Elitesvømmer blev elevformand

Formanden for Danske Skoleelever kunne tirsdag tage første skridt til at gøre danske skoleelever digitalt dannede. Mød 17-årige Jens Vase.

Jens Vase, formand for Danske Skoleelever:  »Faren og det svære ved at være barn og gerne vil høres, er at man skal sige noget for at blive hørt, men når man så gør det, er det ikke alle, der bliver taget seriøst.« (Foto: Danske Skoleelever/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Danske Skoleelever
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis det ikke havde været for en virus, der fik ham til at droppe elitesvømning, havde Jens Vase måske ikke været en så flittig formand for Danske Skoleelever.

I femte klasse svømmede han fem kilometer på en time og senere 100 meter rygcrawl på 1.28. Det var tider. I dag har han skiftet eliterollen ud med formandsrollen.

Jens Vase står for tiden midt i to gadekryds. Livets og den offentlige debats. Den 17-årige Århusianer, der er »fra Odder i ånden«, som han siger, får høvl i medier og i skolekredse, fordi han, stik mod god tone i de voksnes rækker, mener, det er håbløst og gammeldags at forbyde børn at have mobiltelefoner med i klassen. Og han roser folkeskolereformen. Den er god, fordi den giver eleverne en varieret og sammenhængende skoledag med masser af motion, mener han.

»Bare fordi der er en række voksne, der er uenige med mig, betyder det ikke, at  jeg tager fejl,« siger Jens Vase.

Det andet sted, hvor livet og »trafikken« brydes for gymnasielærersønnen er overgangen mellem barndom og voksenliv og i Jens Vases tilfælde mellem folkeskoleelev og gymnasieelev.

Han roder således rundt mellem »de« og »os«, når han omtaler skoleelever velvidende, at han går af til april som repræsentant for eleverne i de 930 skoler, der er medlem af hans forening. Efter sommerferien skal han på Odder Gymnasium.

»Jeg har ingen planer om at gå ind i politik. Men jeg vil helt sikkert også kæmpe for sine skolekammerater i gymnasiet på en eller anden måde. Uanset om jeg i fremtiden bliver ingeniør, professor eller politiker, så vil kæmpe for at gøre andres hverdag bedre.«

Sidste skud på Jens Vases unge stamme startede i går tirsdag. I samarbejde med TDC startede Danske Skoleelever et treårigt projekt, under navnet WFive, der skal højne elevers digitale dannelse. Folketingen skal desuden senere på måneden andenbehandle et forslag, som Jens Vase også har været ihærdig fortaler for. Et mobbeklagenævn for elever på folkeskoler, fri-og privatskoler, erhvervsskoler og gymnasier.

Jens Vase er svær at sætte i bås, hvis man ikke må bruge klichéen ”politiker i svøb”. Han læser skønlitteratur og bøger om filosofi. Han siger »desværre« på spørgsmålet om, han har en kæreste, og han er både til det, han kalder »dakke-dak« musik til fester og til blødere toner af Jack Savoretti. Altså en almindelig ung mand.

Hvad synes han om voksnes attitude overfor børn og unge?

»Det kommer an på, hvordan man taler til os. Faren og det svære ved at være barn og gerne vil høres, er at man skal sige noget for at blive hørt, men når man så gør det, er det ikke alle, der bliver taget seriøst. Voksne kommer tit til at tale ned til børn og unge.«

Børns engagement i verden omkring dem, afhænger af, hvordan man taler til dem, mener Jens Vase.

»Hvis man bliver talt ned til gennem hele sin opvækst og ikke bliver accepteret for den man er, så får man også sværere ved at håndtere livet, når man bliver ældre.«

Selv blev Jens Vase slæbt med på museer og meget andet voksent fra barnsben og overhørte uforståelig voksensnak med middagsbordet.

»Voksne skal ikke være bange for, at børn bliver utålmodige og forstår ting og derfor ikke kan tage dem med eller tale om forsekllige ting. Jeg var med på lige fod med de andre også selvom de var 25 år ældre end mig. Det er den slags ting, der kan give børn noget selvværd.«