Ellemann: En farlig film

Den hollandske politiker Geert Wilders’ islamkritiske film er uhyggeligt godt lavet og utvivlsomt farlig. Det mener tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V).

Foto: Scanpix/Carl Redhead
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) forudser masser af opstandelse efter den hollandske politiker Geert Wilders har offentliggjort sin stærkt islamkritiske film Fitna på internettet.

”I de lande, hvor der er store uoplyste befolkningsgrupper at spille på, vil folk blive hidset op, og så kan det ikke undgå at blive en stor sag,” siger Uffe Ellemann-Jensen efter at have set filmen.

”Den er uhyggeligt professionelt lavet. Det er tydeligt at han har haft meget professionelle medie- og reklame folk til at hjælpe sig. Filmen lever op til politisk tradition, hvor der altid har været politikere og andre, som har prøvet at skabe sig gehør ved at opfordre til had mod andre religioner, racer eller nationaliteter,” siger Uffe Ellemann-Jensen, der ser filmen som ren og skær opfordring til religionskrig.

”Hvis man satte en lignende film op med det gamle testamente og satte barske billeder til, så skal jeg love for at man kunne have lavet en gruopvækkende film om kristendommen. Det er jo den teknik han anvender,” siger Ellemann, der ikke vil vurdere, om filmen er ulovlig eller ej. Det er op til domstolene at afgøre, mener han.

Til gengæld vil han gerne gå i rette med dem, der nu siger, at man skal støtte filmen i ytringsfrihedens navn.

”Det er en pervers måde at omgås ytringsfriheden på, for man har jo lov til - og i nogen situationer pligt til - at tage afstand fra nogle af de ytringer der kommer. Det være sig film eller karikaturer, eller hvad ved jeg. Derfor mener jeg, at det er helt korrekt, at den hollandske regering føler sig foranlediget til at tage afstand til det her. Det kan man udmærket gøre uden at knægte hans ytringsfrihed. Vi har ikke ytringspligt,” understreger den tidligere udenrigsminister, som mener, at alle mennesker bør pålægge sig selv en vis form for selvcensur når man er ude i emner der kan såre andre.

”Med mindre man er ude på at komme i slagsmål med andre, så skal man beherske sig. Men denne Wilders er ude på at komme i slagsmål med andre. Det er hans eksistensberettigelse,” siger Ellemann.

”Tragedien i det her er, at det er ekstremisterne, der har gavn af det her. Dels nogle som ham selv, der driver deres politik på at drive religionshad og religionsfrygt. Men også dem han angriber har stor fordel af det her. Det her vil blive brugt til at hidse en masse mennesker op i verden,” siger Uffe Ellemann-Jensen.

”Filmen er farlig, det er der ingen tvivl om. Det var også meningen,” lyder analysen.