Ellemann rakte hånden ud til blå partiledere – men han blev slemt skuffet

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

 

Godmorgen og velkommen til endnu en kølig novemberdag. Det er fredag, og det er snart weekend, men verden udenfor står ikke stille af den grund. Så tag en varm kop kaffe (eller te), sæt dig godt til rette og lad Berlingske tage dig gennem dagens vigtigste historier.

Undervejs skal vi forbi en partiformand, hvis venner ikke ville drikke kaffe med ham; en antropolog, der er træt af al den debat om jul; og en mulig afklaring på en årelang sag, som involverer et flystyrt.

Ellemann havde en plan for blå partiledere – men den mislykkedes

Formand for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix.

Vi lægger ud med en historie fra Christiansborg, hvor Venstres partiformand Jakob Ellemann-Jensen efter sigende forsøgte at få de fire andre borgerlige partiledere med på scenen til Venstres landsmøde for knap to uger siden for at symbolisere en stærk, samlet blå blok. Venstre-formanden havde da også løftet for sløret for et muligt bredt borgerligt samarbejde, da han for to måneder siden holdt sin takketale i Herning.

»Der er og vil altid være forskelle. Det er derfor, vi er forskellige partier. Og selv den bedste kan ikke forene det, der ikke vil forenes. Og det skal vi heller ikke. Jeg er ikke fredsmægler. Jeg er ikke diplomat. Og jeg er slet ikke parterapeut. Men jeg ved, at det hele begynder med en kop kaffe,« sagde Jakob Ellemann-Jensen fra talerstolen.

Men de andre blå partiledere valgte at takke nej til invitationen. Forklaringerne var mange, men ifølge Berlingskes Christiansborg-redaktion er der én klar grund til, at håndsrækningen blev afvist: der er en stigende skepsis om det borgerlige projekt blandt de blå partier.

Kommuner og patienter råber på hjælp: »Det her kan ikke fortsætte«

Vi bliver hos Berlingske, og denne gang skal vi kigge nærmere på forhenværende statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) sundhedsreform, der blev glemt i en strid om regionernes nedlæggelse. Det har resulteret i, at patienter gennem flere år døjer med kroniske smerter, mistede lemmer, og nogle er endda døde.

Derfor haster det med at få genoplivet reformen, lyder det fra kommuner, regioner og oppositionspartier, så patienterne kan få den nødvendige behandling. Alternativet er nemlig langt værre, lyder det.

»Det haster meget med at få ændret strukturen. Det kan ikke fortsætte. Det kan ikke lade sig gøre,« siger formand for Kommunernes Landsforening Jacob Bundsgaard (S). Læs historien i dagens Berlingske.

Irakiske demonstranter trodser politikerne: »Vi vil leve!«

Vi springer over til Information, der rapporterer direkte om demonstrationerne i Irak, der lige nu er på sit højeste. Oktoberrevolutionen, som den kaldes af de demonstrerende irakere, har siden den brød ud i starten af oktober, været præget af daglige kampe mellem demonstranterne og regeringens sikkerhedsstyrker.

Indtil videre er 380 mennesker døde og 16.000 blevet såret under protesterne. Men det afholder ikke irakerne fra at gå på gaden for at trodse politikerne, som demonstranterne anser for at være korrupte – og for at vise deres vrede, men også deres håb.

»Vi forsøger blot at vise, at et smukt og ukorrumperet Irak er muligt. Vi drømmer om et hjemland, hvor alle er værdsatte,« siger Jumana Hassan, en 23-årig lægestuderende, til Information.

Detailkæde trodser strømmen med eksplosiv vækst

Fra Information og over til Børsen finder vi på forsiden erhvervsmanden Torben Mouritsen, der i disse dage er en meget glad mand. Han kan nemlig se frem til, at butikskæden Normal, som han er stifter og direktør af, har rundet en omsætning på to mia. kr. efter en vækst på 50 pct.

Dermed gør kæden, som Anders Holch Povlsen fra Bestseller ejer, noget, som andre detailbutikker ikke formår; de går imod strømmen i en branche, der ellers er præget af kriser og butiksdød, og skaber overskud.

»Jeg er rigtig glad for udviklingen. Vi har en organisation, der er enormt fokuseret på, at vi driver en god forretning, og at vi lykkes med de ting, vi sætter os for. Vi er stadig ydmyge, men vi tillader os også at nyde den tur, vi er på,« siger Torben Mouritsen.

5G kan være åben lem for kriminelle

Lad os runde af hos Jyllands-Posten, hvor historien om 5G og de sikkerhedsfarer, teknologien kan bringe med sig, pryder forsiden. Center for Cybersikkerhed anslår nemlig i en ny risikovurdering, at cyberkriminelle vil få lettere ved at aflytte telefoner og stjæle personoplysninger med udrulningen af det nye mobilnetværk.

Det skyldes først og fremmest, at flere og flere elektroniske apparater vil blive koblet op til internettet via 5G. Køleskabet, plæneklipperen, mobiltelefonen – alt vil være tilgængeligt for kriminelle, hvis det ligger online. Derfor gælder det om at skabe nogle klare strategier for at håndtere truslen på europæisk plan, mener chefen for Center for Cybersikkerhed Thomas Lund-Sørensen.

»Det, der ændrer sig med 5G, er, at vi kommer til at se mange flere enheder koblet op på netværket, og så vil sårbarheden over for cyberangreb blive større,« siger Thomas Lund-Sørensen til Jyllands-Posten.

Det sker i dag

Efterretningstjenesten orienterer om trusler mod Danmark

Chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen i København, den 26. september 2019. Arktis topper i ny efterretningsrapport listen over danske risikoområder. Danmark bliver i stigende grad klemt mellem USA, Rusland og Kina, lyder det. Det skriver Ritzau, torsdag den 28. november 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix.

Forsvarets Efterretningstjeneste holder pressemøde i forbindelse med publiceringen af deres årlige rapport om internationale trusler mod Danmark. For første gang er den sikkerhedspolitiske situation i Arktis øverst på rapportens dagsorden. Pressemødet foregår på Kastellet kl. 11, hvor chef for efterretningstjenesten Lars Findsen vil fremlægge risikovurderingens hovedkonklusioner og besvare spørgsmål fra pressen.

Klimarådet kommer med status for klimaarbejdet i 2019

Klimarådet holder i forbindelse med offentliggørelsen af deres analyse, »Status for Danmarks klimamålsætninger og -forpligtelser 2019«, pressemøde kl. 9.30 i Eigtveds Pakhus. Her vil formanden for Klimarådet, Peter Møllgaard, præsentere analysens hovedresultater og gøre rede for den danske klimaindsats samt komme med fremadrettede anbefalinger.

Pressemøde om MH17-retssag

Et kors står ved det sted, hvor Malaysia Airlines MH17 styrtede ned, efter det blev skudt af pro-russiske seperatister i Donetsk, Ukraine i 2014. På korset står der: »Frels og beskyt«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alexander Ermochenko/Ritzau Scanpix.

Den hollandske anklagemyndighed holder pressemøde om den retssag, som man har planlagt at indlede mod fire navngivne internationalt efterlyste mistænkte i sagen om nedskydningen i 2014 over Ukraine af Malaysia Airlines-passagerflyet MH17, der var på vej fra Amsterdam i Holland til Kuala Lumpur, hvor 298 døde. De fire mistænkte er en ukrainer og tre russere, heraf en angiveligt med forbindelse til den russiske militære efterretningstjeneste.

Dagens citat

Apropos jul, så forstår antropolog Dennis Nørmark ikke den danske debat om jul, og hvorvidt den er truet eller ej. Man kan nemlig ikke sparke sig frem af jul, og der er ikke nogen, der er i gang med at tage julen fra danskerne, siger han. Debatten om den såkaldte »War on Christmas« er for alvor kommet til Danmark, men det er et udtryk for »politisk plathed«, for julen er stadig at finde, siger Dennis Nørmark.

Dagens gode tilbud

På Black Friday kan man i USA opleve folk jagte efter gode tilbud, såsom her i Los Angeles, den 27. november 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARK RALSTON/Ritzau Scanpix.

Den amerikanske tradition Black Friday, der afholdes første fredag efter Thanksgiving, er sandelig også at finde i Danmark. Her er der mulighed for at finde alskens gode tilbud, hvis man er god til at kigge efter. Lad julesalget for alvor begynde!