En éner i dansk fodbold

29-årige Nadia Nadim går på banen som en af spydspidserne i den rød-hvide angrebsformation, når Danmark møder Østrig på torsdag i semifinalen i europamesterskabet i fodbold.

01SPONADIA-NADIM-2-180950.jpg
BMINTERN - BREDA - Nadia Nadim of Denmark during a training session in preparation for the upcoming Semi Final against Austria in Breda. ANP JERRY LAMPEN Fold sammen
Læs mere

I forreste linje af den største danske fodboldsucces i årtier står Nadia Nadim.

Søndag eftermiddag sendte den 29-årige landsholdsangriber således bolden i nettet med et kraftfuldt hovedstød henover en chanceløs tysker og udlignede til 1-1 mod de seksdobbelte regerende europamestre.

Med resultatet 2-1 sikrede de danske spillere sig en plads i semifinalen til europamesterskabet i fodbold for kvinder, som spilles i Holland. Allerede med semifinalepladsen er der tale om den største danske landsholds­triumf siden herrernes kvartfinaleplads ved verdensmesterskabet i 1998.

Og en stor del af æren herfor tilfalder Nadia Nadim.

Som landstræner Nils Nielsen siger i en aktuel DR-dokumentar om fodboldtalentet: »Nadia er en éner. Hun kan vinde kampe for sit hold.«

Samme karakteristik lyder fra tidligere klubkammerat og fodboldekspert, Arnela Muminovic.

»Hun er speciel på den gode måde. En éner, der siger sin mening højt og er ligeglad med, hvad folk tænker,« siger hun og henviser til et følelsesladet interview, Nadia Nadim gav på banen kort efter sejren mod Tyskland.

»Det er svært ikke at knuselske hende, når man ser sådan et klip. Det siger meget om hende, at hun ikke prøver at være andre end sig selv. Det er også derfor, hun er kommet så langt,« siger Arnela Muminovic.

Tidligere på året blev Nadia Nadim udråbt til landets i øjeblikket bedste kvindelige fodboldspiller.

Den danske stjerne har siden 2009 spillet på landsholdet, og til daglig er hun topscorer hos Portland Thorns FC i den amerikanske liga, hvor hun er kendt som »The Danish Striker«.

Ved siden af fodbolden passer hun sit studie i medicin på universitetet i Danmark.

Nadia Nadim er født i Afghanistan og kom til Danmark i 2000 som flygtning sammen med sin mor og fire søskende. De flyttede ind på et asylcenter i Nordjylland, hvor Nadia Nadim spillede fodbold på banerne foran centeret og i den lokale klub. Herfra tog fodboldkarrieren fart, og efter at have boet flere steder i Jylland, endte hun på eliteholdet hos IK Skovbakken i Aarhus.

»Jeg har altid kæmpet for min familie, for min fremtid, for mit hold og for mit land. Jeg har ét mål i livet: Jeg vil være den bedste til alt, hvad jeg laver,« siger Nadia Nadim i DR-dokumentaren, »Nadia Nadim angriber«.

Her fortæller den danske stjernespiller også om flugten fra Kabul, efter at Taleban havde overtaget magten i byen.

»Vi havde et godt liv. Min far var general i det afghanske militær, og min mor var viceinspektør på en skole,« siger Nadia Nadim og fortæller, hvordan alting ændrede sig med Taleban: »Alt, hvad der var normalt, måtte man ikke længere. Folk måtte ikke engang gå i jeans. Man måtte ikke høre musik eller se TV. Mænd skulle have skæg. Kvinder skulle være tildækkede. Som kvinde måtte man ikke gå i skole eller arbejde.«

Nadia Nadim flygtede med sin mor og søskende, mens hendes far blev tilbage i Afghanistan. Senere fandt familien ud af, at han var blevet skudt af Taleban.

»Når man spiller fodbold, virker alting omkring én ubetydeligt. Det hele forsvinder lidt. Derfor føler jeg også, at fodbolden har haft stor betydning for mig, for det har hjulpet mig igennem en masse ting,« siger Nadia Nadim i DR-udsendelsen.

Nadia Nadim er i dag dansk statsborger, og hun var i 2009 den første med anden etnisk oprindelse end dansk til at spille for landsholdet.

Danmark har imidlertid ændret sig, siden hun kom til landet, siger Nadia Nadim i et interview med DR fra april i år.

Her blandede fodboldtalentet sig i debatten om »danskhed« med en bredside mod den fremmedfjendske tone i debatten.

»Danmark betyder rigtig, rigtig meget for mig. Det er her, jeg er opvokset. Her, jeg har fået skabt min identitet,« siger hun.

»Men al den negativitet om folk med anden etnisk baggrund, holdningen til mennesker i nød, debatten om at være »rigtig« dansk, de konstante slag, man får i hovedet, gør faktisk, at jeg ikke vil være 100 procent dansk.«

Af samme grund håber Nadia Nadim, at hendes eksempel på landsholdet vil få nogle af de, som er kritiske over for folk med anden etnisk baggrund end dansk, til at stoppe op og tænke sig om en ekstra gang.

Torsdag klokken 18 går Nadia Nadim igen på grønsværen for Danmark i semifinalen mod Østrig.