En perlerække af lystlejrpladser

Om få år skal man kunne sejle Danmark rundt i kano eller kajak og finde overnatningsmuligheder. Man kan allerede overnatte ved kysten ti steder fra Vestamager til Gilleleje.

Forstfuldmægtig Troels Grene, Skov- og Naturstyrelsen, Kronborg Statsskovdistrikt, har selv afprøvet den nye lejrplads i Nivå. <br>Foto: <br>Jan Jørgensen Fold sammen
Læs mere

I næste uge åbner en kystnær lejrplads på stranden ved tangen syd for Nivå Havn, og dermed er der ti overnatningspladser til rådighed for kano- og kajakroere på strækningen mellem Vestamager og Gilleleje, hvor man kan blive lullet i søvn af bølgeskvulp og vågne op til solopgang og fuglesang.

»Der er også kystlejrpladser andre steder på Sjælland, f.eks. ved Avnø, og det er meningen, at det om nogle år skal være muligt at overnatte på mere eller mindre primitive pladser med 10-30 kilometers mellemrum hele Sjælland rundt,« fortæller forstfuldmægtig Troels Grene, Skov- og Naturstyrelsen, Kronborg Statsskovdistrikt, der selv har afprøvet den nye lejrplads i Nivå.

»Den er blandt de mest primitive, men i nærheden af en offentligt toilet, og så ligger den meget smukt og er let at komme til for roere. Men de kystnære overnatningssteder er naturligvis også til rådighed for cyklister og vandrere,« siger han.

En af de meget komfortable pladser er Strandmøllen i Dyrehaven 100 meter fra Mølleåen i Skodsborg. Her er både shelter, rindende vand, kølerum til maden og bålpladser med brænde.

»Shelteret kan være optaget af grupper, der har book- et det i forvejen, men der er rigelig plads til at slå et telt op på pladsen,« fortsætter Troels Grene.

Netværket af kystnære lejrpladser skal efterhånden dække hele landets 7.000 kilometer lange kystlinje, og der er er allerede pladser ved f.eks. Limfjorden, Flensborg Fjord, Odense Fjord, Nakskov Fjord og de store jyske åer. De fleste ligger på statslige eller kommunale områder, hvor overnatning er gratis, mens man kan komme til at betale et mindre symbolsk beløb for at slå sit telt op på privat jord eller campingpladser.

Danskerne har taget tilbuddet om fri teltning til sig. Det blev lanceret i foråret og er allerede blevet udvidet med to statsskove, sådan at der nu er 46 statsskove over hele landet med i ordningen, der tillader at man kan overnatte en nat med højst to tremandstelte.

www.skovognatur.dk

Læs om de kystnære lejrpladser og om de steder, hvor der er fri teltning i øvrigt.