En demokratikonference arrangeret af Anders Fogh har vakt Kinas vrede: »Dømt til at mislykkes«

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen har gjort Kina vred ved at stå bag en demokratikonference, der har Kina-kritikere og udenrigsministeren på gæstelisten.

Anders Fogh Rasmussens demokratikonference bliver kritiseret i skarpe vendinger af den kinesiske ambassade i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En international konference arrangeret af den tidligere danske statsminister og NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen har bragt sindene i kog i Kina. Det skriver Politiken.

Anders Fogh Rasmussen står bag den internationale konference, en demokratikonference med titlen Copenhagen Democracy Summit, der blev indledt torsdag. Ved konferencen deltager fremtrædende politikere og erhvervsfolk, heriblandt Kina-kritikere som Taiwans præsident, Tsai Ingwen, Honkong-aktivisten Joshua Wong og udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Dét falder ikke i god jord i Kina, skriver Politiken, der har modtaget en udtalelse fra den kinesiske ambassade i Danmark:

»Vi modsætter os stærkt indblanding i vores interne forhold fra enhver regering, organisation og ethvert individ. Anti-kinesiske aktiviteter udført af udenlandske kræfter i et aftalt spil med separatister, som taler for uafhængighed til Taiwan og Hongkong, er dømt til at mislykkes«, skriver den kinesiske ambassade i en udtalelse ifølge Politiken.

Den kinesiske ambassade understreger i sin udtalelse, at det »bryder« med princippet om ét-Kina-politikken, når præsident Tsai Ing-wen er med til konferencen.

For to måneder siden indførte Kina sanktioner mod Anders Fogh Rasmussen og hans organisation Alliance of Democracies, hvilket betyder, at Anders Fogh Rasmussen ikke længere kan rejse til Kina.

At Kina tager på vej, er dog ikke uventet. Den forudsigelse kom forsker på Nordisk Institut for Asienstudier ved Københavns Universitet Andreas Bøje Forsby med til Ritzau i torsdags.

»Enhver form for dagsorden, som handler om at give Taiwans præsident eller Hongkong-aktivister talerør på den internationale scene, er noget, som Kina ikke bryder sig om,« sagde han:

»Så det er noget, de vil forholde sig kritisk til. Og noget, som de formentlig vil rette henvendelse til danske myndigheder om for at sende et signal om, at det ikke falder i god jord hos de kinesiske myndigheder.«

Arrangementet vil formentlig ikke få konsekvenser for Danmark, vurderede Andreas Bøje Forsby.

Camilla Nørup Sørensen, der er lektor på Forsvarsakademiet, siger imidlertid til Politiken, at det for Kina er en særdeles skærpende omstændighed, at udenrigsminister Jeppe Kofod deltager i konferencen i selskab med præsident Tsai Ing-wen.