En lang række fagforbund sender fælles opråb til Folketinget: »Vi står midt i en national samfundskrise«

Ansatte i Region Hovedstaden slår alarm over dårlige forhold i psykiatrien. Hen over sommeren har der været behov for at lukke 62 senge i regionens psykiatri, lyder det blandt andet i et brev til politikerne.

Hen over sommeren har der været behov for at lukke 62 senge i Region Hovedstadens psykiatri, lyder det blandt andet i et brev til politikerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke første gang, vi hører om det. Det er heller ikke sandsynligt, at det bliver den sidste. Problemerne i psykiatrien har i årevis hobet sig op, og det bliver de ved med.

Nu har ansatte i Region Hovedstaden fået nok af tingenes tilstand. I et fælles brev til Folketinget og Regionsrådet forsøger de at råbe politikerne op.

»Vi skriver til jer, da vi står midt i en national samfundskrise,« indledes brevet ifølge TV 2 Lorry.

I brevet beskrives det, hvordan psykiatrien i Region Hovedstaden er under så meget pres, at det går ud over både patienter og ansatte. Der mangler penge, medarbejdere og sengepladser.

Bag brevet står FOA, Dansk Sygeplejeråd, HK, Dansk Psykologforening, Socialpædagogerne, Dansk Socialrådgiverforening, Ergoterapeutforeningen samt Foreningen Yngre Læger.

Ifølge dem står det så slemt til, at der hen over sommeren har været behov for at lukke 62 senge i Region Hovedstadens Psykiatri.

»I de værste tilfælde, så får patienterne ikke den behandling, som de fortjener og har ret til,« siger Emil Kjeldsmark Lemvig, der er fællestillidsrepræsentant for Ergoterapeutforeningen, til TV 2 Lorry.

Længe ventet tiårsplan til forhandling

Debatten om psykiatriens tilstand blussede op på ny, efter at det kom frem, at den 22-årige mand, der skød, sårede og dræbte flere mennesker i storcentret Field's, er kendt af psykiatrien i hovedstaden.

Ifølge DR forsøgte den 22-årige mand aftenen inden skyderiet at ringe til Psykiatrifondens kriselinje. Men det var forgæves, fordi åbningstiderne var ændret på grund af sommerferie, lød det da.

I mange år er situationen i psykiatrien forværret år for år på tværs af landet.

Ventetiden er således markant højere end i 2021, hvor den gennemsnitlige ventetid på landsplan lå på cirka 37,4 uger. Tilbage i 2018 lå tallet på 23,6 uger.

Ifølge DR ligger den gennemsnitlige ventetid lige nu – cirka et halvt år inde i 2022 – på 63 uger.

I 2019 gik regeringen ellers til valg på at løfte psykiatrien, men først i starten af 2022 fremlagde Sundhedsministeriet et fagligt oplæg til en meget omtalt tiårsplan for psykiatrien.

Der er indkaldt til forhandlinger om planen 24. august.