»En god mand, en god ven og en god parlamentariker dræbt, mens han fuldførte sin demokratiske rolle« – britiske politikere mindes David Amess

En række britiske toppolitikere mindes det 69-årige parlamentsmedlem David Amess, der er død efter at være blevet stukket flere gange under et vælgermøde.

Blomster foran politiafspærringen ved Belfairs Methodist Church, hvor David Amess blev dræbt fredag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tolga Akmen/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En venlig, ordentlig, dedikeret, dygtig, sød, høflig og vellidt mand.

Sådan mindes det konservative parlamentsmedlem David Amess af en række britiske toppolitikere, efter at han blev dræbt fredag ved middagstid.

69-årige Amess har været medlem af det britiske parlament siden 1983. Han blev stukket ned under et vælgermøde i kirken Belfairs Methodist Church i Leigh-on-Sea, godt 60 kilometer øst for London. En 25-årig mand er anholdt i sagen, og politiet leder ikke efter flere personer.

Fra den tidligere premierminister David Cameron lyder det, at Amess var en »venlig og gennemført ordentlig mand – og det mest dedikerede parlamentsmedlem, man kunne ønske sig at møde«. Det skriver han på Twitter:

Den konservative premierminister, Boris Johnson, beskriver David Amess som en af de »venligste, sødeste og mest høflige personer i politik«, skriver BBC.

»David var en mand, som troede passioneret på dette land og dets fremtid. Vi har i dag mistet en dygtig tjenestemand, en højtelsket ven og kollega,« siger Johnson.

Også formanden for det britiske Underhus, Labour-politikeren Lindsay Hoyle, har været på Twitter for at vise, hvordan flagene er på halvt foran det britiske parlament.

»Jeg er chokeret og dybt bedrøvet over drabet på Sir David Amess,« skriver han og kalder det afdøde parlamentsmedlem for »vellidt blandt parlamentsmedlemmer og personale«. I de kommende dage skal parlamentarikernes sikkerhed og eventuelle tiltag diskuteres og undersøges, fortsætter han.

Den britiske sundhedsminister, Sajid Javid, siger ifølge BBC, at David Amess var »en god mand, en god ven og en god parlamentariker, dræbt mens han udførte sin demokratiske rolle«.

Brendan Cox var gift med Jo Cox, et britisk parlamentsmedlem, der i 2016 mistede livet efter at være blevet skudt og stukket med en kniv.

»Dette bringer alle minderne tilbage. Smerten og tabet, men også hvor meget kærlighed, offentligheden gav os efter tabet af Jo. Jeg håber, vi kan gøre det samme for David nu,« skriver han på Twitter.