En af internettets mest irriterende funktioner dør endelig

Google er klar med en ny opdatering, der erstatter CAPTCHA synstemet. Den nye opdatering hedder Cloud Spanner. Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: JEON HEON-KYUN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Google kommer nu med en ny opdatering til deres browser. Det vil få betydning for, hvordan vi surfer på nettet.

Det skriver News.com.

Du kender det sikkert. Du skal ind på en hjemmeside og for at bevise, at du ikke er en robot, skal du indtaste en kode. Engang imellem en fuldstændig ulæselig kode endda.

Den sikkerhed skal sørge for, at hjemmesider ikke bliver bestormet og udsat for cyberangreb. Sikkerheden kaldes CAPTCHA. Det står for: Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart. Eller på dansk: Automatisk Offentlig Turing test til at skelne mellem Computere og Mennesker.. Og den sikkerhed hører altså måske nu fortiden til.

Google er nemlig kommet med en ny opdatering. Invisible reCaptcha hedder den.

Denne opdatering vil gøre de ofte ulæselige koder til en saga blot. Til gengæld vil der komme et usynligt og automatisk system, der skal overvåge browsingmønsteret hos brugeren og på den måde skelne robotter fra mennesker. Google benytter også eventuelle tidligere data om brugeren til at identificere, om der skal gives adgang.

Allerede tilbage i 2009 forsøgte Google sig med en lignende opdatering, men det endte helt galt. Hjemmesiderne blev nemlig overbelastet med trafik, og Google gik derfor tilbage i tænkeboksen.

I 2013 kom Google så med en ny løsning. Her kunne et klik i en boks analysere, om det var en robot eller et menneske. Det virkede ved at analysere, hvordan brugeren trykkede i boksen og ved at spore klikket ved hjælp af cookies og IP-adresser. Hvis der var faresignaler på robotter, så satte det en større sikkerhedsordning i gang, hvor man skulle identificere sig selv.

Men også klik-boksen bliver altså helt fjernet med den nyeste opdatering. Indtil nu findes Invisible reCaptcha kun i en beta-version. Det forlyder ikke, hvornår opdateringen er helt klar.