Émillie, Veronica og Aviaja redigerer sig til det »perfekte ydre« på sociale medier: »Jeg vil gerne ligne de andre smukke piger på TikTok«

Mange unge deler aldrig et billede på sociale medier uden at redigere det forinden. Ifølge en undersøgelse fra Børns Vilkår redigerer 48 procent af børn deres billeder, fordi de gerne vil optimere eller er utilfredse med deres udseende. Berlingske har spurgt Veronica, Aviaja og Émillie, hvorfor de gør brug af redigeringsværktøjerne.

Aviaja er blevet svært påvirket af, hvordan andre ser ud, især på TikTok, hvor hun blandt andet bruger effekter til at fjerne sine fregner. Fold sammen
Læs mere

En smallere næse, større øjne, glattere hud og en lille talje. Det er, hvad filtre og redigeringsapps med få klik kan »trylle« frem på skærmen, når især unge piger ændrer på deres udseende på sociale medier.

Berlingske kunne søndag beskrive, hvordan halvdelen af de helt unge børn i Danmark er på TikTok, hvor de med en »forbedringsknap« kan skrue op og ned for, hvor hvide tænder, store dådyrøjne og smalle kindben de vil have i deres videoer.

En undersøgelse fra Børns Vilkår viser, at 38 procent af pigerne i 9. klasse og 34 procent af pigerne i 6. klasse altid, ofte eller i nogen grad redigerer billeder, inden de kommer på sociale medier som TikTok, Instagram eller Snapchat.

Samtidig viser undersøgelsen, at mere end hver fjerde pige i 9. klasse i lav grad eller slet ikke er tilfreds med sin krop, og at henholdsvis 47 og 54 procent af pigerne i 6. og 9. klasse har prøvet at fjerne et billede på de sociale medier, fordi de ikke mente, det havde modtaget nok likes, hjerter eller kommentarer.

Aviaja, 16 år

16-årige Aviaja Darling er en af del af statistikken. Hun har i længere tid kæmpet med en spiseforstyrrelse og er blevet svært påvirket af, hvordan andre ser ud, især på TikTok, hvor hun blandt andet bruger effekter til at fjerne sine fregner.

»Når jeg ser andres billeder, tænker jeg bare: 'Årh, hun er godt nok meget pænere og tyndere end mig'. Jeg vil jo bare gerne ligne de andre smukke piger på TikTok, og når den tanke rammer mig, bliver jeg bare virkelig ked af det og får det dårligt.«

Aviaja Darling er kommet ud af sin spiseforstyrrelse, men kan stadig blive påvirket, når hun ser andre »flotte« piger på sociale medier. Selvom hun er aktiv på både TikTok, Snapchat, og Instagram, hvor hun selv bruger filtre og redigering, tænker hun ofte, at verden ville være lettere, hvis sociale medier, filtre og redigering ikke fandtes.

Træk i pilen for at se den redigerede version af et af Aviajas billeder:

»Jeg kan ikke lade være med at bruge filtrene, fordi jeg føler, at jeg kommer tættere på at ligne de piger, som jeg ser på de sociale medier, som får masser af likes og anerkendelse.«

Émillie Scharf, 21 år

For 21-årige Émillie Scharf, som har 10.000 følgere på Instagram, er det en helt naturlig del af »Instagram-livet« at køre billederne igennem redigering.

»I min generation er vi vokset op med, at det er normalt at få virkeligheden til at se lidt federe og lidt mere spændende ud, end den er. Det er vigtigt for mig, at jeg ligner mig selv – men jeg vil jo gerne være den bedste version af mig selv,« siger hun og gør det klart, at hun dog ikke redigerer sine ansigtstræk eller krop, men bruger effekter til at redigere lyset, skabe kontraster og ændre på farverne i billedet.

Émillie har sendt Berlingske et eksempel på, hvordan de redigeringsprogrammer, hun bruger, kan ændre på ens udseende.

For tiden er Émillie Scharf vild med Instagrams egne effekter, som hun bruger til at redigere lys på sine billeder, hvilket plejer at tage fem-ti minutter. Hun vil gerne opnå et »sunkissed« look, som hun fortæller, at mange går efter på TikTok.

»Ligesom dragqueens kan lide at dresse sig op, så synes jeg, at der er noget fedt ved at skabe denne her persona på sociale medier, og det synes jeg skal være okay.«

Émillie Scharf mener dog, at det er ærgerligt, at mange piger sammenligner sig selv med store profiler som Kardashian-Jenner familien, som har et »urealistisk kropsideal« ifølge hende.

»Lad os være ærlige – Kardashian-Jenner-looket er jo noget, man ikke kan opnå med træning og sund livsstil, men især yngre piger kan have svært ved at kende forskel på, hvad der er naturlig virkelighed, og hvad der ikke er,« siger hun.

Veronica Lauth Arnkil, 20 år

20-årige Veronica Lauth Arnkil vil gerne lave om på, at man skal se ud på en »perfekt måde« på sociale medier. Hun har selv brugt masser af filtre på sine billeder på TikTok og Instagram, som blandt andet giver større læber, men hun er træt af det.

»Det lyder skørt, men man bliver nærmest afhængig af filtre. Den der viden om, at man bare lige kan tage et filter på, som gør en pænere, det er svært at slippe. Men jeg vil gerne lave om på, at man skal have et perfekt ydre,« fortæller hun.

Veronica, som primært bruger filtre, der blandt andet laver hendes læber større, har sendt Berlingske et eksempel på, hvad de redigeringsapps, hun kender til, kan gøre ved ens udseende.

»Når jeg så tager det af, så føler jeg bare, at det ikke duer lige så godt. Så er mine læber blevet helt små og sådan noget.«

Veronica er på det seneste blevet inspireret af body positivity-profiler på TikTok, som laver videoer, der favner forskellige kropsstørrelser, og som er en slags modreaktion på den redigerede og opstillede verden på sociale medier.

Det har inspireret hende til selv at lave om på, hvordan hun er på sociale medier.

»Jeg øver mig i at dele ting, som hverken er redigeret eller opstillede, men hvor jeg bare er mig selv. Jeg vil gerne dele det, jeg har lyst til, og være ligeglad med, om andre har en smallere talje eller mere fremhævede kindben.«