En blå sten har gjort Taleban til millionærer – parlamentarikere vil lukke hullet i EU-lovgivning

Dagens overblik: Berlingske giver dig her et overblik over dagens vigtigste historier – blandt andet om manglen på pædagoger i Region Hovedstaden samt de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

Udvinding af den blå sten Lapis Lazuli har været en god forretning for Taleban, som har tjent millioner på stenen, fordi man kan udvinde den i miner i det nordlige Afghanistan. Men et hul i EU-lovgivningen har også hjulpet fortjenesten på vej. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dirk Wiersma/Science Photo/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen. Berlingske håber, du har sovet godt og er klar til nyhedsoverblikket denne onsdag.

Hvis du er mere til at lytte end læse, kan du sætte Berlingskes »Morgenposten« på højttalerne:

2.510 gange på et halvt år har Region Hovedstaden forgæves forsøgt at ansætte en pædagog

Berlingskes store nyhedshistorie denne morgen er en, der går udover børnene. Der er mangel på pædagoger i daginstitutionerne, hvilket kan have negative konsekvenser for børns trivsel og udvikling. Historien er ikke ny. Det er til gengæld de tal, Berlingske er kommet i besiddelse af.

2.510 pædagogstillinger er det seneste halve år blevet slået op i Region Hovedstaden. Men ingen af stillingerne er blevet besat. Også selvom daginstitutioner slet ikke kan få nok ansatte. Ifølge tal fra BUPL har over to tredjedele af pædagogerne stået alene med den samlede børnegruppe eller stue, sidst de var på arbejde.

Der er hårdt brug for pædagogerne. Udviklingen er nemlig stærkt bekymrende, lyder det fra pædagogernes fagorganisation.

For at høre mere om, hvilke konsekvenser det kan have for børnene, kan du læse hele artiklen her:

En aktivistisk kolonihistorie?

Videre til en anden historie. Der er røre i andedammen i arbejdsgruppen, der skal se på et muligt kolonihistorisk museum.

Stridighederne i arbejdsgruppen stikker så dybt, at Rigsarkivets repræsentant, Steen Andersen, overvejer at trække sig fra gruppen.

Det kan Berlingske i dag fortælle på baggrund af en lang række e-mails, som Berlingske har fået aktindsigt i.

Steen Andersen er særlig bekymret for de aktivistiske kræfter og interesser i referencegruppen.

»Stærke dele af referencegruppen har afsæt i en aktivisme, som ikke er konvertibel med Rigsarkivets tilgang til historien,« skrev Steen Andersen i en e-mail 28. september.

Hvad det er for en aktivisme, Steen Andersen refererer til, at kan du finde ud af, ved at læse historien her:

Den dovne minister

Videre fra en stridig arbejdsgruppe til nogle stridige politikere. Som sådan. I 2017 førte Astrid Krag (S) an i kritikken af daværende ældreminister Thyra Frank (LA). Hun havde for få lovforslag på programmet, lød kritikken fra Krag.

Nu viser det sig så, at efter Astrid Krag selv er blevet ældreminister, har hun kun et enkelt lovforslag om ældreområdet på programmet det kommende år.

Det vækker kritik fra flere sider. Anders Samuelsen, tidligere leder for Liberal Alliance, kalder det »hyklerisk«.

»Dengang gik man op i, hvor mange lovforslag der blev fremlagt. Nu har Astrid Krag, som kørte sindssygt hårdt på Thyra Frank, selv magten, og hun har intet foretaget sig på det område, hun selv definerede som afgørende: Nemlig antallet af lovforslag. Jeg kan næsten ikke definere hykleri på en mere præcis måde,« siger Anders Samuelsen

Læs historien her:

Taleban kan have tjent millioner på mangelfuld EU-lovgivning

Nu til en blå sten. Lapis Lazuli, som den hedder, bliver brugt til smykker og solgt i en lang række krystal- og smykkebutikker i Danmark. Og den blå sten har været en god indtægtskilde for Taleban. Et hul i EU-lovgivningen har gjort det muligt for den ekstremistiske organisation at føre minedrift på Lapis Lazuli. Og dermed har en blå sten efter alt at dømme været med til at finansiere Taleban. Det skriver Information i dag.

Det er et hul i EUs lovgivning om konfliktmineraler, der har gjort det muligt for Taleban at tjene hundredvis af millioner på den blå sten. Lovgivningen skal sikre, at importører af mineraler ikke kommer til at støtte væbnet konflikt eller andre ulovligheder forbundet med udvindingen.

Men lovgivningen er mangelfuld, lyder det fra flere EU-parlamentarikere.

Hvorfor lovgivningen er mangelfuld, og hvad parlamentarikernes kritik lyder på, kan du læse om her:

Power vil være mere powerful

Fra en guldgrube til den næste. Måske. TV 2 kan i dag fortælle, at en af Danmarks største elektronikkæder også bliver en genbrugsbutik. Elektronikbutikken Power er begyndt at opkøbe folks gamle elektronik for at sætte det i stand og sælge det på ny i butikken. Under navnet »Repower« er det allerede nu muligt for danskerne at sælge deres gamle elektronik til butikken. Powers administrerende direktør, Jesper Boysen, håber, at det kan forlænge produkternes levetid.

»I årevis har vi måtte lægge ører til kritik af den her køb-og-smid-væk-kultur, og det er berettiget. Nogle smider jo fire år gamle tv'er i skraldespanden, og det kan simpelthen ikke være rigtigt,« siger han til TV 2.

Men ifølge Forbrugerrådet Tænk bør man se sig for, inden man sælger sit elektronik til en butik som Power.

Læs her hvorfor:

Dagens fokus:

Det er Verdens Statistikdag.

Det sker ellers i dag

Erhverv: Flere store virksomheder kommer med regnskab. Blandt andre Nestle, Tesla, IMB, Vestas, Tryg og Nordea.

Udland: Det er i dag ti år siden, at Libyens leder Muammar Gadaffi blev væltet og dræbt af oprørere.

Udland: Den Internationale Valutafond (IMF) offentliggør sin rapport om Europas økonomi.

Vi slutter af med et overblik over dagens coronatal:

Du må have en god dag.