En kærlig og skarp royal appel om omtanke og hensyn

Vi skal have mere eftertanke og omtanke. For miljøet, for almindelig moral, for vores børn, hinanden og ikke mindst os selv, sagde Dronningen i en tale i tråd med tidsånden.

Dronning Margrethe holder nytårstalen på Fredensborg Slot, mandag den 31. december 2018. (Foto: Keld Navntoft /Ritzau Scanpix 2018) Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Dronning Margrethe er muligvis en dame på 78 år, men da hun nytårsaften talte til befolkningen, henvendte hun sig direkte til børnene. Med en opsang, som var lige dele formanende, kærlig og up to date:

»Der er sikkert nogle børn, som ser med i aften? Til jer vil jeg gerne sige et par ord: Det vigtige er ikke, hvordan du ser ud eller hvad du har opnået. Men hvem du er, og hvordan du er overfor andre (…) Det gælder ikke bare for børn; det skal vi voksne også lægge mærke til,« sagde dronning Margrethe.

Dronningen slog i årets tale det tema an, at vi oplever økonomisk fremgang. Vi bliver materielt rigere, men, spurgte Dronningen, er der også tale om fremskridt og rigere liv?

Dronningen bemærkede det øgede tempo og stress ligefrem, som mange er plaget af. Og hun kom i særdeleshed ind på den omgangsform, som de sociale medier og anden ny teknologi har ført med sig. Et fremskridt, der i Dronningens øjne ikke kun har været af det gode:

»Jeg kan godt frygte, at eftertanken og omtanken bliver klemt og glemt,« sagde Dronningen om vores kontakt online:

»Man glemmer, at der faktisk er et menneske i den anden ende. Det er så nemt at skrive en kommentar eller at dele et billede på de sociale medier, som kan være krænkende og efterlade dybe spor,« sagde Dronningen.

Alvorlig og indholdstung

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, kalder årets nytårstale »indholdsmættet og alvorlig«. En tale, som demonstrerer Dronningens evne til at tegne et præcist billede af, hvor nationen befinder sig.

»Dronningen har altid været en følsom seismograf, der mærker bevægelserne og rystelserne i samfundet. Hun bruger ikke selv ny teknologi, men det er tydeligt, at hun kan se, hvordan teknologi påvirker vores liv. Dronningen har ret i, at eksempelvis de sociale medier ikke kun skaber kontakt, men tværtimod skaber afstand og konfrontation,« siger Thomas Larsen.

»Det var også sigende for Dronningens iagttagelsesevne, at hun nøje har fulgt med i debatten om, hvordan det moderne liv kan skabe stress. Jeg tror af samme grund, at det har været velgørende for mange at høre hendes stilfærdige opsang om, at vi skal gå mindre op i, hvordan vi ser ud, og tænke mere over, hvordan vi er. Hun minder os om, at vi altid skal huske de mennesker, der har behov for en hjælpende hånd.«

Moralen skrider

Uden at nævne konkrete sager eller navne kom Dronningen ind på faren ved, at store samfundsbærende institutioner og personer svigter den tillid, de er betroet. Og det var svært, siger Thomas Larsen, at høre det som andet end en kommentar til 2018s store skandalesager, herunder hvidvasksagen i Danske Bank, sagen om misbrug af udbytteskat og svindlen i Socialstyrelsen for at nævne nogle

»Med betroede positioner følger et særligt ansvar og en særlig pligt til at gøre sit bedste, dér hvor man er sat. Det gør mig trist, hvis moralen skrider. Hvad bliver der så af almindelig anstændighed? Man skal kende forskel på dit og mit, på rigtigt og forkert. Det burde ikke være så svært,« sagde Dronningen

Mod slutningen af talen udtrykte Dronningen sin »dybtfølte tak« for den opbakning og støtte, både hun og den kongelige familie har oplevet i 2018 i forbindelse med prins Henriks død og bisættelse, og da kronprins Frederik fyldte 50 år.

Klimaet på dagsordenen

De yngste danskere dukkede igen op i talen, da dronning Margrethe i tråd med tiden nævnte miljøet og klimaet. Det er de unge, sagde Dronningen, som går forrest. Som ikke bliver hængende i gamle vaner.

»Derfor skal vi lytte opmærksomt til de unge, når vi drøfter, hvordan vi kan undgå at udfordre balancen i naturen. Vi skal have omtanke for fremtiden. Vi skal tænke os om i tide,« sagde Dronningen.

På visit i Fredensborg

Det var dronning Margrethes 47. nytårstale. Traditionen for en royal tale til nationen ved årsskiftet stammer fra 1880erne, da kong Christian IX lancerede en »skåltale for fædrelandet«.

Dronningen har som hovedregel talt til danskerne fra sit arbejdsværelse på Amalienborg, men denne gang blev Livgardens såkaldte æresbevisning og nytårstalen for femte gang i Dronningens regenttid transmitteret fra Fredensborg Slot, hvor hun har residens, mens Amalienborg Slotsplads undergår et større gravearbejde. Apropos Dronningens tale skal slotspladsen og de tilstødende gader ligesom store dele af den øvrige hovedstad nemlig klimasikres, så regnvand under skybrud ledes hurtigt ud i havnen.