»En fuldstændig puritansk skole nytter jo ikke, når alle går hjem og ser Paradise«

Nogle unge udstiller hinanden med numsebilleder, sexvideoer og intime detaljer på sociale medier. Og til tider går de langt over stregen. På Birkerød Gymnasium forsøger ledelsen at finde balancen mellem puritanisme og »Paradise Hotel«. Imens har eleverne lært at kyssebilleder på nettet »bare er sådan, det er«.

Elever på Birkerød Gymnasium kender godt til problematikken omkring deling af intime billeder og videoer på sociale medier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Der er nogle, som ikke vil vise noget hud, og så er der nogle, der gerne vil vise rimelig meget.«

Niels Bertram Husum på 19 år har aldrig selv oplevet, at der er blevet delt intime billeder eller detaljer om ham, som han fandt krænkende. Men kan kender til andre, der har fået delt intime billeder.

»Men jeg har aldrig hørt, at de ikke ville have det,« siger han.

Det er ikke nyt, at unge deler kompromitterende oplysninger, billeder og videoer. Hævnporno har været et velkendt begreb i flere år. Men opsigtsvækkende artikler fra Radio24syv og Metroxpress har sat emnet på dagsordenen endnu en gang.

Medierne beskriver, hvordan nordsjællandske gymnasieelevers sexliv udstilles i Facebook-grupper, hvordan sladderblade på skolerne afslører hvem, der senest har mistet deres mødom, og hvordan en særdeles grov sexvideo er blevet delt blandt tusindvis af unge.

Artiklen fortsætter under videoen.

 

Skolen blander sig i de unges fortælling

På Birkerød Gymnasium fortæller vicerektor Lone Häckert, at der ikke er »den slags problemer«. Skolen gør flere ting for at hjælpe og beskytte eleverne. Der findes for eksempel ikke et sladderblad på skolen, og så bliver 3. g’ernes afslutningsshow altid set igennem af en person fra ledelsen, inden det vises på storskærm.

»Eleverne kalder det censur. Men det er vigtigt for os, at man kan føle sig godt tilpas og være tryg her. Det gælder også ens seksualliv og ens kysseliv,« siger hun.

Desuden forsøger skolen at blande sig i den fortælling, de unge skaber om sig selv, hinanden og skolen ved at være til stede på flere sociale medier.

»Vi er klar over, at de sociale medier fylder rigtig meget. Så vi har både en side på Facebook og en konto på Instagram. Formålet er at skabe en fortælling om skolen, som både er faglig, men som også dækker det sociale liv på skolen,« siger hun.

Kyssebilleder efter gymnasiefesterne

Der bliver blandt andet lagt billeder op efter gymnasiefesterne, det gælder imidlertid også kyssebilleder.

»Jeg har ikke indtryk af, at de overskrider nogens grænser. Hvis de gør, så håber jeg, det kommer os for øre meget hurtigt,« siger Lone Häckert.

For første gang i år afholdt skolen også en temadag om sprog på sociale medier for alle 1. g'ere.

»Det handlede om sprog, men endte også med at handle om rammerne for social interaktion, og det var en stor succes. Koden blandt unge ændres hele tiden, og en fuldstændig puritansk skole nytter jo ikke, når alle ser Paradise Hotel, når de kommer hjem,« siger vicerektoren.

Artiklen fortsætter under billedet.

Vicerektor på Birkerød Gymnasium, Lone Häckert, ser det som en vigtig del af den almene dannelse, at eleverne lærer at sætte grænser og at respektere andres grænser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

»Jeg plejer at være ret heldig«

Blandt eleverne på skolen er der flere, som fortæller, de har set den grove sexvideo beskrevet af Radio24syv, og flere kender også nogle, som ufrivilligt har fået delt intime billeder af sig selv.

»Jeg har aldrig selv oplevet, at der er blevet delt et billede af mig, men jeg har set en gruppechat på Facebook, hvor nogle veninder har delt billeder af fyre, de har været sammen med, hvor billeder er taget, mens de var sammen,« fortæller 19-årige Josefine Schermacher.

Emilie Baadegaard Avlund på 18 år »har hørt om det, men ikke set noget«, og selvom hun tænker over, at det kan ske for hende, er det ikke noget, der bekymrer hende.

»Jeg føler ikke rigtig, jeg udsætter mig selv for, at det kunne ske, for jeg sender ikke for offensive billeder eller lægger for offensive billeder ud. Andre kan selvfølgelig tage et billede, men det kan man altid få ned. Jeg plejer også at være ret heldig, så det sker ikke så meget,« siger hun.

»Jeg tror ikke, jeg ville gøre noget ved det«

Hvor grænsen går for delingen af de intime oplysninger, billeder og videoer er et personligt spørgsmål, lyder det enstemmigt fra de gymnasieelever, Berlingske har snakket med.

For Josefine Schermacher er grænsen overskredet, når folk skriver om, hvem hun har været sammen med.

»Og så bliver det selvfølgelig værre, hvis der også er billeder offentligt,« siger hun.

Adspurgt om, hvad hun ville gøre, hvis det skete, svarer hun imidlertid:

»Uh, ikke rigtig noget tror jeg. Jeg ville ikke synes, det var så fedt, men jeg tror ikke, jeg ville gøre noget ved det.«

Spørgsmål: Er det tabu at sige fra?

»Uh. Ja måske. Men man kan jo ikke rigtig gøre noget ved det, hvis der er skrevet på en offentlig Facebook-side,« siger hun.

Det er bare sådan, det er

Marie-Louise Kjær på 19 år er opmærksom på, at kyssebilleder fra gymnasiefesterne kan blive delt.

»Hver gang vi har holdt fester, bliver der jo lagt billeder ud på Facebook af skolens festudvalg AOC,« siger hun.

Spørgsmål: Synes du, det er et problem?

»Nej, det er det vel ikke. Man ved jo, der går en fotograf rundt. Det er selvfølgelig ærgerligt, hvis det er noget, man fortryder. Men jeg tror, mange har det sådan, at det bare er sådan, det er,« siger hun.

Besøget Birkerød Gymnasium slutter på vicerektor Lone Häckerts kontor. Hun mener, det er vigtigt, at man som del af den almene dannelse sætter fokus på personlig integritet og respekt for individet.

»Det handler først og fremmest om at se hinanden som mennesker,« siger hun.