En af landets største kirkegårde nedlægges

Nedlæggelse af en moderne kirkegård er noget af et særsyn i Danmark.

Solbjerg Parkkirkegård. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Årtiers udvikling med et stigende antal urnebegravelser i stedet for de mere pladskrævende kistebegravelser overflødiggør nu Solbjerg Parkkirkegård på Frederiksberg i København, skriver Kristeligt Dagblad.

Kirkegården, som er en af Danmarks største, skal nedlægges i to omgange over de næste 45 år.

Allerede i 2020 skal næsten halvdelen af kirkegåden inddrages til park, og det betyder, at der på halvdelen af kirkegården er stop for kistebegravelser, da kister har en fredningsperiode på 20 år. For urner er fredningstiden 10 år, så de kan fortsat nedsættes. Nedlæggelse af en moderne kirkegård i fuld vigør er noget af et særsyn i Danmark.

Formanden for Danske Kirkegårdsledere, Klaus Frederiksen, kender således ikke til eksempler i nyere tid.

- Det sker yderst sjældent, at vi decideret afvikler kirkegårde, men mange steder i de større byer bliver dele af kirkegårdene omlagt til park. En sådan handling betragter jeg som en regulering og ikke en lukning, siger han og tilføjer, at vi i fremtiden vil opleve, at stadig flere af de store bykirkegårde vil blive omlagt til park, fordi man ikke har brug for jorden til begravelse og derved sparer penge.

Beslutningen om at lukke Solbjerg Parkkirkegård blev truffet tilbage i 1980, hvor Frederiksberg Begravelsesvæsen af Frederiksberg Kommunalbestyrelse og Kirkeministeriet fik godkendelse til at inddrage afdelingerne i kirkegårdens yderområder til park i 2020. I 1994 besluttede samme myndigheder, at resten af kirkegården senere skal følge trop.

- Vi har i samarbejde med kommunen og Kirkeministeriet vurderet, at der ikke længere er behov for kirkegården, da der er kapacitet nok på den nærliggende Søndermarken Kirkegård, siger Johnnie Starke, som er kontorchef i Frederiksberg Begravelsesvæsen.

Han begrunder lukningen med, at langt de fleste danskere siden 1980'erne har valgt en urnebegravelse, som både areal- og frednings-mæssigt fylder langt mindre end en kiste, og at der derfor ikke er brug for så store begravelsesarealer.

Johnnie Starke er opmærksom på, at de pårørende kan være kede af, at deres afdødes gravsteder skal omlægges til park. I enkelte tilfælde kan han derfor give dispensation til en ægtefælle, som gerne vil begraves ved siden af sin mand eller kone.

- Vi kan indtil 2019 give dispensation til at nedsætte en kiste eller en urne med den påregnede fredningstid, men det er noget, vi vurderer fra sag til sag, siger Johnnie Starke, som understreger, at der skal være tale om ægtefæller eller meget nære familiemedlemmer, hvis det skal kunne lade sig gøre.

De pårørende skal desuden være opmærksomme på, at selvom brugsretten til gravstedet bliver forlænget, kan selve gravstedets anlæg bliver forlangt omlagt til græs, inden fredningstiden udløber, så kun gravstenen markerer gravens placering. Når fredningstiden er udløbet, kan de pårørende få gravstenen udleveret, ellers bliver den destrueret.

I løbet af en længere årrække vil alle almindelige gravsteder på Solbjerg Parkkirkegård blive inddraget til græsplæne, mens forfatteren Christian Kampmanns gravsten formentlig bliver stående sammen med en række andre, som bliver vurderet bevaringsværdige.