En borger gik til modangreb

Gentagne røverier fik en urmager til at miste kontrollen, da han tirsdag blev udsat for endnu et. I går blev han varetægtsfængslet for drabsforsøg mod de tre røvere, der forsøgte at røve hans butik i det indre København.

<a href='http://images.bm4.metropol.dk//253/253506/253506_original.jpg' target='_blank'>Se i stort format</a> <br> Fold sammen
Læs mere

Det var det tredje røveri på to måneder. Og da en bevæbnet røver mandag den 22. marts 2004 plantede en pistol i tindingen på hans gravide niece, blev det for meget for urmageren i Kompagnistræde.

Resolut smed den ifølge kunder og bekendte så omgængelige og smilende urmager sin skoldhede kop kaffe i hovedet på overfaldsmanden, og dolkede ham med en skruetrækker.

Dagen efter sagde han til Ekstra Bladet:

»Der sker aldrig en pind med røverne. De er ude igen efter nogle måneder. Og sidste gang dækkede forsikringen kun 15 procent af mit tab. Så nu kan det være nok. Jeg gider ikke finde mig i det mere, så nu ordner jeg tingene selv.«

At urmageren med den sidste sætning mente det mere alvorligt end en kop kaffe i ansigtet og en skruetrækker i kroppen, fik tre røvere på nærmeste hold bogstaveligt talt at mærke i tirsdags. Da de tre østeuropæiske røvere kort før lukketid kl. 17 trængte ind i urbutikken og truede ham med en pistol - efter alt at dømme en attrap - trak urmageren sin egen pistol og tømte magasinet mod røverne, der senere måtte lade sig indlægge med skudsår i arme og skuldre.

Lovlig undskyldt
I går blev urmageren så fremstillet i dommervagten i København, hvor han blev sigtet og varetægtsfængslet frem til den 30. januar for drabsforsøg. Han blev samtidig også sigtet for ulovlig besiddelse af både automatpistolen, han skød med, og et dobbeltløbet haglgevær, der lå bag disken.

Og efter en nat i arresten var det en træt og mærket urmager, der klædt i hvide joggingbukser og en brun ruskindsjakke med spag stemme nægtede sig skyldig i den alvorlige sigtelse og hævdede, at der var tale om lovligt nødværge. Han erkendte den ulovlige våbenbesiddelse.

Men det var også alt, der slap ud fra grundlovsforhøret. Dommeren besluttede nemlig at følge anklagerens begæring om lukkede døre »af hensyn til den videre efterforskning.«

Urforretningen i det centrale København, som den sigtede driver sammen med sin niece, har som sagt været særligt plaget af røverier. Urmageren, der har specialiseret sig i at reparere og sælge antikke ure og armbåndsure i den dyre ende, fik i 2004 stjålet ure for en million kroner på et enkelt røveri.

Et af urene dukkede i et tv-indslag op på håndleddet af fodboldspilleren Mohamed Zidan, der forklarede sig med, at han havde købt det på Strøget for et par tusinde kroner af en ukendt mand. Et ur, der i virkeligheden var mere end 100.000 kroner værd.

»Det er klart, at når han har været udsat for røverier hele tiden, så vil forsikringsselskaberne til sidste ikke være med mere. Men jeg anede ikke, at han følte sig så presset eller havde anskaffet sig en pistol,« sagde hans bror i går til BT.

De to sårede røvere, der kun nåede til en tankstation i Sydhavnen, før de måtte give op på grund af smerter og blodtab, blev i går ligeledes varetægtsfængslet indtil den 30. januar. Den tredje røver, som også blev skudt, er stadig på fri fod.