En million børn lever mindre end et døgn

Lægehjælp og bedre udstyr kan redde livet på mindst halvdelen af den million spædbørn, der årlig dør inden for de første 24 timer efter fødslen. Red Barnet opfordrer til, at der bliver taget politisk affære.

Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvert år mister flere end en million spædbørn livet inden for de første 24 timer af deres levetid. Det første døgn er nemlig det farligste i barnets liv, men halvdelen af dødsfaldene kan forhindres, slår Red Barnet fast i den nye, international rapport, »Ending Newborn Deaths«.

Det kan ganske enkelt ske, hvis mor og barn får bedre adgang til sundhedspleje og en jordemor, konstaterer rapporten.

»Alt for mange mødre føder alene på den bare jord eller andre uegnede steder uden nogen livreddende hjælp. Vi oplever rædselsfulde tilfælde, hvor moderen går rundt i timevis midt i fødslen og leder efter kvalificeret hjælp. Det er forfærdeligt,« siger Mimi Jakobsen, der er generalsekretær i Red Barnet, i en pressemeddelelse.

Dødsfaldene skyldes særligt komplikationer før og under fødsel, for eksempel forlængede fødsler, svangerskabsforgiftning og infektioner. Men hvis der er uddannet personale til stede ved fødslen, er der langt større chancer for, at barnet overlever.

Derfor bør verdens ledere ifølge Red Barnet forpligte sig på at lave en plan for tiltag, som kan skære ned i spædbarnsdødstallet. Blandt andet skal sundhedshjælpere trænes og udstyres, så intet barn kommer til verden uden hjælp. Men også ved at fjerne afgifter og gebyrer på graviditets- og fødselsydelser tager man et skridt i den rigtige retning.

»Det er næsten ikke til at bære, at så mange nyfødte børns død kunne forhindres, hvis der bare var nogen til stede med den fornødne ekspertise, der kunne sørge for en sikker fødsel. Hvert år føder 40 millioner kvinder uden trænet hjælp. Det skal vi simpelthen have gjort noget ved,« siger Mimi Jakobsen.

De seneste ti år har udviklingen i børnedødelighed generelt set positiv ud. Den er blevet næsten halveret fra 12 millioner til 6,6 millioner årligt på grund af politiske tiltag. Men skal det fortsætte i den retning, skal der nu gøres noget ved spædbørnsdødeligheden, slår Red Barnet fast.

»Hvis vi ikke gør noget nu, så risikerer vi, at de store fremskridt, vi har gjort i forhold til at nedbringe børnedødeligheden, vil gå i stå,« siger Mimi Jakobsen.