for sig.

Vil USA se yderligere voldelige demonstrationer rettet mod regerings- eller myndighedsbygninger?

Det amerikanske forbundspoliti, FBI, har advaret om planlagte »bevæbnede protester« i hovedstaden og alle 50 delstatshovedstæder de kommende dage. I Washington DC er et betydeligt antal soldater nu udstationeret for sikre, at det ikke endnu engang går ud over Capitol-bygningen, hvor der dog ifølge britiske The Guardians USA-korrespondent nærmest er flere journalister end demonstranter til stede på nuværende tidspunkt.

Udover de indenrigspolitiske genvordigheder, den snart nyslåede præsident Biden skal håndtere, står han også overfor et større diplomatisk oprydningsarbejde. Det skriver Kristian Mouritzen i en analyse om konsekvenserne af, at præsident Donald Trump gennem fire år har givet Nordkorea frit lejde til at udvikle sit atomprogram og i det hele taget har syntes at tage diktatorer til sig i højere grad end allierede og demokratiske venner.

Russisk oppositionsleder hjemvendt – og fængslet

Det bringer os videre til Rusland, hvor præsident Vladimir Putin har sin egen hovedpine ved navn Aleksej Navalnyj.

Oppositionspolitikeren Navalnyj blev 20. august forsøgt myrdet med nervegiften Novitsjok og ifølge mediet Bellingcat stod et hold russiske efterretningsagenter bag attentatforsøget. Navalnyj blev hastet til Tyskland, hvor han fik lægehjælp og kom til hægterne. Søndag vendte han så tilbage til Rusland, og det endte i lidt af et cirkus.

Siden Navalnyj i sidste uge annoncerede, hvornår han ville returnere til Rusland, har der været voldsomme spekulationer om, hvordan magthaverne ville håndtere situationen. Svaret kom søndag, hvor Navalnyj blev anholdt i lufthavnen.

Dagens sportsnyhed

Egypterne afholder i disse dage VM i håndbold for herrer i hovedstaden Kairo, hvor Danmark er med. Flere hold er mere eller mindre coronaramte, og under en af Norges kampe forvildede en kat sig angiveligt ind på banen.

Ikke desto mindre går det godt for de danske håndboldherrer, som søndag i lidt af en målfest vandt over DR Congo til trods for en – ifølge DRs sportsskribent – kedelig start:

»Den danske indledning var lidt som en daggammel sodavand uden låg. Doven, småkedelig. Og tam. Tre-fire af de her lige ved og næsten beslutninger, tvivlsomme afleveringsfejl. Argh.

Og de fem minutter med spilstop, gaffatape og en løs gulvreklame tilsat klappe-nummeret Zorba på speed hjalp da heller ikke på sagerne. Man sad næsten og savnede et stykke med Volbeat i Boxen.«

Læs hele DRs kampreferat her.