Eliten jamrer og dyrker en falsk forestilling om det saglige argument

Politikerne kæmper om fire dyder. Og det politiske "show" handler om ikke at blive stemt hjem. De fleste vælgere følger politik ved at leve sig ind i personerne uden at kende substansen, og det fungerer fortrinligt, siger forfatter Klaus Kjøller.

Portræt af Klaus Kjøller. Mandag den 30. maj 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Gangsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Danmark findes der et kor af konstant jamrende kommentatorer, meningsdannere og professorer på statskundskab, som dyrker en ophøjet saglighed og hele tiden er bekymret over demokratiet. Og de tager fejl.

Det mener forfatter og tidligere lektor på Københavns Universitet Klaus Kjøller, som netop har udgivet bogen: »Tak fordi du kom - Realityshowet Demokrati.«

Politik er blevet alt for overfladisk, debatten for personfikseret og handler kun om spin og strategi, mener det jamrede elitekor, som holder til omkring de samfundsvidenskabelige fakulteter og de store dagblade. Mens de jamrer taler de nedladende om populisme, symbolpolitik og falske nyheder..

Ifølge Klaus Kjøller kæmper de en »absurd og komisk« kamp for at gøre demokrati til noget finere og mere indviklet end det er. Men det danske demokrati, som i øvrigt er uhyre velfungerende, er for 94 procent af befolkningen ikke andet end et realityshow, som de sporadisk følger for, at se om det er nogle af politikerne, der er ved at blive stemt hjem.

Kun de sidste seks procent - de politiske nørder - som ser Deadline på DR 2, Mogensen og Kristiansen på TV 2 News og Debatten med Clement Kjærsgaard sætter sig bare nogenlunde ind i substansen og kan forklare sammenhængen i en sag. Og de har et meget idealistisk billede af at politik bygger på saglige argumenter.

»Det er absurd at forstå politik uden at forstå det gennem de konflikter, der hele tiden udspiller sig i realityshowet. Det er en systematisk fejl, man begår på statskundskab, i folkeskoler og gymnasier. I skolen lærer man, at alt er spin. Det er det uartige, som vi skal undgå. Og vi skal helst være små professorer i statskundskab, som sidder artigt og ser alle debatprogrammerne og læser avisernes debatsider,« siger Klaus Kjøller.

Når DRs afgående nyhedsdirektør Ulrik Haagerup mener at demokratiet er i krise, fordi vælgerne ikke kender til basale sammenhænge. Og når den tidligere chefredaktør på Weekendavisen Anne Knudsen i et interview siger: »Uden oplysning har man ikke noget grundlag for at træffe informerede og rationelle beslutninger.«

Og når Poliitkens chefredaktør Anne Mette Svane skriver:

»Medier og politikere sidder i samme båd og befinder sig i et selvdestruktivt kapløb mod at ramme bunden, og stadig flere vælgere gider ikke følge med, fordi dansk politik er blevet skandaliseret, personfikseret og for grimt at høre på.«

Ja så er det ifølge Klaus Kjøller helt urealistiske krav at stille og et forvrænget billede af, hvordan demokratiet fungerer.

Politisk substans og personstridigheder udelukker ikke hinanden, mener han. For substansen er aldrig noget værd uden stridighederne, for »så dør den af kedsomhed.«

Hvis han har en mission med sine bøger, så er det at befri vælgerne fra det elitære krav om, at de skal sætte sig ind i det ene og det andet.

»Jeg siger: I er gode nok. I er alle kompetente og I kan alle hoppe ind og og følge med i politik ved blot at følge realityshowet. Almindelige vælgere er eksperter i at vurdere politik ved at leve sig ind i personerne og showet,«  siger Klaus Kjøller.

Og showet kører non stop. Så bager Inger Støjberg en kage, så bliver hun krydsforhørt om barnebrude, så sender Anders Samuelsen et tweet til Trump, så melder Søren Pind sig ud af Facebook, så skælder Søren Gade ud på Kristian Jensen, så bliver Morten Messerschmidt taget med fingrene i klejnekassen og Henrik Sass får igen skældud af sine partifæller og så, og så.

»Netop dette realityshow gør demokrati og politik forståeligt og alle kan forholde sig til personerne uden, at det er nødvendigt at interessere sig for detaljerne, substansen og de sager politik handler om,« siger Klaus Kjøller.

Men det demokratiske realityshow er samtidig forhadt, nedvurderet og udskældt af den politiske elite. »I stedet dyrkes forestillingen om det saglige argument, som alle vælgere egentlig burde forstå,« hedder det i bogen.

Nedvurderingen sker ifølge Kjøller med sætninger som »lad os nu ikke undervurdere vælgerne« eller »Vi bør undgå populisme.« Og det underforståede budskab er, at der indeni alle vælgere ligger en hel del viden om og interesse for økonomi, jura, administration og diverse tekniske anliggender, som dukker op i politik. Men det gør der ikke, mener Klaus Kjøller:

»I skolen har vælgerne lært at foragte det realityshow, som gør politik let forståeligt. I stedet skal de elske og dyrke politik, således som landets højst seks procent politiske nørder gør det. Det er idealet.«

Men hvis ingen sætter sig ind i substansen, er det så ikke netop med til at bane vejen for demagoger og manipulationer?

»Men det er jo lige præcis det, du og andre mener. Dem der har den frygt er jo selv en del af showet med al deres beklagelse og jammer. Den kommer altid fra de seks procent og er en fast del af showet. Og eliten elsker jammeren, for den bekræfter dem i, at de selv tilhører en særlig vigtig kreds, som har forstået substansen. Men det ændrer jo ikke noget, og vores demokrati er sundt med et stort engagement, høj valgdeltagelse og masser af debat.«

Men vi har jo set, hvad folkeforførere kan udrette af katastrofer i sidste århundrede?

»Men hvis der kommer en folkeforfører, vil han eller hun jo ikke være alene, men omgivet af andre, nyhedsjournalister, politiske modstandere og andre. Det begrænser en folkeforførers mulighed for at udrette en hel masse. Han vil blive pillet ned som en del af showet.«

Men hvis ikke man kender substansen vil man være et let offer for en masse propaganda og falske argumenter?

»Substansen er jo ikke ligegyldig. Den spiller altid ind i det omfang den bruges til at lave strid med. Men der skal bare en dråbe substans til at sætte showet i gang. Og det er en del af showet, at man spiller på, hvor meget folk kan kapere, og hvor meget de tror på.«

Men er det ikke et skråplan, hvis politik alene baserer sig på følelser?

»Men det er jo sådan, det fungerer. Så det er ligegyldig om jeg synes, at det er et skråplan. Når følelserne er skabt, bliver vi borgere modtagelige over for løsninger og de rationelle argumenter. Det er sådan det fungerer: Holdningerne bliver flyttet med eksempler og følelser, mens løsningerne findes med de rationelle argumenter. På smukkeste vis knytter det fornuft og følelser sammen.«

Politikerne kæmper i følge Klaus Kjøller hele tiden om at score højt på de fire dyder: Ærlighed, idealisme, stabilitet og kompetence. Det er dem vælgerne vurderer politikerne på, når showet er i gang uanset hvilken sag, det handler om. Fejler politikerne, risikerer de at blive stemt hjem.

Men hvad så med Donald Trump. I manges øjne vil han fejle stort på i hvert fald et par af dyderne?

»Trump-figuren kan slet ikke forstås uden at se ham i relation til hans basis af vælgere. Medier, kommentatorer og analytikere har systematisk fejlvurderet hans brug af dyderne. Trumps tilhængere hader det politiske establishment og afskyr dermed også traditionelle politikeres håndtering af dem,siger Kalus Kjøller.

Realityshowet er den bedst tænkelige løsning på problemet om, hvordan den enkelte borger lever frit i en kaotisk, tilfældig virkelighed og sammen med andre borgere bevarer en beroligende illussion om retfærdighed og mening, fastslår Klaus Kjøller i sin bog,