En 11-årig dansk dreng i Syrien beder om at blive hentet hjem: »Hurtigt«

I weekenden bragte danske myndigheder for første gang et dansk barn ud fra fangelejren for Islamisk Stat-familier i Syrien. Tilbage i lejrene i området er flere danske børn. Radio24syv har besøgt al-Roj-lejren og talt med en 11-årig dreng, der beder Danmark om hjælp.

I weekenden hentede Danmak for første gang officielt et dansk barn ud fra fangelejren for Islamisk Stat-familier i Syrien, al-Hol. Det er uklart, hvem der har truffet beslutningen i den danske stat, hvor der i øjeblikket forhandles om en ny regering. Billedet er taget 1. april 2019 i al-Hol-lejren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ali Hashisho

I en syrisk fangelejr for familier fra Islamisk Stats (IS) kollapsede kalifat sidder en 11-årig dansk dreng. Han har en bøn til Danmark.

»Jeg vil gerne have, at de tager os hurtigt tilbage. Hurtigt,« siger han til Radio24syv, som har interviewet ham i al-Roj-lejren i Syrien.

Den 11-årige drengs mor er etnisk dansk og kommer fra Jylland, mens faderen har somalisk baggrund, og drengen selv er født i Danmark.

I weekenden kom det frem, at danske myndigheder for første gang nogensinde har hjemtaget et barn med dansk statsborgerskab fra en anden af lejrene for tilfangetagne IS-familier. Der er tale om en hårdt såret 13-årig dreng, bekræfter Udenrigsministeriet. Forholdene i al-Hol-lejren, hvor den 13-årige dreng blev hentet hjem fra, er ifølge iagttagere, der har været i lejren, og Læger Uden Grænser kritisable. Der er mangel på mad, rent vand og basal sundhedspleje, og mange af de flere tusinde børn i lejren er underernærede.

Tilbage i lejrene i området er – ifølge flere medier og Berlingskes oplysninger – omtrent ti børn, som angiveligt har dansk statsborgerskab. Den 11-årige dreng siger til radiojournalisten fra 24syv, at det er et hårdt liv i lejren.

»Det er hårdt. På grund af at man ikke laver noget her, og man sidder bare og tænker på sin familie,« siger den 11-årige.

Drengen fortæller, at han ikke husker meget fra livet i Danmark, men at han savner sine bedsteforældre. Forældrene rejste i 2014 til Syrien med deres børn for at tilslutte sig IS og være en del af terrorbevægelsens kalifat. Ifølge Radio24syv har familien boet op mod fire år i IS-højborgen Raqqa, som blandt andet har været berygtet for sine offentlige henrettelser.

Det var også i Raqqa, at terrorbevægelsen i sommeren 2014 korsfæstede syriske soldater og satte deres afskårne hoveder på spid på en central plads i byen.

Den 11-årige drengs mor fortæller til Radio24syv, at familien rejste af sted for at leve et mere islamisk liv, men hun er ifølge radiostationen ikke meget for at tale om tiden i Raqqa. Hun siger dog, at de ikke kæmpede for terrorbevægelsen.

Moderen ved ikke, hvor drengens far befinder sig, siger hun til Radio24syv. Drengen fortæller, at han på et tidspunkt fik at vide, at faderen var død.

»Der var en, der sagde, at han var blevet dræbt,« siger den 11-årige dreng og tilføjer:

»Jeg vil gerne have min far. At vi bor sammen, og det hele er godt«.

Ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) er mindst 150 personer udrejst fra Danmark siden 2012. Ud over de ti børn med dansk statsborgerskab har mindst fem øvrige kvinder i områdets lejre ifølge Berlingskes oplysninger angivet, at de kommer fra Danmark.

Efter IS' nederlag ved terrorbevægelsens sidste bastioner i Syrien, navnlig byen Baghouz, der i foråret blev indtaget i en offensiv anført af kurdiske styrker, er flere tusinde IS-medlemmer og sympatisører tilbageholdt, herunder altså de danske kvinder i lejrene og deres børn. De mandlige IS-tilhængere er tilbageholdt i andre lejre.

IS-familierne er for fleres vedkommende rejst til borgerkrigen i Syrien og IS-kalifatet fra alle dele af verden. De seneste måneder har flere lande, herunder Sverige, Norge, Frankrig, Belgien og Tyskland, gjort en indsats for at hjemtage børnene i fangelejrene.

Ud over den sårede 13-årige dreng, der i weekenden officielt er hentet ud fra al-Hol-lejren af Danmark, er yderligere to danske børn hentet ud af franske myndigheder, fordi de pågældende børn også har tilknytning til Frankrig.