En ny slags postbude indtager bybilledet

CityMail uddelte i går sine første breve på dansk grund. Firmaet har i 15 år distribueret post i Sverige, og fremover vil 40 pct. af de danske hustande også få besøg af CityMails sortklædte bude.

18-årige Rafael Martinez har første arbejdsdag som postbud for Post Danmarks nye konkurrent CityMail. Han glæder sig til et job, hvor han kan få motion og frisk luft samtidig med, at han tjener penge. Foto: Liselotte Sabroe<br> Fold sammen
Læs mere

»De har et godt motto: Få fast løn og faste baller - det faldt jeg for,« fortæller 18-årige Rafael Martinez om årsagen til, at han søgte job som postbud hos postdistributionsfirmaet CityMail.

Her var det i går første arbejdsdag for Rafael Martinez og de - indtil videre - cirka 250 øvrige nyansatte CityMail-bude, der fremover skal konkurrere med Post Danmark om at levere post til over en million husstande i et distrikt, der strækker sig fra Holbæk til Dragør og fra Gilleleje til Køge. Ambitionen er, at CityMail en dag skal dække hele landet, men indtil videre har firmaet nok at gøre med at ansætte nye folk og få lokaliteterne, logistikken og arbejdsgangene op at køre.

Rafael Martinez' orange specialbyggede tre-gears postcykel skinner om kap med solen, da han for første gang trækker den ud fra CityMail Center 150 på Amerikavej på Vesterbro - et af CityMails i alt 28 centre. Han er iklædt sort uniform med orange striber samt ditto kasket og bliver inden afgang grundigt instrueret af sin chef, 24-årige Lucas Kragh, der er City Area Manager i centret på Amerikavej, som dækker 45.000 hustande på Vesterbro og Frederiksberg C.

Lucas Kragh har tidligere bl.a. været butikschef i Aldi og førsteassistent i en McDonald's, så lederrollen er ikke ny for ham.

»I stedet for at overtage noget eksisterende, så er du med til at bygge noget op, og du får lov til at prøve dig selv af i nye rammer,« siger Lucas Kragh, der har nok at se til på denne premieredag.

CityMail adskiller sig fra Post Danmark ved kun af omdele adresseret industriel post. Det vil sige masseproducerede magasiner, tidsskrifter, regninger og lignende forsendelser, som er stilet direkte til en navngiven modtager.

»Sætter de så også postkasser op?« Spørger to forbipasserende ældre damer nysgerrigt, da de ser Rafael Martinez og hans postcykel.

Nej - netop fordi CityMail udelukkende distribuerer industriel post med minimum 500 forsendelser pr. leverance, kommer der ikke en ny type postkasse i gadebilledet.

Rafael Martinez er godt tilfreds med sine arbejdsbetingelser. Arbejdtiden er fra syv til 15, og han har fri hver weekend, for da bringer CityMail nemlig ikke post ud. Er han færdig med sin rute inden klokken 15, må han gerne gå hjem.

Én problematik besværliggør dog endnu hans arbejde: De manglende nøgler. CityMail mangler nemlig endnu at få udleveret en hel del nøgler til de tusindvis af opgange, som budene skal have adgang til, og »nøglespørgsmålet« er med personaledirektør Poul Nielsens egne ord op ad bakke. Blandt andet fordi CityMail udelukkende omdeler adresseret post, og fordi mange opgange står ulåste i dagtimerne, har han imidlertid tillid til, at problemet løser sig. www.citymail.dk