Eleverne vil have gratis pizza og sushi

Eleverne bruger mange flere penge på mad i skoletiden, end forældrene er klar over. Og det er ikke sundt.

Eleverne vil have en billigere og mere varieret kost på skolerne - ellers havner de på tanken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Brasen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

"Det ville være godt, hvis man kunne få en hotdog om fredagen."

"Pizza !!! Pizza !!!Pizza !!!Pizza !!!Pizza !!!Pizza !!!Pizza !!!Pizza !!!Pizza !!."

"Frugt og grønt. Salatbuffet med større udvalg, og hvor man må tage alt, hvad man vil."

"Sushi, vegetarretter."

"Kebabmiks, kyllingemiks, pølsemiks, kinesisk tag selv bord, colaer, franske hotdogs."

"En bakke med frugt. Evt. meloner og vindruer og lignende."

Det er bare nogle af de madforslag, 586 elever i 7. klasse på 14 skoler er kommet med, da de blev spurgt om, hvad de gerne ville kunne købe gennem skolens madordning.

Svarene stammer fra undersøgelsen "Det ville være godt med en hotdog om fredagen" fra analysecenteret CASA, Center for Alternativ Samfundsanalyse.

Som Berlingske Tidende søndag kunne fortælle, viser undersøgelsen, at både elever og forældre synes, at maden på skolerne er for dyr og for ensformig.

Samtidig antyder undersøgelsen også noget overraskende, at hver tredje elev bruger penge på noget at spise og drikke uden forældrenes viden og bruger flere penge end forældrene tror.

- Det tyder således på, at mange familiers udgift til elevens mad og drikke er højere end prisen på skolemaden, og at forældrene ikke er opmærksomme herpå, fortæller seniorkonsulent hos CASA, Karl Vogt-Nielsen og fortsætter:

- Det faktum kunne man godt slå på, når man som skole skal markedsføre skolemadsordningen: Hvis børnene ikke er med i ordningen, bruger de alligevel mange penge, og så ville det måske være bedre for forældrene at betale den pris, skolemaden nu engang koster, og dermed give eleverne et sundere tilbud.

Naturlig reaktion

Formanden for Skole og Forældre mener, at det er en ganske naturlig reaktion fra eleverne i 7. klasse at gå på tanken eller det lokale supermarked efter usund mad i skoletiden.

- De er i en alder, hvor et hurtigt pust af sukker er hensigtsmæssigt. Vi er nødt til som forældre og skoler at holde fast på, at vi har et ansvar for, at børnene får nogle sunde vaner. Der er nogle skoler, som helt har forbudt eleverne at forlade skolen for at købe mad. Til gengæld tilbyder de så en madordning, som eleverne kan være med til at påvirke, siger Benedikte Ask Skotte.

Alvorligt problem

Troels Boldt Rømer, der er formand for organisationen Danske Skoleelever kan sagtens genkende billede af elever, der valfarter til den lokale tank eller supermarked. Når maden på skolen er for dyr eller dårlig, vil eleverne heller have noget mad, de synes er lækker, siger han:

- Vi synes faktisk, det er et ret alvorligt problem. Meget forskning viser, at det at spise sundt er hamrende afgørende for, hvor meget du får ud af din skoledag.Vi skal kigge på de internationale erfaringer, f.eks. fra Singaporre, hvor man har gjort skolemaden gratis, siger Troels Boldt Rømer.

Gratis madordninger

Ifølge elevformanden burde man på kommunalt plan afprøve gratis skoleordninger på prøve:

- Man kunne prøve med ordninger med god, sund og frem for alt gratis skolemad. Det giver bedre indlæring, og gør du det gratis, vil det heller ikke have en social slagside i og med, at alle elever får mulighed for at få maden og ikke kun de velstillede.

Men gratis madordninger kan være svære at få råd til i en sparetid, og det anerkender skoleelevernes formand da også. Men eleverne og folkeskolen er en investering, ikke en udgift, siger han:

- Det er jo ikke bare noget vi siger, fordi det kunne være fedt med gratis mad i skolen, men også fordi det har stor betydning for, hvad vi får ud af skolen, og hvad vi kan bidrage med til fremtiden samfund, hvis vi skal snakke i store termer.

- Vi snakker hele tiden om nye pædagogiske metoder og lignende for en bedre folkeskole, men hvis man kigger på nogle af de helt basale ting som skolemad og indeklima, kan der også skabes store fremskridt, siger Troels Boldt Rømer.