En deprimerende konklusion er årets danske forskningsresultat

Danskerne har talt: En noget deprimerende konklusion om fremtidens globale klima er valgt til årets danske forskningsresultat.

Foto: PATRICK PLEUL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den globale opvarmning kan blive højere end frygtet.

Sådan lød den noget triste konklusion i et dansk forskningsresultat, der blev offentliggjort i juni i fjor. Og det er nu kåret til årets største danske forskningsresultat af læsere og brugere af formidlingssitet videnskab.dk.

Bag resultatet står den amerikansk fødte professor og klimaforsker ved Niels Bohr Institutet, Gary Shaffer, og, som medforfatter, seniorforsker ved DTU, Jens Olaf Pepke Pedersen.

»Vi er rigtig glade for at få prisen, for det viser, at folk synes, klimaforskningen er vigtig. Det synes vi selvfølgelig også selv som klimaforskere, for det handler om den verden, vi lever i, og hvordan vi mennesker skal agere i fremtiden,« siger Gary Shaffer til videnskab.dk.

Jens Olaf Pepke Pedersen tilføjer:

»Det er sjovt, at så mange mennesker har fundet det interessant og vigtigt nok til at stemme på det. Men det er nok, fordi vores fund også har nogle vigtige implikationer for nutidens klima.«

Forskningsresultatet, der blev offentliggjort i tidsskriftet Geophysical Research Letters, beskriver, hvordan klimaets såkaldte følsomhed ser ud til at stige med temperaturen.

Det vil sige, at jo højere temperaturen er på kloden, jo mere vil planeten varme yderligere op. Det skyldes en såkaldt feed-back-mekanisme, der efter alt at dømme sætter ind ved højere temperaturer, end vi aktuelt oplever på kloden.

Berlingske skrev i fjor en større artikel om studiet, som kan læses her.