Embedsmænd lokket med luksusbrunch og gavekurve

Private firmaer lokkede embedsmænd med præmier som hotelophold, luksusbrunch og gavekurve på stor konference for offentligt ansatte indkøbere i foreningen IKA. En klar overskridelse af gaveregler, mener eksperter. De ser habilitetsproblemer, fordi embedsfolkene køber ind for skattekroner.

Deltagere ved årskonferencen i Comwell Conference Center i København. Foto: Michael Lund Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hotelophold, luksusbrunch og gavekurve med delikatesser. Offentligt ansatte blev lokket med konkurrencer og præmier af en stribe virksomheder, da IKA – foreningen af offentlige indkøbere for nylig afholdt årskonference i Comwell Conference Center i København.

Konferencen finder sted hvert år og havde i år deltagelse af over 500 offentligt ansatte indkøbere – embedsmænd, der står for statens, kommunernes og regionernes milliardindkøb af alt fra toiletpapir og IT-udstyr til rengøring og snerydning. Men også kommunernes leverandører kan melde sig ind i IKA og købe stande på konferencen. Det havde næsten 70 private firmaer gjort ved konferencen i januar, hvor de med kreative metoder forsøgte at tiltrække de offentligt ansattes opmærksomhed.

Eksempelvis udloddede hotelkæden Comwell en hotelovernatning for to med morgenmad, mens tøjkæden Kentaur trak lod om en luksusbrunch. IT-firmaet KMD gav en gavekurv til de deltagere, der hurtigst lagde puslespil, mens andre firmaer satte gavekurve på højkant til de deltagere, der tilmeldte sig virksomhedernes nyhedsbreve.

Artiklen fortsætter under grafikken

Og det er »en ret klar overtrædelse af reglerne om, hvad man må modtage af gaver som offentligt ansat,« siger lektor og ekspert i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing.

»Disse præmier er i sig selv langt over beløbsgrænsen for, hvad man må modtage som offentligt ansat. Det er uden betydning, at gaven i dette tilfælde pakkes ind som en konkurrence, for deltagelsen i konkurrencen repræsenterer jo en værdi i sig selv,« siger han.

Burde vide bedre

Reglerne skal sikre, at der ikke træffes forkerte afgørelser i den offentlige forvaltning, forklarer han.

»Eksempelvis hvor en indkøbsansvarlig køber en for dyr vare på kommunens vegne, fordi vedkommende har modtaget noget fra den pågældende leverandør og dermed står i en form for gæld til vedkommende,« siger Sten Bønsing.

»Det kan siges meget enkelt,« siger Bente Hagelund, jurist, ekspert i offentlig forvaltning og rektor for Folkeuniversitetet i København,

»Offentligt ansatte må ikke modtage gaver fra private samarbejdspartnere, uanset om de bliver givet som led i en konkurrence, eller ej. Det bør de vide som offentligt ansatte. De må kun modtage beskedne lejlighedsgaver i forbindelse med et jubilæum eller lignende, og det er der ikke tale om her,« siger hun

Køber sig adgang til indkøbere

IKA blev stiftet i 1985 for at højne den udbudsfaglige ekspertise i landets kommuner. Blandt andet udbydes jurakurser og efteruddannelse til de offentligt ansatte. Men eksperter undrer sig over, at også virksomheder kan købe sig adgang til foreningens netværk. Herved får de bl.a. adgang til særlige tænketanke med relevante indkøbere, de får mulighed for at markedsføre sig direkte over for indkøberne, og de får førsteret på stande på årskonferencen.

Roger Buch, forskningschef og ekspert i forvaltning ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, kalder det »usædvanligt,« at en forening forsøger at favne parter med så modsatrettede interesser. På den ene side indkøberne, der gerne skulle have så lav en pris og så god en kvalitet som muligt for skattekronerne, og på den anden side leverandørerne, der gerne vil have en høj pris.

»Jeg ser en betydelig risiko for, at disse parter kommer alt for tæt på hinanden. Når man som IKA sælger virksomhederne en eksklusiv adgang til de offentlige indkøbere, så er virksomhederne alt andet lige stillet bedre end de konkurrenter, der ikke vil betale for at være med i foreningen. Kommunerne bør være bekymrede for, om deres indkøbernes habilitet og upartiskhed er intakt,« siger Roger Buch.

Dialog nødvendig

IKAs næstformand, Ditte Nicolajsen, der til dagligt er indkøbsområdeansvarlig i Region Syddanmark, forklarer, at organisationen har en intern regel om, at indkøberne gerne må vinde gaver i konkurrencer hos leverandørerne, hvis værdien er under 300 kroner, og at denne regel bygger på en fortolkning af retningslinjerne for offentligt ansatte. Ved Berlingskes besøg på IKA-konferencen var der dog flere eksempler på, at disse regler blev brudt, hvilket hun kalder en fejl. Ifølge eksperterne er præmiens værdi dog underordnet – de offentligt ansatte bør slet ikke modtage noget.

»Det giver da anledning til, at vi får en advokat til at kigge på det. Hvis vi har lavet en fejl, skal vi selvfølgelig lave det om,« siger Ditte Nicolajsen fra IKA.

Hun afviser, at de offentlige indkøbere har et problem, fordi de plejer tæt omgang med leverandørerne.

»Vi efterspørger alle innovation i det offentlige, men så er vi også nødt til at have dialog med leverandørerne,« siger Ditte Nicolajsen.

Tænkt som en gulerod

De fleste af virksomhederne forsvarer over for Berlingske konkurrencerne med, at præmierne er beskedne. Hos hotelkæden Comwell ser man ikke nogen grund til selvransagelse.

»Det var tænkt som en gulerod til at få de offentlige indkøbere signet op til vores nyhedsbrev, så vi kunne kommunikere med dem. Så må det være op til den enkelte deltager i konkurrencen at afgøre, hvorvidt de holder sig på den rigtige side af reglerne,« siger salgsdirektør Henrik Hjorth.

Læs mere fra Berlingskes gravegruppe her.