Én mand frem for en terrorgruppe

Efterforskningen mod ROJ TV for mulige terrorforbindelser er gået ind i sit sjette år. Hvorfor skal det tage så lang tid? »Jeg har også undret mig,« sagde justitsministeren for nylig. Kan en forklaring være, at ministerens politikorps kun har afsat én mand til at klare efterforskningen?

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bliver tavst på linjen fra Singapore.

I røret har vi en af verdens førende terroreksperter. Professor Rohan Gunaratna er direktør for Det Internationale Forskningscenter i Politisk Vold og Terrorisme ved Singapore-universitetet Nanyang. Han har ledet opbygningen af FNs database om al-Qaeda og Taleban, han har ydet ekspertbistand til den amerikanske 11. september-kommission, og han er forfatter til en stribe af de mest brugte lærebøger om terrorbekæmpelse - foruden bestselleren »Inside al-Qaeda«.

»Undskyld, hvor mange sagde du,« spørger professoren.

»En mand,« gentager vi.

Så er der tavst igen.

»Det er ikke seriøst,« lyder det med et hørligt suk:

»Men det bør i virkeligheden ikke komme bag på mig. De skandinaviske lande tager ikke terrortruslen alvorligt nok - især ikke den terror, som kommer fra andre grupper end islamistiske.«

Skarpt hjørne

Den 8. juli i år rundede dansk politis efterforskning af det kurdiske ROJ TV for mulige forbindelser til terrorgruppen PKK et skarpt hjørne. Fem år havde politi og anklagemyndighed arbejdet på sagen - og det gør de endnu.

Tyrkiet, som har anmeldt sagen, USA, Tyskland og andre lande har rykket den danske regering for at få afsluttet sagen og lukket ROJ TV. Herhjemme har Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne skældt justitsminister Lars Barfoed (K) og politiet ud for at sylte sagen. Og selv ministeren har undskyldende slået ud med armene i frustration:

»Sagen har taget meget lang tid, og jeg har også undret mig over, at det kan tage så lang tid,« lød det fra Lars Barfoed efter et samråd om i Folketingets Retsudvalg i juni.

Berlingske Tidende kan i sin undersøgelse af den danske sag mod ROJ TV i dag måske give en mulig forklaring. Det viser sig nemlig, at efterforskningen gennem alle år har været varetaget af bare en enkelt betjent i Københavns Politi. Den enlige efterforsker har samtidig skullet hjælpe til med opklaring af drab og den københavnske bandekrig. Han har dog modtaget hjælp til analyser af ROJ TVs økonomi og pengestrømme fra en kollega i Bagmandspolitiet, men samlet set udgør efterforskningsstyrken på sagen gennem de mere end fem år under én fuldtidsstilling.

Danmark svigter

Det er denne oplysning, som vi bliver nødt til at gentage et par gange over for terroreksperten Rohan Gunaratna, før han tør tage den alvorligt.

»En efterforskning af den her karakter bør varetages af et langt større team. Både for at kunne afklare alle spørgsmål hurtigere, så eventuelle tiltaler kan ske så hurtigt som muligt, det kræver jo folk med forskellig ekspertise, og for at sende det klare signal til omverdenen, at man tager problemet alvorligt. Det gør Danmark ikke på denne måde. Danmark svigter sit internationale ansvar,« fastslår Rohan Gunaratna.

Han har studeret det kurdiske oprørsparti PKK og konstaterer uden omsvøb, at PKK og ROJ TV »er en og samme organisation«.

»PKK kan ikke operere i eget navn i Europa, fordi EU har sat gruppen på terrorlisten. Derfor opererer PKK under andre navne, som gør det muligt at opretholde dens fundraising, rekruttering og propaganda for eksempel gennem ROJ TV. På TV-stationen er de kloge nok til ikke at sidde og heppe på PKK, men hensigten er at radikalisere en ny generation af kurdere ved hele tiden at miskreditere regeringer og promovere demonstrationer og møder for den yderste kurdiske venstrefløj,« forklarer terrorforskeren.

Han ser Københavns Politis prioritering af sagen og en stribe andre forhold i efterforskningen, som Berlingske Tidende har afdækket, som udtryk for, at skandinaviske lande i det hele taget er »for bløde over for terror og ikke forstår terrorens natur«. Muhammed-krisen har dog fået danskerne til at bedre at forstå alvoren, medgiver han:

»Men I lider stadig af et næsten romantisk syn på den terrorisme, som bedrives af andre grupper end islamistiske, og som ikke lige har udset sig Danmark som mål. Det skader Danmarks troværdighed, for I kræver jo en dobbeltstandard: I kræver andres lande forståelse for de trusler, der fremsættes mod jeres land, men trækker på skuldrene, når en NATO-partner som Tyrkiet ønsker jeres forståelse for deres terrorproblem.«

ROJ stikker ud

En anden internationalt anerkendt terrorforsker, svenske Magnus Ranstorp, er uenig i, at Danmark skulle tage for let på truslen fra terrorisme, men netop derfor forstår han ikke håndteringen af ROJ-sagen:

»Denne her sag om ROJ TV stikker ekstremt meget ud i forhold til det normalt fantastiske arbejde, som både politiet og Politiets Efterretningstjeneste har gjort i andre sager for at holde Danmark fri for terror. Denne her sag viser en lang række fejl. Det giver helt klart anledning til at kigge på koordineringen mellem de danske myndigheder i sådanne sager,« opfordrer Magnus Ranstorp, forskningsdirektør ved det svenske Forsvarsakademis Center for Asymmetriske Trussels- og Terrorstudier.

»Det virker ekstremt underdimensioneret, at man kun har sat én efterforsker på så vigtig og stor en sag, hvor man endda har haft et vidneudsagn fra en afhopper i mere end et år,« siger han med henvisning til den tidligere administrerende direktør for ROJ TV, Manouchehr Zonoozi, som i april 2009 gik til politiet og afleverede dokumentation for relationer til PKK.

Zonoozi er siden - frustreret over den langsommelige efterforskning - stået frem i Berlingske Tidende, og vi har fremlagt bl.a. fotos, der dokumenterer, at Zonoozi og andre topfolk i ROJ TV har holdt møder med PKKs øverste ledelse, selv om ROJ TV altid har nægtet at have deltaget i sådanne møder og enhver anden forbindelse til PKK.

»At sagen har taget fem år, og at der er begået så mange fejl, vidner om, at det ikke har været nok at sætte kun en mand på den,« fastslår Magnus Ranstorp.

Exceptionel ageren

Den svenske terrorforsker er heller ikke imponeret over, at Civilstyrelsen - som fører tilsyn med fonde i Danmark - i flere år kendte til ulovlige donationer fra Den Kurdiske Kulturfond til ROJ TV uden at gribe ind og uden at informere hverken justitsminister eller politi.

»Det virker exceptionelt med Civilstyrelsens ageren i sagen. Det er meget underligt, og en sådan sag viser, at de interne kontrolmekanismer ikke fungerer. Det er klart, at Civilstyrelsen må kigge på sine kontrolmekanismer i sådanne sager,« siger Ranstorp.

Ifølge Berlingske Tidendes oplysninger har enmandshæren i Københavns Politi afsluttet sin del af arbejdet og sendt sagen videre til Statsadvokaten for København. Også her skulle der være skrevet en anbefaling med hensyn til, om personer i ROJ TV skal tiltales for overtrædelse straffelovens terrorparagraf. Anbefalingen er sendt videre til Rigsadvokaten, som nu skal foretage en vurdering af bevismaterialet, inden justitsministeren formelt skal træffe den endelige beslutning. Hvornår det sker, er uvist.

»Som bekendt efterforsker Københavns Politi og Statsadvokaten for København en anmeldelse indgivet af de tyrkiske myndigheder mod ROJ-TV med henblik på at vurdere, om der er grundlag for at indlede strafferetlig forfølgning. Jeg afventer, at anklagemyndigheden færdigbehandler sagen, og jeg kan derfor ikke på nuværende tidspunkt udtale mig om sagen,« siger Lars Barfoed.