Elises nøgenbilleder deles blandt tusindvis af unge: »Jeg føler, at jeg på en måde er blevet voldtaget«

Elise Harritzs private billeder og seksuelle videoer er blevet spredt udover internettet, men selv om hun er bange for chikanen, nægter hun at lade sig begrænse af andres ulovlige handlinger.

»Folk har måske set min krop, men ved at fortælle min historie viser jeg, at der er et menneske bag. At jeg ikke bare er et objekt,« siger Elise Harritz. Foto: Tao Lytzen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En aften i slutningen af juli 2016 opdagede 19-årige Elise Harritz fra Brønderslev, at hun havde været udsat for et hackerangreb. Hendes koder til Snapchat, Instagram og mailkonto var blevet ændret, og i Elises profiltekst på Instagram var der nu indsat et link, som hun ikke selv havde delt.

Med rystende hænder klikkede hun på linket og havnede inde på en mærkelig hjemmeside fyldt med nøgenbilleder af unge kvinder. Men det var, da hun fik øje på billederne af sin egen nøgne krop, at hun for alvor brød sammen.

»Mine første tanker var ‘mit liv er ødelagt, og jeg har ikke længere en fremtid. Jeg tænkte på min familie, min chef og fremtidige arbejdsgivere og kærester. Jeg havde i det øjeblik allermest lyst til at forsvinde og rejse langt væk,« siger Elise Harritz.

På hjemmesiden linkede en bruger ved navn »Sector1« til den Dropbox-mappe, som Elise opbevarede back ups af alle sine billeder og videoer i. Hun opdagede med stor forfærdelse, at både private fotos af venner og familie, men også en række meget intime billeder og videoer, nu lå offentlig tilgængeligt sammen med hendes navn, telefonnummer, CPR-nummer og kontooplysninger.

I mappen lå der billeder af Elise både med og uden undertøj på. Der var fotos fra vilde, private fester og seksuelle videoer, hvor hun giver sin ekskæreste et blowjob.

Selv om hun nu har slettet Dropbox-mappen, betyder det ikke, at indholdet er forsvundet fra nettet. Der er blevet oprettet nye mapper, og Elises allermest intime øjeblikke florerer stadig rundt i stor stil blandt danske teenagere på internetsider, Facebook-grupper og private Facebook-samtaler.

I den skjulte Facebook-gruppe ved navn »Offensimentum«, der har godt 29.000 medlemmer, skriver en bruger torsdag formiddag »Hvor er Elises nudes, jeg vil se dem«. En anden bruger gør i kommentarfeltet opmærksom på, at han ligger inde med materialet, og godt 40 medlemmer beder om at få det tilsendt.

Elise stod onsdag frem i Radio24syv og fortalte sin historie. Siden har Berlingske talt med den 19-årige, der udmærket er klar over, hvad der foregår på de mange hjemmesider, grupper og chatsamtaler. Hvor mange der efterhånden kender hendes navn og forbinder det med nøgenbilleder, og hvordan folk, hun aldrig har mødt, sviner hende til med grove, nedsættende bemærkninger.

»Jeg føler, at jeg på en måde er blevet voldtaget. Der er så mange, der sidder og kigger på mine billeder lige nu, og det føles som om, at jeg ingen rettigheder har,« siger Elise.

Elise har meldt det digitale overgreb til politiet, som gav hende den besked, at de ikke har tid til at tage sig af sagen før om mindst tre måneder. I mellemtiden har Elise modtaget en række krænkende mail fra sin overgrebsmand, den anonyme »Sector1«.

»Jeg har det dårligt med, at personen stadig er derude og kan fortsætte med at chikanere mig. Jeg er konstant bange og frygter, at personen vil dukke op igen og kidnappe mig eller gøre noget andet ondt imod mig,« siger hun.

Siden Elises billeder blev lagt på nettet prøver hun at undgå at være hjemme, og hun har benyttet enhver lejlighed til at komme ud og væk. I begyndelsen følte hun vrede og magtesløshed, men siden har hun forsøgt at kanalisere vreden over i handling.

»Jeg snakker gerne om det, der er sket, og jeg er både stået frem i Ekstra Bladet og Radio24syv. Jeg ønsker at sætte fokus på problemet, fordi det sker for mange piger. Folk har måske set min krop, men ved at fortælle min historie viser jeg, at der er et menneske bag. At jeg ikke bare er et objekt,« siger hun.

Elise bliver ofte mødt af den holdning, at hun selv er skyld i det, der er sket, fordi hun havde billederne liggende i første omgang. Derfor er det vigtigt for hende at understrege, at man jo heller ikke selv er skyld i at blive voldtaget, hvis man har en nedringet trøje på i byen.

»Jeg nægter at tænke, at jeg selv har skyld i det. Hvad der foregår i mit privatliv, er der ingen andre, der skal blande sig i. Man skal jo heller ikke holde op med at have møbler, fordi man er bange for at få stjålet sin sofa. På samme måde skal jeg ikke begrænse mig på grund af noget ulovligt, andre mennesker gør,« siger hun.

De seneste dage er det blevet beskrevet i medierne, hvordan nøgenbilleder af danske kvinder uden deres samtykke bliver delt i stor stil på Facebook i skjulte grupper med tusindevis af medlemmer. Når man deler billederne overtræder man § 264 d og risikerer at få op til seks måneders fængsel.

Kattens leg med musen

Kate Jacquerot er juridisk chef i Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center. Hun fortæller, at politiet er til stede de steder på nettet, hvor de har erfaringer med, at der foregår strafbare handlinger. Hvis Rigspolitiet falder over strafbare handlinger på Facebook, kontakter de IT-giganten, som generelt er hurtige til at fjerne indholdet. Kate Jacquerot beskriver samarbejdet med Facebook som tæt og velfungerende.

»De unge mennesker skal dog vide, at selv om vi har et godt samarbejde med langt de fleste udbydere i IT-verdenen, kan det desværre ikke lade sig gøre for os at støvsuge og slette det hele, når det først er ude. Det er kattens leg med musen, for hvis vi lukker et site ned i samarbejde med udbyderen, kan indholdet dukke op igen dagen efter et andet sted,« siger hun.

Politiet har oplevet en stigning i antallet af anmeldelser. Kate Jacquerot vurderer, at det skyldes, at der har været en offentlig bevågenhed om problemstillingerne de seneste måneder.

»Jeg tror, at flere har følt sig kaldet til at anmelde handlingerne til politiet, men jeg tror samtidig, at der er et kæmpe mørketal. Mange af pigerne ved nemlig ikke, at der findes nøgenbilleder af dem på internettet.«