En fireårig pige spiste en småkage i børnehaven og satte ild til internettet: »Jeg ved ikke, om det er uvidenhed eller falsk kærlighed«

Småkagen endte i hænderne på den forkerte pige. Det skabte debat i Esbjerg, og debatten bredte sig med lynets hast til resten af landet. Nogle forældre klandrer kommunen for manglende sukkerpolitik, mens andre forældre klandrer »fanatiske« forældre.

En mor i Esbjerg går til krig mod sukker i datterens børnehave og taler ind i en gammel debat. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En debat om sukker er løbet af sporet på sociale medier, hvor hundredvis af opkørte forældre langer ud efter hinanden, og måden de opdrager deres børn på.

Det hele startede i Esbjerg, hvor en familiemor med egne ord fik »et chok«, da hun hentede sin fireårige datter i børnehaven, for da hun fik øje på sin datter, var hun i færd med at spise en småkage, hun havde fundet på jorden.

Synet sendte moren på krigsstien – ikke fordi kagen var beskidt, men fordi hendes datter ikke må spise sukker i hverdagene. Det skriver JydskeVestkysten, der de seneste dage har beskrevet debatten.

Moren, 40-årige Nina Overbeck, rettede derefter kritik mod Esbjerg Kommune, for i børnehaven er der kun retningslinjer omkring sukker og ingen regler, og derfor risikerer forældre, at deres sukkerfri børn får fat i slik og kage. Hun mener, det er kommunens ansvar, da pædagogerne ikke er politibetjente.

Sagen om småkagen har sat gang i en gammel debat om børn og sukker, om opdragelse, og om hvornår sund fornuft bliver overdrevet. De seneste år har talrige børnehaver landet over indført en sukkerpolitik, hvor sukker er mere eller mindre bandlyst. Som i Nakskov på Lolland, hvor børnene i en børnehave sidste år fik at vide, at de ikke længere må dele slik eller kage ud på deres fødselsdag.

Kalder hende fanatisk

Nina Overbeck langer ikke kun ud efter kommunen, men også forældre, der modsat hende selv lader deres børn spise sukker i tide og utide og endda sender dem i børnehave med slik i madkassen:

»Jeg ved ikke, om det er uvidenhed eller falsk kærlighed, der får nogen til at proppe slik og andre søde sager i madpakken, men det hører ikke til i en børnehave,« siger hun til JydskeVestkysten.

Udmeldinger som ovenstående har tilsyneladende provokeret forældre landet over, for siden historien blev delt mandag morgen, er der kommet knap 5.500 kommentarer på Facebook. Nogle forældre er enige med Nina Overbeck, men kommentarerne er overvejende negative: Frygten for sukker er overdrevet, og man skal ikke bestemme, om forældre skal give deres barn en mælkesnitte med i madpakken, lyder det.

Ifølge JydskeVestkysten har hovedpersonen selv modtaget massevis af modbydelige beskeder fra andre forældre i sin indbakke på Facebook, hvor hun blandt andet kaldes »fanatisk«. I flere kommentarer kalder folk hende »curlingmor« og hendes opfordring for »kontrolbehov«.

Kan give børn madstress

Debatten om sukkerpolitikken har raset i årevis, selvom sundhedseksperter utallige gange har advaret mod at indføre strikse madregler for børn. En af dem er Morten Elsøe, der i et interview med Landsforeningen for Socialpædagoger sidste år, mente, at nulsukkerpolitikker er problematiske på flere måder.

For det første kan et overdrevet fokus på sukker give børn »madstress« og et forkvaklet forhold til mad.

»Børn bliver allerede i daginstitutionsalderen introduceret til diætkulturen, hvor fødevarer bliver opdelt i sunde eller usunde. Sund og usund bliver hurtigt oversat til rigtig og forkert mad at spise,« sagde han til mediet.

Derudover giver en nulsukkerpolitik ikke mening, da der er sukker i mange fødevarer, som eksempelvis frugt. Han understreger, at sukker ikke er farligt, så længe man ikke får for meget af det – sådan er det med alle fødevarer, sagde han.

Men i Esbjerg Kommune har politikere fra Socialdemokratiet og Venstre været enig med Nina Overbeck i, at børn ikke skal have slik med på madparken. Dog vil de ikke indføre strammere regler, men blot mere vejledning, lyder det indtil videre.