Elevorganisation kræver kontrol med muslimske friskoler

Danske Skoleelever vil have en task force til at afdække problemer med social og religiøs kontrol på muslimske friskoler. »Totalt blottet for nuancer,« siger friskolerne.

Arkivfoto: Hos Dansk Friskoleforening undrer formand Peter Bendix Pedersen sig over udmeldingen fra Danske Skoleelever. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker

»Vi har brug for en taskforce med musklerne til at afdække problemet med social- og religiøs kontrol.«

Danske Skoleelevers formand Jakob Bonde Nielsen vil have mere kontrol med landets muslimske friskoler, skriver netavisen Altinget.

Via sin organisations såkaldte elevtelefon og email-henvendelser er Jakob Bonde Nielsen blevet opmærksom på »problemer med elever, hvis rettigheder bliver krænket på daglig basis«.

Han beretter blandt andet om en elev, der henvendte sig, efter en imam trådte ind i et klasseværelse og skældte en lærer ud for indholdet af undervisningen. Elevformanden fortæller også om elever i 4. klasse, der er blevet presset til ikke at gå ind i en kristen kirke under en skoletur.

Henvendelser som disse kalder på handling, lyder udmeldingen.

»Jeg er chokeret over at høre de mange historier om social og religiøs kontrol på nogle af de muslimske friskoler. Alle elever har ret til at få beskyttet deres rettigheder og få en ordentlig demokratisk dannelse, så de har forudsætningerne for at indgå på lige fod med alle andre i samfundet,« siger Jakob Bonde Nielsen til Altinget.

Han vil derfor have politikerne til at handle med en task force, som »skal kontrollere, om skolerne lever op til lovgivningen og sikrer eleverne en ordentlig demokratisk dannelse«.

Hos Dansk Friskoleforening undrer formand Peter Bendix Pedersen sig over udmeldingen fra Danske Skoleelever.

Han er med egne ord aldrig nogensinde blevet kontaktet af Danske Skoleelever om problemstillingen. Han retter derfor en kras kritik i retning af elevorganisationen, som, han mener, er »totalt blottet for nuance« i sagen.

»Når Danske Skoleelever taler om det på denne her måde, så mener jeg, de selv er ved at udøve social kontrol. De vil have en task force af store stærke folk med baseball-bat i hænderne, som de kan slå friskolerne oveni hovedet med,« siger Peter Bendix Pedersen til Altinget.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) hilser Danske Skoleelever velkomne i debatten om social og religiøs kontrol. Men hun gør opmærksom på, at en række partier sidste år blev enige om at skærpe tilsynet med friskolerne.

Derfor mener ministeren, at der allerede er en task force på plads.

»Vi har en task force. Vi har skærpet tilsynet med skolerne i forhold til frihed og folkestyrekravet. Ministeriet fører et særligt tilsyn med, om man driver skole på et demokratisk grundlag og anerkender individernes rettigheder,« siger Merete Riisager til Altinget.