EM-kvinderne hyldet: »De klaskede tyskerne, ligesom herrerne gjorde i 1992«

Selvom der ikke var helt så sort af mennesker som dengang, herrelandsholdet vandt guld, var begejstringen stor blandt de flere turinde fans, der mandag eftermiddag hyldede kvindelandsholdet på Rådhuspladsen i København.

Både presse og fans trængtes om kvindelandsholdet, da de mandag eftermiddag blev hyldet på Rådhuspladsen i København efter EM-sølvet i Holland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Helt som i 1992 var det ikke – dengang Rådhuspladsen og tilstødende gader var sorte af mennesker, og festen for landsholdet varede i flere dage – men begejstringen fejlede bestemt ikke noget hos de flere tusinde fans, der mandag eftermiddag var mødt op for at hylde sølvvinderne fra EM i Holland. Der blev klappet, hujet og viftet med Dannebrog af alle kræfter, da bussen med Pernille Harder, Nadia Nadim og co. trillede op foran Rådhuset, og spillerne tog opstilling på trappen, inden de gik ind til borgmestertaler og rådhuspandekager.

»Det er så flot klaret. De skal ikke være kede af, at de ikke vandt guld, men tværtimod være stolte af sølvmedaljerne. De klaskede tyskerne, ligesom herrerne gjorde i ’92,« siger Bent Jørgensen, som vi møder sammen med datteren, 15-årige Sofie, midt på pladsen.

Bent Jørgensen og hans datter, Sofie, med 25 år gamle flag, som Bent Jørgensen har gemt, siden han var med til at fejre herrelandsholdet i 1992.  Fold sammen
Læs mere

Bent Jørgensen var også på Rådhuspladsen dengang for 25 år siden og har taget en håndfuld flag med, som han har haft liggende lige siden.

»Jeg synes, det her er en god lejlighed til at genbruge dem,« siger og viser, hvordan han har skrevet 1992 i det ene felt og 2017 i det andet – »og så er der jo plads til to årstal mere,« smiler han.

Bent Jørgensen har selv spillet fodbold det meste af sit liv og har som træner siden 1979 været med til at træne mange unge spillere, både drenge og piger.

»Jeg er glad for den opmærksomhed, pigerne nu har fået. Der har altid været en del, der ikke rigtig regnede kvindefodbold for noget, men det kan man ikke tillade sig,« siger han.

»Og de har virkelig kæmpet – jeg synes, det er flot, at lille Danmark har kunnet præge kvindefodbold, som de gør nu. I ’92 kom herrerne jo nærmest med ved et tilfælde, kvinderne har selv kvalificeret sig til det.«

Tre generationer af familien Outzen fra Støvring i Himmerland, mormor Vivian, mor Birgitte og Mikkel på seks år, priser sig lykkelige over, at de netop har valgt denne uge til en københavnerferie.

»Sådan en oplevelse får man nok ikke igen,« siger Vivian Outzen, mens de sidder i solen midt på Rådhuspladsen og venter på, at bussen med spillerne skal ankomme.

Tre generationer af familien Outzen fra Støvring- Vivian, Birgitte og Mikkel - venter sammen med alle de andre fans på, at fodboldkvinderne skal komme ud på Rådhusets balkon. Men det skete ikke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt.

»Vi har fulgt alle kampene, og det har været fantastisk. Jeg synes, der er meget mere gang i det end i herrefodbold,« tilføjer hun.

Både mor og datter har tidligere selv spillet fodbold i 12-15 år, og Vivian Outzen har været fodboldtræner for pigeholdet i Støvring.

»Det er dejligt, at der er kommet sådan en opmærkomhed omkring kvindefodbold, sådan var det ikke dengang, jeg spillede. Da gad forældrene dårligt nok køre ud og se os spille. Det er blevet meget bedre nu, helt bestemt,« siger hun.

Mens landsholdsspillerne hygger sig med pandekager bag Rådhusets tykke mure, er der spændt forventning blandt de mange fans ude på pladsen. For nu må fra tiden da snart være inde til den store balkon-scene, alle husker eller har hørt om fra de glade guld-dage i 1992.

Men dørene til balkonen under Biskop Absalon forbliver lukkede. Og det er også helt OK, mener Ditte Lønow, som sammen med veninden Gitte netop er kommet hjem fra Holland, hvor de overværede finalekampen.

»Selvfølgelig skal sølvmedaljerne fejres, for det er en fantastisk præstation, og som dansker kan man  kun være stolt over, at holdet er kommet så langt,« siger hun.

»Men det ville være forkert at lave et arrangement, som var helt mage til dengang, herrerne vandt guld. Det kunne give nogle ondt i røven, og det kunne have lukket op for en shitstorm, hvis man havde valgt at fejre det nøjagtig som dengang. Så jeg er tilfreds med, at man har lavet et arrangement, der er lidt anderledes.«

Selvom det ikke blev guld, er hun sikker på, at EM-resultatet kan være med til at ændre synet på kvindefoldbold – »og forhåbentlig også give kvinderne nogle bedre forhold.«

De to veninder har begge selv spillet fodbold tidligere, og de har fulgt alle landsholdets kampe ved EM på TV. Så da holdet kom i finalen, måtte de bare af sted.

»Vi følte en forpligtelse til at bakke dem op, ikke mindst efter al den debat, der har været,« siger Ditte Lønow.

»Og det var en fantastisk oplevelse – også selvom de ikke vandt. Da alle de skuffede danske tilskuere kom ud fra stadion, blev vi mødt af glade hollændere, som kom hen og sagde tak for kampen og ville bytte tørklæder og tage billeder. Og da vi kom hen til bussen, stod der et kæmpe troubadurkorps og spillede for os. Det var en meget stor kontrast til det, der skete på Brøndby Stadion på næsten samme tidspunkt.«