En myte lever i bedste velgående i Danmark. Nu vil Maria aflive den: »Det er simpelthen en løgn, man har fortalt unge kvinder i årevis«

Maria Rokan har igennem hele sin barndom og tidlige ungdom passet på noget, der i virkeligheden ikke findes. Nu laver hun TikTok-videoer for at oplyse unge piger om den myte, som hun selv er blevet fortalt: at alle kvinder præsterer en blodplet på lagnet, første gang de har sex.

»Selvom jeg er nervøs for, hvilke reaktioner jeg kan få fra det kurdiske miljø, hvor jeg selv har rødder, og hvor dette også praktiseres, vil jeg gerne stå forrest i kampen om at bryde tabuet og myten om kvinders mødom. Det er et urimeligt pres, der pålægges kvinder, som føler sig skamfulde, forkerte, og som frygter andres reaktion og konsekvenserne,« fortæller 25-årige Maria Rokan. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph

Da Maria Rokan fik sin menstruation som 12-årig, fik hun at vide af sin mor, at hun ikke måtte bruge tampon.

»Jeg måtte ikke bruge tampon på grund af den her ære, der i min kultur er forbundet med en kvindes jomfruelighed og det faktum, at en kvinde skal bløde første gang, hun har sex.«

Dengang satte hun ikke spørgsmålstegn ved sin mors regler.

»Jeg er etnisk kurder, så jeg tænkte ikke mere over det, for jeg havde jo ikke fået andet at vide. Selv til seksualundervisning lærte vi, at piger havde en jomfruhinde, så jeg tænkte bare, at det var nok noget, jeg skulle passe på.«

Maria Rokan vil gerne være talerør for de kvinder, som bliver pålagt en forventning om, at de skal præstere en blodplet på lagnet den første gang, de har samleje. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph.

Talerør for unge piger

I dag er Maria Rokan 25 år og vil gerne være talerør for alle de unge piger, som tror, at der skal præsteres en blodplet på lagnet den første gang, man har samleje. En myte, som især eksisterer blandt minoritetsdanskere, og som ofte hænger sammen med en kultur om, at kvinder ikke må være seksuelt aktive før ægteskabet.

Maria Rokan

»Jeg fik opkald fra familiemedlemmer, som sagde, at jeg skulle slette opslaget, fordi det krænkede familiens ære. Det er stadig noget, jeg skal høre for i dag.«


Som ung kurdisk kvinde blev Maria Rokan mødt med samme holdning – at sex før ægteskabet ikke var tilladt – både hos sine forældre og blandt andre i det kurdiske miljø i Danmark. Da hun trodsede holdningerne som 21-årig og delte et billede på Facebook af sig selv og sin daværende kæreste, begyndte beskederne at rulle ind.

»Jeg fik en hel masse negative reaktioner. Folk skrev med forargelse, om mine forældre kendte til det her, og om vi var forlovede. Jeg fik opkald fra familiemedlemmer, som sagde, at jeg skulle slette opslaget, fordi det krænkede familiens ære. Det er stadig noget, jeg skal høre for i dag,« fortæller hun.

Maria Rokan laver TikTok-videoer for at oplyse unge og aflive myten om mødommen. Selvom hun får kommentarer fra folk, der anklager hende for at »tale om konspirationsteorier«, får hun flest positive kommentarer fra unge piger, der sætter pris på videoerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph.

Budskab til unge på TikTok

»Hej, er du klar til at slå mødomsmyten ihjel? Så følg lige med her.«

Sådan indleder Maria Rokan en af sine mange TikTok-videoer, hvor hun forsøger at nå ud til de unge og forklare, hvad der er op og ned i fakta om blandt andet kvinders mødom.

»Jeg prøver at forklare unge piger, at mødommen er kulturelt konstrueret, og at det ikke passer, at der er en hinde, der springer, første gang man har sex. Det er simpelthen en løgn, man har fortalt unge kvinder i årevis,« siger hun.

Videoerne på TikTok får flest reaktioner fra unge piger, der tagger deres veninder, og som er »helt i chok« over, at de ikke er blevet oplyst om det noget før.

Maria Rokan har selv tætte bekendtskaber, som har fået lavet en såkaldt »mødomsrekonstruktion«, hvor man forsøger at sy hinden sammen, selvom operationen ikke er nogen garanti for, at man vil bløde på bryllupsnatten.

Hun håber derfor, at et øget fokus kan være med til at frigøre unge kvinder fra tabuet og bekymringerne omkring deres første gang.

»Det er ikke alle kvinder, der bløder første gang, de har sex, og det skal italesættes, at det er helt normalt. Vi skal fjerne det pres og ansvar, der pålægges kvinders kroppe,« fortæller hun.

Maria Rokan

»Det er ikke alle kvinder, der bløder første gang, de har sex, og det skal italesættes, at det er helt normalt. Vi skal fjerne det pres og ansvar, der pålægges kvinders kroppe.«


Skoler skal aflive myten

Maria Rokan er frivillig i foreningen Søstre mod vold og kontrol, som forsøger at bekæmpe negativ social kontrol mod kvinder. Foreningen har netop – i anledning af uge 6, hvor der traditionelt set er fokus på seksualundervisning i folkeskolen – valgt at sætte fokus på at aflive mødomsmyten, som især eksisterer blandt minoritetsdanskere.

Foreningen har lanceret undervisningsmateriale om mødomsmyten, som landets lærere og elever kan benytte til seksualundervisningen i 7.-10. klasse, nu da mange skoler har sat fokus på unge og sex i forbindelse med den landsdækkende kampagne »Uge Sex«, fortæller talsmand for Søstre mod vold og kontrol Kefa Abu Ras.

»Vi har lavet undervisningsmaterialet sammen med vores unge frivillige i Søstre mod vold og kontrol for at sikre, at vi rammer de unge, herunder særligt etniske minoritetsunge,« siger hun.

Kefa Abu Ras er opvokset i Jordan, hvor hun levede med regler, der skulle holde hende fra at miste sin mødom.

»Jeg måtte aldrig cykle, selvom mine brødre måtte. Tænk, hvor mange unge piger i verden, der skal følge latterlige regler om noget, der ikke findes,« siger hun.

Kefa Abu Ras understreger, at foreningen kæmper for, at det skal være kvindens eget valg, om hun vil være seksuelt aktiv inden ægteskabet eller ej, og at begge dele er okay. Hun håber, at undervisningsmaterialet kan medvirke til, at unge kvinder kan træffe deres egne valg på et oplyst grundlag.

»Vi mener, at oplysning er det bedste våben, vi kan give de her unge kvinder. Jo mere der bliver talt om det, jo mindre tabuiseret bliver det for kvinder, der ikke bløder første gang, de har sex. De skal forstå, at det ikke er skamfuldt, at der ikke er noget blod på lagnet på bryllupsnatten.«