En anstændig skole skal lukkes

Halsted-Avnede Centralskole på Lolland står foran lukning, hvis ikke politikerne ombestemmer sig i sidste øjeblik. Elever, forældre og lærere forstår ikke beslutningen.

Børnene på Halsted-Avnede Centralskole på Lolland er i gang med sidste skoleår. Centralskolen skal nedlægges, har politikerne besluttet, og dermed mister lokalsamfundet et omdrejningspunkt. Men drengene her og deres kammerater mærker ikke daglig noget til, at det er slut fra sommeren 2008, for lærere og forældre har besluttet, at man fortsætter udviklingen af skolen som om intet var sket. Foto: Benita Marcussen Fold sammen
Læs mere

Han sætter sig tungt på bagsæddet i bussen og kigger teenagetræt ud af vinduet. Udenfor står Michell og Pernille på henholdvis 13 og 14 år og venter på deres lidt endnu. For sådan er det for de fleste elever på Halsted-Avnede Centralskole. De er afhængige af transportmidler for at komme i skole. Men selvom skolens nærmeste nabo er et gammelt kloster, og købmanden ligger fem kilometer borte, er eleverne glade for at gå der.

»Vi skal sidde endnu længere tid i bus, hvis de lukker vores skole. Og vi synes allesammen, at det er fint at gå her,« siger Michell.

Men skolen med de 225 elever lukker efter alt at dømme undervisning og fritidstilbud ned til juni 2008, og således slutter en æra på 180 år. Indenfor på lærerværelset sidder skoleleder Torben Petersen og undrer sig over, hvorfor lokalpolitikerne netop vejede hans skole og fandt den for let. For selvom han var indstillet på en saglig debat om skolens fremtid, forundres han over, at man ikke engang har taget ledelse og lærerkollegiet med på råd. I dag tror han, at politikerne inde på rådhuset i Nakskov allerede i foråret var så fast besluttet på deres løsning, at de ikke ønskede debatten.

Børnene skal intet mærke
Og politikerne har da også taget den helt store tur. Elever fra 14 skoler skal samles på fire skoleenheder. I det puslespil er der matrikleoverskud, og derfor bliver i alt tre skoler lukket. Heriblandt Halsted-Avnede Centralskole.

En dag i spril blev forslaget første gang fremlagt for skolen. Meldingen chokerede lærerne, men beslutningen har ikke fået lov til at forstyrre børnenes skolegang. På mødet blev det besluttet, at der skulle drives anstændig skole på trods af lukningen.

»Vi gav hinanden håndslag på, at de politikere, der lukker os, skal vide, at vi har gjort at stort stykke arbejde. Også det sidste år,« husker Torben Petersen, der stadig har svært at se, hvorfor skolen og dens naturskønne omgivelser ikke længere skal danne ramme om uddannelsen af lollandske børn og unge.

Kampen fortsætter
Forældres læserbreve og en ihærdig skolebestyrelse har forsøgt at overbevise politikerne om, at man skal bibeholde Halsted-Avnede Centralskole, og ifølge skolebestyrelsesformand Dorthe Friis Hansen mener man fortsat, at skolen er for god til at blive nedlagt.

»Vi fortsætter med at videreudvikle skolens profil, hvor vi satser på kost og sundhed. Derfor bliver vi ved med at vedligeholde skolens omgivelser, og snart får vi en madordning. Vi reagerer mod truslen ved at vise, at vi vil have det godt her. Alt det overså politikerne, da de var oppe at flyve for at se det hele i helikopterperspektiv,« lyder det fra Dorthe Friis Hansen, som heller ikke fatter, at man med ét slag vil opgive de velholdte bygninger og sportsanlægget.

Ingen vej udenom
Tom Larsen (V) udvalgsformand for Børne- og skoleudvalget i den nye storkommune genkender ikke billedet af den manglende debat. Selvom han godt forstår frustrationen, mener han ikke, at der er en vej udenom.

»Hvis Lolland sætter sig målet at skabe Danmarks bedste folkskole, så skal der forandringer til. Jeg ved, det er upopulært, men vi har et dalende elevtal på Lolland og det bliver ikke bedre. Ved at lukke skolen får vi fire millioner frigivet årligt, og så har vi ikke indregnet lønninger. De penge skydes i store skoler, til gavn for flere elever.«