»En enkelt tyv lavede 100 indbrud på halvanden måned i København og resten af Sjælland«

Tyvene er stadig aktive, men på få år er antallet af indbrud i lejligheder faldet markant i hovedstaden.

Der bliver begået færre indbrud i lejligheder i København, viser en ny statistik fra Københavns Politi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard

Indbrudstyve går mindre på rov i hovedstadens lejligheder.

En ny statistik fra Københavns Politi viser således, at mens der i første kvartal af 2007 var 916 indbrud, var der i første kvartal af 2017 321 indbrud.

For indbrud i huse hedder tallene for samme kvartaler henholdsvis 473 og 341.

Hos Københavns Politi fortæller man, at det er svært at udpege en entydig årsag til faldet i indbrud. Der er flere årsager, lyder det fra politikommissær Peer Windolf, der er leder hos Københavns Politis indbrudsafsnit.

»Vi oprettede et nyt indbrudsafsnit i 2010 og satte politifolk af til alene at håndtere indbrud i privatbeboelse, i erhverv og hæleri. Omkring 28 mand og et par ledere har fokus på at være efter gerningsmanden og sigte dem. Vi kan hele tiden flytte vores folk hen, hvor problemerne er. Det betyder også, at vi over år lærer gerningsmændene at kende og kan hurtigt pejle os ind på, hvem det kunne være,« siger Peer Windolf og fortsætter om de mest aktive gerningsmænd:

»Mange er meget aktive. En enkelt tyv lavede 100 indbrud på halvanden måned i København og resten af Sjælland,« fortæller han.

Er københavnerne også blevet bedre til at sikre lejligheder?

»Jeg ved ikke, om københavnerne er blevet bedre til at sikre sig. Men de er gennem oplysning i fjernsyn og andre steder blevet bedre til at anmelde, hvad de oplever af den slags i byen. De deltager aktivt til at forhindre indbrud, og det er vigtigt,« siger han.

På trods af fremgangen er Danmark generelt hårdere ramt af indbrud end lande, vi gerne sammenligner os med, viste en undersøgelse tidligere på året fra det Kriminalpræventive Råd.

En af årsagerne er, at mange danskere bor i parcelhuse.

Berlingske har tidligere skrevet, hvordan dansk villaer, særligt dem beliggende i Nordsjælland og i parcelhuskvarterer omkring København, i en årrække har været markant hårdere ramt af indbrud end boliger i vores nabolande.

Når det kommer til at fange indbrudstyvene, udgør udlændinge den største udfordring, fortæller Peer Windolf.

»Vi har svært ved udlændinge, da de arbejder i grupperinger, og vi kender dem ikke så godt. Nogle af dem sender tyvekoster hjem, andre omsætter her dem her,« siger han.

Du kan selv gå på opdagelse i kortet nedenunder og se udviklingen i anmeldelser af indbrud i Københavns forskellige bydele gennem årene.