Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Først blev det kendt som det helt store sociale dansemedie, hvor især unge mennesker optog og delte videoer af sig selv, mens de vrikkede med hofterne.
Men efterhånden er TikTok blevet katalysator for en lang række nye trends og tendenser.
Og lige nu florerer en række korte videoer fra klasseværelserne, hvor elever filmer deres intetanende lærere i smug. Videoerne bliver delt på det sociale medie uden lærernes samtykke.
Det har fået konsekvenser for en elev på Frederikshavn Handelsskole.
Eleven optog sin lærer, mens læreren kom med en opsang til klassen, delte den på TikTok uden samtykke og fik over 163.000 visninger.
Nu skal eleven se sig om efter en ny skole. Han er nemlig blevet smidt ud af handelsskolen for det, skolen mener, er brud på gdpr-reglerne. Det skriver TV 2.
Opskriften på en god prank
Jo sjovere og bedre en prank, man kan udsætte lærerne for, jo mere viralt går videoerne, og lærerne udstilles potentielt for tusindvis af mennesker.
De fleste videoer følger dog samme opskrift. Den lyder som følger:
En elev rækker hånden op og spørger: »Er her ikke lidt varmt?«.
Herefter lægger alle eleverne sig ind over bordet i en simuleret besvimelse, mens en forvirret lærer ser til.
Se et eksempel på fænomenet her:
Ifølge Folkeskolen.dk spreder tendensen sig hastigt på de danske folkeskoler.
De bakkes op af Eva Fog Noer, som er digital pædagog og ekspert i børns digitale liv. Hun fortæller, at der er eksempler på trenden helt fra indskolingen til gymnasiet.
»Det er en meget populær trend, blandt andet fordi den bliver anset for at være ret harmløs,« siger hun til Folkeskolen.dk og understreger, at man ikke må dele videoerne uden lærernes samtykke.
Hos Gymnasieskolernes Lærerforening (GL), der repræsenterer landets gymnasielærere, ser de med »stor alvor« på tendensen.
»Jeg er desværre ikke overrasket over, at der dukker sager op. Det er et udslag af teknologiens muligheder og en ungdomskultur, hvor man meget ureflekteret går og dokumenterer hinanden i alle mulige situationer,« siger Tomas Kepler, der er formand for GL, til TV 2.
Landsforeningen foreslog allerede i maj sidste år at forbyde optagelser af undervisningen uden lærernes samtykke.