»En kvælende følelse af skam«

Knivens jagende smerte svier stadigvæk i hendes krop fra den dag, da Kate Kendel som 16-årig blev omskåret. I dag har hun viet sit liv til at oplyse om omskæringens alvorlige konsekvenser.

Kate Kendel blev uden forældrenes vidende tvangsomskåret som 16-årig. Nu arbejder hun på gennem oplysning at give afrikanerne mod til at sige fra overfor omskæring. Fold sammen
Læs mere
Foto: Benita Marcussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg fik en vision i en drøm. At jeg skal hjælpe alle de skrigende børn, som hver dag ligger på jorden rundt omkring og hyler af smerte og frygt. At jeg skal lære alle omskærerskene, at de skal lade kvinder være i den stand, som de er skabt. At de ikke skal lemlæste hinanden og ødelægge forholdet til deres kroppe, som mit blev dengang.«

Dengang lå Kate Kendel på Sierra Leones grusede jord, holdt nede af flere kvinders bestemte hænder og med benene tvunget fra hinanden. Nøgen, uskyldig og kun 16 år gammel. Frem kom en kniv, og med få snit blev skamlæber og klitoris skåret af Kates krop for evigt. Hun ville bare være accepteret og anerkendt i et samfund, som i dag stadig anser ikke-omskårne piger som urene, som en skamplet på familien, som helt igennem uacceptabelt. Hendes mor vidste det ikke, og faren var også uvidende. Omskæring er ikke en mands bekymring, det angår kun de stærke kvinder. Men i hendes fars ansigt, som var strimet af tårer, da han fandt ud af Kates omskæring, lå 1.000 års fornedrelse afstedkommet af den tradition, som en magtfuld loge i Afrika benytter sig af til at holde folket nede, fortæller Kate Kendel.

»De elsker penge, magt og prestige som så mange andre loger. Alle frygter Bundu-logen og tanken om forfærdelige repressalier så voldsomt, at de aldrig ville modsætte sig dens ordrer eller sætte spørgsmålstegn ved dens traditioner. Omskæring er en måde at holde folk i frygt på, at kontrollere dem på.«

Opvokset i Danmark
Kate Kendel kommer til Danmark som 10-årig og voksede op i en dansk plejefamilie. Som 16-årig bliver hun udsat for dét, som for hende er en unævnelig skam og for altid vil være en dyb sorg. Kate bliver voldtaget og efterfølgende gravid. Derfor rejser hun hjem til sin biologiske familie, men Kate er nu fremmed i det omkringliggende samfunds øjne. Og den bange pige bliver udstødt og fremmedliggjort.

»Seksualundervisningen står ikke højest på skoleskemaet i Sierra Leone. Derfor tror jeg, at kvinderne i min landsby troede, at de kunne tøjle mig ved omskæring. Bagefter var alle glade og tilfredse, men for mig var det en kvælende følelse af skam.«

For Kate Kendel er det vigtigt at understrege, at kvinderne ikke omskærer små piger af ondskab, men derimod en indarvet tro på, at de gør pigerne noget godt i en akt af kærlighed og omsorg.

Stadig vred
Med sine egne erfaringer in mente, tror Kate ikke på, at moren havde kendskab til omskæringen i den nylige sag herhjemme om den sudanesiske mor, som blev dømt to års fængsel for at lade sine to små døtre omskære på en rejse til Sudan.

»I de afrikanske stammesamfund er man enten med eller udenfor. Det er en hån og en skam for familien, hvis pigerne ikke er omskåret. Uden at kende de nærmere omstændigheder, så tror jeg, at kvinderne i landsbyen lige såvel har fjernet døtrene og gjort det uden forældrenes kendskab,« siger Kate Kendel og fortsætter:

»Forældre skal værne om deres børn, når de tager dem med ind i løvernes kløer. De må ikke selv slippe øjnene fra dem ét eneste øjeblik,« siger hun med alvoren i dybt optrukne pandestreger.

For Kate selv blev omskæringen starten på en psykisk deroute, som det har taget hende mange år at bearbejde. Og hun er stadigvæk vred. Derfor startede hun foreningen Project Mountain-Top for Women Progress og lavede derudover dokumentarfilmen »Den Hemmelige Smerte« for tre år siden, hvor hun rejste tilbage til Sierra Leone og talte med både mænd og kvinder om omskæring og dens konsekvenser for piger. Kate tror på viden og oplysning.

»Jeg vil sætte en spiral i gang og give afrikanerne mod til at sige fra over for omskæring. Gennem oplysning vil de forhåbentlig frygte systemet mindre, men det kræver en indre revolution hos folket.«