Ellemann: Kritikerne skyder ved siden af

Som redaktør ville Uffe Ellemann-Jensen også have trykt karikaturen af profeten i anledning af mordtruslen mod tegneren Kurt Westergaard. Men det ændrer ikke ved, at stridens udgangspunkt – Jyllands-Postens offentliggørelse for to et halvt år siden – rammer ytringsfriheden i lande, hvor der er brug for det modsatte, fastslår den tidligere V-formand.

Foto: Jeppe Michael Jensen

Venstres tidligere formand og udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen går nu til modangreb på de kritikere, som i Berlingske Tidende i går beskyldte ham for at bøje sig for muslimske krav om indgreb over for ytringsfriheden.

Anledningen til polemikken er de danske avisers genoptryk af den mest omstridte af de 12 profettegninger i forbindelse med politiets anholdelse af tre mænd mistænkt for mordplaner mod tegneren Kurt Westergaard.

Ifølge Ellemann-Jensen har hans kritikere – der blandt andet tæller borgerlige meningsfæller – fået det galt i halsen, hvis de tror, at han er modstander af genoptrykningen.

»Som redaktør ville jeg selv have trykt den pågældende tegning som et naturligt led i den journalistiske dækning af mordplanerne. Men den ubehagelige pointe er, at tegningen er med til at minde den muslimske verden om den oprindelige karikaturkrise,« siger Uffe Ellemann-Jensen.

»Kritikerne forholder sig ikke til min egentlige pointe, nemlig at de danske karikaturer er blevet brugt som udgangspunkt for en begrænsning af ytringsfriheden i den arabiske verden, hvor vi ellers kunne ønske os en mere demokratisk udvikling,« siger Uffe Ellemann-Jensen – der i en kommentar i Berlingske Tidende lørdag beskrev, hvordan Den Arabiske Liga netop har vedtaget meget skrappe regler for TV-stationers anvendelse af satire, ikke blot i religiøse, men også i politiske spørgsmål.

Mere benzin på bålet
Det er en følgevirkning af, at nogen har følt behov for at demonstrere deres ytringsfrihed, selv om den ikke er truet her i landet, mener Ellemann-Jensen, der i kommentaren også beskrev, hvordan han ved et møde i sidste uge i det udenrigspolitiske selskab i Cairo blev bombarderet med spørgsmål vedrørende de danske avisers genoptrykning.

»Protesterne i den muslimske verden mod genoptrykningen af karikaturen af profeten med en bombe i turbanen viser, at krisen som følge af provokationen for to et halvt år siden, hvor de 12 tegninger oprindeligt blev bragt, ikke er overstået, men at den har bidt sig fast,« siger Uffe Ellemann-Jensen.

Han peger blandt andet på, at den svenske tegner Lars Vilks, der har tegnet profeten Muhammed med en hunds krop og den hollandske højrepolitiker Geert Wilders, der har bebudet en anti-muslimsk kortfilm, er med til at hælde benzin på bålet.

Uffe Ellemann-Jensen fastholder, at kun ekstremister har gavn af, at provokationerne optrappes, og at den aktuelle tilspidsede krise mellem Vesten og den muslimske verden kun kan løses ved at vise hensyn.

»Så deres værdier kan eksistere side og side med vores værdier,« som Ellemann-Jensen udtrykker det.