En begmand til Udenrigsministeriet

Regeringsrokaden er en bet for Udenrigsministeriet, der ikke længere vil være repræsenteret i regeringens to maskinrum, og som igen-igen skal bruge tid og kræfter på en ny udviklingsminister.

Den nye udenrigsminister Martin Lidegaard ankommer til Amalienborg. Foto: Keld Navntoft Fold sammen
Læs mere

Skåltalerne, de muntre bemærkninger og de sjove gaver under ministeroverdragelserne i Udenrigsministeriet i går kunne dårligt skjule den dårlige stemning. Statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) seneste regeringsrokade blev en bet for medarbejderne i det monstrøse og prestigefyldte bygningsværk på Asiatisk Plads:

Udenrigsministeriet vil ikke længere være repræsenteret i regeringens to magtfulde udvalg – Koordinationsudvalget og Økonomiudvalget – og udviklingspolitikken skal nu endnu en gang have en ny forvalter.

»Udenrigspolitikken og internationalt udsyn var ellers højt prioriteret, da den her regering trådte til,« som en af ministeriets medarbejdere knurrede, inden departementschefen, Ulrik Vestergaard Knudsen, tog hul på sine mange taler til de afgående og tiltrædende ministre.

»Det er jo ikke første gang i nyere tid, at vi står her. Men det er dog den første i år,« fastslog departementschefen diplomatisk og med et glimt i øjet, som der bliver brug for efter de seneste måneders turbulens og trængsel ved den store glasskydedør ved indgangen til Udenrigsministeriet på Asiatisk Plads.

Først var det den daværende udviklingsminister Christian Friis Bach (R) og hans afløser og partifælle, Rasmus Helveg Petersen, der i slutningen af november passerede hinanden i indgangen.

Kort tid efter – i midten af december – var det Villy Søvndal, der blev skiftet ud med Holger K. Nielsen på udenrigsministerposten, og nu skal skydedøren så glide til side for to helt nye ansigter: Den radikale Martin Lidegaard, der indtil i går var klima- og energiminister, overtager hjørnekontoret på sjette sal efter Holger K. Nielsen, der knap nok nåede at nyde den fantastiske udsigt, mens socialdemokraten Mogens Jensen tager over som udviklingsminister efter den radikale Rasmus Helveg Petersens godt to måneder i stolen.

Ham ville man ellers godt have beholdt som udviklingsminister. Ikke kun, fordi Udenrigsministeriets folk så ikke igen skulle til at starte på en frisk, men også fordi Rasmus Helveg Petersen med sine år i Folkekirkens Nødhjælp faktisk var fagligt inde i mange af sagerne – ligesom sin forgænger i øvrigt.

I den ideelle verden havde Udenrigsministeriet fået lov til at beholde sine tre ministre med følgende fordeling: En udenrigsminister, en udviklingsminister og en handelsminister, som Socialdemokraterne så kunne have fået.

Nu nedlægges Nick Hækkerups job som handels- og europaminister, og Europa (læs EU) lægges ind under udenrigsministeren, mens handel slås sammen med udvikling under en minister uden erfaring. Det er Mogens Jensens første ministerpost, og selv om han har været medlem af Folketingets udenrigspolitiske nævn og udenrigsudvalget, er hans fagspeciale kultur- og mediepolitikken.

Nok at se til

Men sket er sket. Og nu har Udenrigs­ministeriet brug for kontinuitet, lød det fra departementschefen, der ifølge de fleste eksperters og iagttageres vurdering kan være godt tilfreds med Martin Lidegaard som ny minister. Når man ser bort fra, at Martin Lidegaard ikke har en plads i regeringens to maskinrum og »kun« er nummer fire i det radikale hierarki, så vurderes han som en både kompetent og topengageret udenrigsminister. Han kender det ofte spegede internationale spil fra posten som klima-og energiminister og fra sin fortid i Mellemfolkeligt Samvirke, udviklingsorganisationernes samarbejdsforum 92-gruppen og den grønne tænketank CONCITO.

Men Martin Lidegaard får da også nok at se til: Da han også er europaminister, skal han tackle den forestående folkeafstemning om Patentdomstolen og trods vælgernes skepsis arbejde for større dansk integration i EU.

Han skal også have et godt svar parat, hvis han bliver spurgt om, hvorfor Danmark i modsætning til andre lande i Europa ikke tør brokke sig over USAs aflytning, og så skal Martin Lidegaard – som omtalt i Berlingske mandag – som udenrigsminister finde ud af, hvad han vil stille op med Danmarks forklaringsproblemer over for FNs Menneskerettighedsråd.

Exit fra Afghanistan

I de kommende måneder skal den ny udenrigsminister samtidig – medmindre han ryger ud i en ny ministerrokade – stå for den smertelige exit i Afghanistan, hvor fremtiden ser dyster ud. Sammen med forsvarsminister Nicolai Wammen og den ny udviklingsminister Mogens Jensen får Martin Lidegaard det utaknemmelig job at forklare alle krigsveteranerne og deres pårørende, hvad den årelange mission egentlig gik ud på.

Men Martin Lidegaard skal samtidig indstille sig på at dele udenrigspolitikken med Statsministeriet, der i de senere år har oprustet, og indrette sig efter, at Danmark udenrigspolitisk er klemt i en verden med nye stormagter uden for det vestlige himmelstrøg, og i en tid, hvor det er blevet sværere at eksportere dansk/vestlige værdier, og hvor udenrigspolitikken ofte udvandes i halvhjertede kompromiser i EU.

Nogenlunde de samme udfordringer står Mogens Jensen overfor. Men den ny udviklings- og handelsminister skal ruste sig til en ekstra: Venstre vil spare massivt på ulandsbistanden, fordi der er brug for pengene herhjemme, og fordi Danmark efter besparelserne stadig vil være et rundhåndet donorland. Kan Mogens Jensen klare sig i den debat i en kommende valgkamp, og får han som socialdemokrat lov af partifællen, Bjarne Corydon, der som finansminister ikke har hellige køer, når husholdningsbudgettet skal stemme?