Emballage smitter maden med skadelige stoffer

Svenske forskere advarer mod skadelige fluorstoffer, der vandrer fra papir- og papemballager over i eksempelvis chips og mikrobølgepopcorn.

Burgere, økologiske mikrobølgepopcorn, pizza, chips og æbletærte er på listen over fødevarer, hvor skadelige stoffer vandrer fra papir- og papemballagerne over i maden.

Det påviser svenske forskere i et nordisk studie omkring den type fluorstoffer, der i forkortet form kaldes diPAPs og omdannes til sundhedsskadelige stoffer i kroppen, skriver Politiken.

Især mikrobølgepopcorn indeholder mange fluorstoffer og findes i 13 af 14 undersøgte varer. Godt nok er diPAPs fundet i så små mængder, at de opgøres i nanogram, men de bekymrer stadig forskerne.

»Emballagerne bliver en af mange kilder til de fluorstoffer, som akkumulerer i vores kroppe, i maden og i miljøet,« siger Robin Vestergren, der er miljøkemiker og postdoc ved Norsk Institut for Luft Research, til Politiken.

»Vi kender ikke det fulde omfang af konsekvenserne for vores helbred, men netop derfor bør man ikke bruge den slags stoffer i fødevareemballage,« tilføjer han.

Fluorstoffer bruges i emballager for at forhindre fedt og væske i at trænge igennem.

De er i smørrebrødspapir, bagepapir, engangsservice og andre materialer til fødevarer. Fedtet, varm eller syreholdig mad får i særlig grad stofferne til at vandre over i maden.

Ifølge Fødevarestyrelsen behøver folk ikke være bekymrede for at blive syge af fluorstoffer i maden. En undersøgelse af danske varer viste i 2010 et begrænset indhold af fluorstoffer.