Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Danske unge er storforbrugere af internet, men det kan knibe med at overskue, hvad den brede færden og de mange spor, de efterlader på nettet, kan betyde for dem nu og senere i livet.
Derfor skal de højeste klassetrin i folkeskolen - dvs. 7.-9. klasse - vide mere om fordelene og risiciene ved at have en digital identitet på f.eks. Facebook og Twitter. Og det kræver, at deres lærere har styr på alle faldgruberne.
Derfor har en række børneorganisationer sammen med den danske telebranche rejst foreløbig næsten en million kroner for at få udarbejdet undervisningsmateriale til eleverne og til uddannelse af lærerne.
Projektet »Det digitale spejl«, som skydes i gang til efteråret, støttes af Red Barnet, Børns Vilkår, Center for Digital Pædagogik, Medierådet, undervisningsportalen EMU og den danske telebranche.
En styrket identitet
»Det handler ikke så meget om at bruge nettet fornuftigt - for eksempel at passe på pædofile eller at sørge for en ordentlig IT-sikkerhed. Fokus ligger på at styrke elevernes forståelse af, hvad det betyder at have en digital identitet, altså hvordan de bruger det, og hvilke fælder der kan ligge i det, når man for eksempel lægger billeder af hinanden ud på Facebook og Twitter. Altså hvilke kompetencer man skal have i orden, når man bruger nettets mange muligheder,« forklarer direktør Jakob Willer fra brancheforeningen Telekommunikationsindustrien i Danmark (TI).
Budgettet er på 1,3 millioner kroner og lige nu mangler der nogle få hundrede tusinde kroner efter bidrag fra også Videnskabsministeriet, Industriens Arbejdsgiverforening og Undervisningsministeriet. Udarbejdelsen af undervisningsmaterialet er sat i gang, og »Det digitale spejl« finansierer gratis et undervisningsforløb for lærerne.
»Lærerne er ikke klædt ordentligt på, og der har manglet undervisningsmateriale. Vi går ind i dette, fordi vi selvfølgelig er bekymret for, om nettet bruges ordentligt af de unge. Det handler ikke om at sælge mere,« understreger Jakob Willer.
Teleselskaberne har gennem flere år udarbejdet pjecer om, hvordan man sørger for at sikre sig ordentligt som netbruger, og om hvordan børn får et fornuftigt forhold til deres mobiltelefoner.