En hurtig skoleudflugt til Månen

Google har udvalgt Danmark som testland til et nyt undervisningsprogram.

Elever på Holmegårdsskolen i Hvidovre var blandt de første, som kunne rejse ud med Google Expeditions. Skolens lærere beretter om fascinerede børn – selv de store skulle for en kort stund være blevet tavse og koncentrerede. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vores verdensturné er midlertidigt sat på pause. Efter at have besøgt Rio de Janeiro, været på tur ned i et hajbur og et smut på naturhistorisk museum i New York, volder det problemer at komme til Kina og se Den Kinesiske Mur – den skal lige downloades først.

Bevares, det er da også en stor mur, men nu ikke længere væk, end at alt fra skoleelever til journalister nu kan iføre sig et par papkassebriller og – ved hjælp af smartphones og tablet – rejse dertil.

Rejsen foregår med Googles nye undervisningssoftware, Google Expeditions, som i denne uge blev fremvist for danske journalister. Her fungerer underviseren som guide og kan invitere eleverne på skoleudflugt til nære såvel som fjerne destinationer.

Ved hjælp af sin tablet kan læreren både sende eleverne til nye destinationer og i de virtuelle omgivelser guide børnenes fokus til elementer af særlig interesse for undervisningen.

Foreløbigt findes der i programmet 166 ekspeditioner til lands, til vands og i luften. Og sågar til det ydre rum og en fiktiv månebase. Oplevelsen er ganske vist stillestående og egentlig i 2D, men med muligheden for at bevæge blikket i alle retninger, som står man i midtpunktet af en kugle og kigger på dens inderside, føles det alligevel relativt livagtigt at se sig omkring med papkassebrillen på rette sted.

»Formålet med Google Cardboard (selve brillen, red.) og Expeditions er at gøre elever i stand til at se noget, de ellers aldrig ville kunne se,« forklarer Jesper Eiby Christoffersen, som er country marketing manager hos Google Denmark.

Jesper Eiby Christoffersen forklarer, at brillerne er open source og således kan printes, samles og modificeres af alle. Dette kan gøres for omkring 60 kroner, når man inkluderer både kasse, linser og zoom-knap. Derudover vil Expeditions-appen være gratis, når den frigives. Forventeligt sker dette i sommeren 2016.

Indtil da tester Google sit Expeditions som et pilotprojekt i fem lande, heriblandt Danmark som det eneste europæiske land. I løbet af december bestræber virksomheden sig i den forbindelse på at besøge to skoler dagligt og lade alle elever over syv år prøve kræfter med teknologien.

Så betagende at selv de ældre elever er stille

En af de første skoler, hvor eleverne kunne opleve de virtuelle rejser, var Holmegårdsskolen i Hvidovre. Her beretter lærerne om fascinerede skolebørn – selv elever i de ældre klasser blev i en kort periode tavse og koncentrerede, forlyder det. Ifølge Jesper Eiby Christoffersen er Google Expeditions da også tænkt som en ny måde at fastholde elevernes interesse på. Og i et land som Danmark, der langsomt daler i de årlige PISA-test, er det interessant for teknologigiganten at undersøge, hvordan man kan knækker kurven og fastholde elevernes fokus.

»Økonomisk er projektet ikke en gevinst for Google, men vi håber, at det kan løfte uddannelsesniveauet og måske give os nogle dygtige ingeniører på længere sigt,« siger Jesper Eiby Christoffersen. Han medgiver dog, at et tidligt møde mellem Googles brand og de unge skoleelever næppe er til skade for virksomheden.

Jesper Eiby Christoffersen understreger, at Google har en vision om at gøre teknologi og information tilgængelig for alle. Og når skoleelever over den ganske klode inden længe kan opleve udsnit af både verdensarv, verdenshav og verdensrum i noget, der tog sin begyndelse som pizzabakke, vil flere måske drømme om at kunne tage folkeskolen om igen.