Elon Musk: Om et år kan en chip i hjernen forbinde dig til din smartphone

Iværksætter og Tesla-stifter Elon Musk vil forbinde menneskers hjerner med deres smartphones ved hjælp af en mikrochip. Chippen skal både kunne mindske symptomer på diverse kroniske sygdomme, gøre det muligt at kommunikere ved telepati og bruge din computer ved tankens kraft.

Elon Musk vil forbinde din hjerne direkte til din computer. Første test på mennesker bliver lavet allerede næste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKE BLAKE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fremtiden er nær.

I løbet af næste år vil de første mennesker få indopereret en mikrochip i hjernen, der kan kobles til deres computer eller smartphone, så de aldrig behøver at røre en finger igen. Chippen skal ifølge dens opfinder også kunne kurere diverse hjernesygdomme og handicaps.

Opfinderen er ingen ringere end Elon Musk, den amerikanske iværksætter og stifter af elbilproducenten Tesla. Han har doneret 100 millioner dollars til projektet, som udføres af firmaet Neuralink, et amerikansk neuroteknologiselskab, som han selv har grundlagt.

Projektet startede tilbage i 2016, og selvom der er lang vej endnu, nærmer slutmålet sig. En abe har ifølge Elon Musk fået chippen indopereret med succes. Chippen gjorde, at aben kunne bruge en computer blot ved tankens kraft. Det er nemlig ikke længere nok at kunne kommunikere ved hjælp af et tastatur, mener iværksætteren.

»Vi har for kort båndbredde. Du kan ikke bare kommunikere ved hjælp af dine fingre. Det går for langsomt,« siger Elon Musk.

Og det stopper ikke her. Elon Musk har ifølge det amerikanske medie Wired fortalt, at to mennesker med mikrochip i hjernen vil kunne telepatere.

»De ville på effektiv vis kunne kommunikere via telepati med høj båndbredde. En potentielt helt ny form for kommunikation,« siger Elon Musk.

Overmenneske

Mikrochippen består af 1000 små ledninger på størrelse med en tiendedel af et menneskehår. Den skal indsættes med en »symaskinelignende robot«, der kan indoperere de bittesmå ledninger dybt i hjernen. Ifølge Neuralink kan mennesker have op til ti mikrochips i hjernen.

Den lille chip skal kunne lindre symptomer på kroniske sygdomme som kræft, hjertesygdomme, blodpropper og diverse medfødte handicaps.

Det menes dog, at Elon Musks egentlige mål er noget større. Han har flere gange advaret mod, at den hurtige udvikling af kunstig intelligens truer menneskeheden. Han kalder det en »eksistentiel risiko«.

Derfor ønsker han, at mennesket skal være »i symbiose med den kunstige intelligens« og på den måde sikre »menneskehedens fremtid som civilisation«.

Samtidig skal chippen kunne »bevare og forbedre din hjerne« og »skabe en veljusteret fremtid«.

Til venstre ses den robot, der skal indoperere chippen i menneskers hjerner. De to billeder til højre viser nålen, der skal igennem hovedbunden. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT.

Det kan godt lyde som en dyr omgang at få sådan en chip indopereret, men det er ifølge Elon Musk ikke et problem. Han fortæller, at chippens infrastruktur vil være så simpel, at man ikke behøver dyre neurologer til at indoperere og vedligeholde chippen.

»Jeg tror, at man roligt kan sige, at du vil kunne tilbagebetale lånet med din nye, overmenneskelige intelligens,« siger han.

Og den overmenneskelige intelligens stopper ikke, når du dør. Chippen vil ifølge Elon Musk gøre det muligt at blive »uploaded til en ny enhed - bogstaveligt talt«, når man stiller træskoene.

Træd varsomt

En britisk ekspert mener dog, at man ikke skal glæde sig for tidligt. Man bør nemlig være varsom med at indsætte en chip i hjernen.

»At samle data fra rå hjerneaktivitet kan sætte folk i stor fare og kan bruges til at påvirke, manipulere og udnytte dem. Hvem har adgang til disse data? Er de tilgængelige for nogen tredjeparter? Folk skal have fuld kontrol over deres egen data,« siger Frederike Kaltheuner, programmeringsleder hos Privacy International, til CNN.

Mikrochippen er ikke Elon Musks første opfindelse. I 2016 sendte han for første gang sin rumraket, »The Falcon Heavy«, i luften. Raketten var produceret af hans virksomhed SpaceX. Her var målet at gøre det billigere at opsende objekter ud i rummet. Og opsendelser har der været masser af, siden projektet begyndte. Senest i juni 2019, hvor »The Falcon Heavy skulle aflevere 24 satellitter i kredsløb om Jorden.

Sidste år kastede Elon Musk sig over at bygge en underjordisk tunnel cirka ti meter under Los Angeles, som skal løse trafikproblemer i området. Bilen bliver sænket ned i tunnellen ved hjælp af en elevator, og så er det meningen, at bilen skal kunne køre op mod 240 kilometer i timen.

»Det er meget mere som en underjordisk motorvej, end det er en metrostation,« sagde Elon Musk dengang ifølge DR.

Målet er, at tunnellen skal nå at åbne inden Los Angeles skal være vært for De Olympiske Lege i 2028.