Eliten får bedre behandling på sygehusene

De danske hospitaler forskelsbehandler patienterne, så de svageste og mest udsatte patienter ofte får mindre hospitalshjælp end de rigeste og mest veluddannede danskere, viser ny kortlægning.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De svageste og mest udsatte patienter får ofte mindre hospitalshjælp end de rigeste og mest veluddannede danskere, viser en unik kortlægning af uligheder i behandlingsindsatsen på landets sygehuse ifølge Politiken.

Undersøgelsen viser, at hver gang en ressourcesvag pensionist overlever en prop eller blødning i hjernen (apopleksi) er de i snit indlagt i 17 dage og bliver behandlet for 14.000 skattekroner dagligt. Derimod er en ressourcestærk pensionist indlagt i 20 dage og behandles for 16.000 kroner dagligt.

Derudover dør dobbelt så mange af de svageste pensionister af apopleksien, hvorfor man skulle tro, at netop de svageste kostede sundhedsvæsnet mest, men det er ikke tilfældet ifølge undersøgelsen.

Center for Alternativ Samfundsanalyse, CASA, har i undersøgelsen kombineret officielle behandlingsresultater med patienternes socioøkonomiske baggrunde, mens økonomer har analyseret på 32.000 apopleksipatienter og 11.000 patienter med hjertesvigt fra 2010 til 2012.

I begge tilfælde kan forskerne dokumentere, at ressourcestærke patienter ofte får mere behandling end svage patienter, ligesom folk i arbejde får bedre behandling end pensionisterne:

»De mest syge og dem, der oftest dør af de her sygdomme, burde jo være dem, som får den største opmærksomhed. Det er logik. Når vi taler om apopleksi, ville vi forvente, at de dårligst stillede var dem, der blev længst tid på hospitalet. Men nej, dem sender vi hurtigst hjem - og efter et mindre intensiv behandlingsforløb. Resultatet er, at sundhedsvæsenet nok ikke gør, hvad det kan for at reducere de forskelle, der er i dødeligheden«, siger økonom Søren Geckler fra CASA.