Ellemann: Skadeligt at trykke tegning

Genoptrykningen af Muhammed-tegningen begrænser ytringsfriheden i de lande, hvor Danmark ellers vil fremme den. Det mener Uffe Ellemann-Jensen, der fastholder, at ytringsfriheden på ingen måde er truet herhjemme.

Foto: Brian Berg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske mediers genoptryk af den mest omstridte af de 12 profettegninger har en direkte negativ effekt på ytringsfriheden i den muslimske verden. Det fastslår Venstres tidligere formand og udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen i en kommentar til den genopblussede strid mellem Danmark og den muslimske verden.

»Vi begrænser ytringsfriheden andre steder, når vi så voldsomt mener, at vi skal demonstrere vores ytringsfrihed, som på ingen måde er truet herhjemme. Ytringsfriheden begrænses de steder, hvor der ellers er brug for at få den udvidet, og man risikerer at styrke de forkerte ved at insistere på at fornærme andre med den ret, vi har,« siger Ellemann-Jensen, der gentagne gange har fastholdt, at karikaturkrisen bygger på en »provokation« – nemlig Jyllands-Postens offentliggørelse af profettegningerne for to et halvt år siden.

Han mener ikke, at det er interessant, om han personligt finder det forkert, at aviserne genoptrykte profettegningen, da det for nylig kom frem, at tre herboende mænd med arabisk baggrund havde planer om at myrde tegneren Kurt Westergaard. Men i et indlæg i dagens avis giver Ellemann-Jensen udtryk for, at han godt kan forstå, hvorfor muslimerne finder genoptrykningen unødvendig.

Uffe Ellemann-Jensen står meget alene i den borgerlige lejr med sit synspunkt.

»Jeg kan kun sige, at Uffe Ellemann skal være glad for, at han har sin ytringsfrihed, og at jeg er lodret uenig med ham,« siger Venstres politiske ordfører Inger Støjberg.

Erhvervsmanden Asger Aamund mener, at »muslimerne bliver nødt til at erkende, at de lever i en moderne verden, og at demokratiet vil vinde«.

Berlingske Tidendes chefredaktør, Lisbeth Knudsen, fastslår, at det er uholdbart at sætte almindelige journalistiske prioriteringer ud af kraft for at tage hensyn til en bestemt religion.