En million japanske babyer var ikke nok

Antallet af nyfødte i Japan var sidste år det laveste nogensinde registreret. Regeringen sætter ind med nye initiativer, der skal få flere til at gifte sig og gøre det mere attraktivt at få børn.

Sidste år kom en million nye japanere til verden, og selv om det kan lyde af mange, og nogle af dem som denne sågar blev fremvist af sumo­brydere, var de nye borgere for få. Faktisk er landets fødselsrate blandt verdens laveste og medfører et skrumpende befolkningstal. Og hvis ikke det lykkes at vende udviklingen og gøre det mere attraktivt for befolkningen at lave børn, ventes 127 mio. japanere at være blevet reduceret til godt 43 mio. i 2110. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kiyoshi Ota/EPA

BEIJING: Japans befolkning skrumper, og ungdommen gør ikke nok for at sætte en stopper for den negative udvikling. Det mener den japanske regering, der igen kan konstatere, at antallet af nyfødte har ramt et historisk lavpunkt. Lidt flere end en million japanske babyer kom sidste år til verden, viser en ny opgørelse. Det laveste antal, siden man begyndte at registrere tilkomsten af nye borgere tilbage i 1947. Fødselsraten i Japan er i dag blandt verdens laveste og er faldet til det halve på seks årtier. Udviklingen er ikke ny og medfører, at Japans befolkningstal allerede er på retur.

Indbyggertallet på 127 millioner forventes at blive en tredjedel mindre inden 2060 og falde helt ned til omkring 43 millioner i 2110.

Konsekvensen er færre japanere i den arbejdsdygtige alder og flere udgifter for staten. En demografisk dødsspiral, der for længst har fået alarmklokkerne til at bimle. Men hvad skyldes det drastiske dyk i befolkningsstatistikken?

Forklaringen skal findes i et krydsfelt af kultur, økonomi og tradition. For mange af Japans kvinder står valget mellem børn eller karriere. Har de først stiftet familie, bliver de mødt af et socialt pres om at påtage sig en traditionel kvinderolle i hjemmet.

Ufleksibel dagligdag

Lange arbejdsdage og ufleksible pasningsordninger for børnene er også en del af forklaringen på, hvorfor job og familie er en svær størrelse at kombinere. For mændene resulterer forventningerne om at forsørge en hel familie i, at økonomien bliver en barriere. Og så er der begreberne hikikomori og cølibatsyndromet. Hikikomori handler om unge japanere, der har isoleret sig derhjemme, hvor de typisk spiller computerspil, er på internettet og læser japanske tegneserier.

Estimater tyder på, at omkring en million på den måde forsøger at undgå kontakt med omverdenen for i stedet at leve videre i det virtuelle. Cølibatsyndromet behøver næppe den store forklaring. En undersøgelse lavet af Japans Forening for Familieplanlægning viste i 2013, at 45 procent af kvinderne og 25 procent af mændene i aldersgruppen 16 til 24 år ikke var interesseret i at have sex.

Ny tryghed uden for byen

De dystre udsigter for samfundsøkonomien fik i november sidste år de japanske myndigheder til at lancere en række nye tiltag, der skal få flere til at gifte sig og gøre det mere attraktivt at få børn. Et af målene er at holde Japans indbyggertal på 100 millioner minimum frem til 2060. Det skal blandt andet ske ved at få flere unge til at flytte ud af de store byer og ind i mindre lokalsamfund, hvor regeringen vil skabe nye job og trygge rammer.

»At skabe lokale samfund, hvor unge kan arbejde med ro i sindet, hvor det er muligt at få børn og have drømme for fremtiden, er måden at overvinde Japans negative befolkningsvækst,« lød det fra premierminister Shinzo Abe. Men den siddende regering er ikke den første, der har forsøgt at sætte skub i befolkningsvæksten. Og tidligere tiders politiske tiltag har ikke ændret stort ved udviklingen.