En person er sigtet efter forsøg på at overfalde Inger Støjberg

En afvist asylansøger er blevet sigtet, efter at integrationsministeren sidste uge blev forsøgt overfaldet på et udrejsecenter i Nordsjælland.

To personer er blevet sigtet, efter Inger Støjberg i sidste uge blev forsøgt overfaldet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En person er blevet sigtet i kølvandet på de dramatiske optrin på Udrejsecenter Sjælsmark fredag i sidste uge.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) og Johanne Schmidt-Nielsen (EL) besøgte udrejsecenteret i forbindelse med optagelser til et TV-program. En gruppe på knap 40 afviste asylansøgere forsøgte i vrede at komme frem til ministeren, der var beskyttet af livvagter og politifolk og dermed undgik at komme til skade.

To personer forsøgte efterfølgende at hægte sig fast på ministerens bil, men de blev hurtigt fjernet af politiet.

Nordsjællands Politi bekræfter, at en beboer på udrejsecenteret er blevet sigtet efter straffelovens paragraf 119. Paragraffen drejer sig om vold eller trusler om vold mod tjenestemand i funktion, og den kan i yderste konsekvens give op til otte års fængsel.

Nordsjællands Politi kan ikke oplyse, hvem der har rejst sigtelsen, og om det drejer sig om overfald mod ministeren eller en anden tjenestemand.

Hvis en person begår kriminalitet med fængselsstraf til følge, mens han eller hun bor på et udrejsecenter i Danmark, vil personen komme i et dansk fængsel. Personens sagsgang vil fortsætte uændret, da personen allerede har fået afslag på asyl og er på vej ud af landet. Kriminaliteten kan dog få betydning for personens senere forløb, hvis han eller hun får opholdstilladelse i Danmark og derfor skal modtage offentlige ydelser.

Inger Støjberg og Johanne Schmidt-Nielsen besøgte en irakisk familie i forbindelse med TV-optagelserne. Det skabte uro i resten af lejren, hvor der opstod en forestilling om, at netop den familie ville blive sikret opholdstilladelse, fordi de havde fået ministerbesøg.

Da Inger Støjberg trådte ud af boligen, var gruppen på ca. 40 asylansøgere stimlet sammen. Mange var vrede og ophidsede.

Optrinnet kulminerede ifølge øjenvidner med en iransk kvinde, der gik meget tæt på integrationsministeren og skreg hende ind i ansigtet.

Livvagterne vurderede efterfølgende, at det var nødvendigt at evakuere ministeren. Hun blev derfor kørt væk fra den tidligere kaserne i sin ministerbil.

Kort tid efter hændelsen skrev Inger Støjberg følgende i et opslag på sin Facebook:

»Efter vi havde talt med en familie, der er afviste asylansøgere og som skal udsendes af Danmark, kom vi udenfor hvor omkring 40 mennesker havde samlet sig. Her udviklede situationen sig voldsomt, da gruppen blev meget ophidset. Det hele endte med, at jeg blev evakueret ud af centeret.«

I forlængelse af det takkede Inger Støjberg livvagterne og ministerchaufføren for indsatsen.

»Uden jer kunne det være endt helt anderledes galt,« lyder det i opslaget.