Else Smith får gyldent million-håndtryk efter fyring

Den tidligere direktør i Sundhedsstyrelsen Else Schmidt, der er blevet fyret efter hård kritik af styrelsens tilsyn, får løn de næste 21 måneder.

Arkivfoto. Den tidligere direktør i Sundhedsstyrelsen, Else Smith, får ifølge DR Nyheder et plaster på såret for sin fyring, der beløber sig på 2.386.650 kroner plus pension. Fold sammen
Læs mere
Foto: Casper Christoffersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sundhedsminister Nick Hækkrerup (S) fyrede i sidste uge den administrerende direktør for Sundhedsstyrelsen, Else Schmidt, med øjeblikkelig varsel, og ifølge DR Nyheder har hun nu fået et plaster på såret, der beløber sig på 2.386.650 kroner plus pension. Det svarer til hendes løn de kommende 21 måneder, viser beregninger, DR Nyheder har foretaget på baggrund af en aktindsigt i Else Smiths fratrædelsesordning.

Beløbet er ganske forventeligt, vurderer arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Jørgen Stamhus.

»Topledere betinger sig høje fratrædelsesordninger, fordi de ved, at de er i en udsat position. I det offentlige handler det blandt andet om risikoen for at blive fyret af en minister,« siger han til DR Nyheder.

Han fortæller, at fratrædelsesordninger for topchefer i det offentlige typisk forhandles på plads mellem lederens fagforening og arbejdsgiveren allerede ved ansættelsen.

Fratrædelsesordningen på lidt over to millioner kroner er langt under, hvad topledere i det private har for vane at tage med sig, når de stopper. Da Ditlev Engel for eksempel blev fyret fra Vestas i 2013, fik han mellem 18 og 25 millioner kroner med sig.

Else Smith blev fyret fra Sundhedsstyrelsen med en begrundelse om, at der har været for mange dårlige sager med styrelsens tilsyn. DR Nyheder har senest afdækket, hvordan en hjerneskadet psykiater i Vestjylland praktiserede frem til 2013, selvom der blev advaret imod ham første gang i 2004.