Elever demonstrerer over IT-kaos

Folkeskolerne i Frederiksberg Kommune har så ringe IT-forhold, at mange lærere har droppet at integrere IT i elevernes undervisning. Eleverne demonstrerede i går mod forholdene.

9. klasses elever fra Skolen på Nyelandsvej på Frederiksberg demonstrerede i går for anden gang siden sommerferien over dårlige IT-forhold på skolerne i Frederiksbergs Kommune. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sisse Stroyer

Det står mildt sagt skidt til med IT-undervisningen i folkeskolerne i Frederiksberg Kommune, hvor samtlige skoler er ramt af IT-problemer.

Flere lærere har således valgt helt at droppe at integrere IT i undervisningen, fordi bl.a. skolernes netværksforbindelser og computerne ikke fungerer. Det betyder, at eleverne ikke får den IT-undervisning, som loven kræver.

»Vi har hamret på kommunens døre i et halvt år for at få dem til at gøre noget ved de her systemer, der ikke virker, men der sker intet. Et eksempel. På en skole med 670 elever og over 60 lærere, er der én printer til rådighed, som pludselig kan ryge. IT-teknikerne er underbemandede, og vores systemer er gamle. Det gør jo, at vi faktisk ikke kan leve op til bekendtgørelsen med at integrere IT i undervisningen,« siger Ane Søegaard fra Frederiksberg Lærerforening.

Flere slags problemer
Problemerne er inden for både soft- og hardware. Computerprogrammerne er for gamle, og derfor kan lærerne ikke undervise eleverne i de programmer, der ligger tilgængelige på nettet. Ifølge Ane Søegaard står der uåbnede kasser med bærbare på visse skoler, fordi de ikke kan kobles på netværket, og der er ikke nok IT-teknikere til at løse problemerne.

Frederiksberg Kommune har ellers profileret sig som en særlig IT-baseret kommune. Kommunen har satset hårdt på IT-undervisningen i folkeskolerne med blandt andet to millioner kroner til opgraderingen af IT-systemerne.

Problemerne med de langsomme og ustabile netværk har stået på over længere tid, men er blevet intensiveret det sidste halve år på samtlige folkeskoler i kommunen.

Derfor var elevrådsformand og 9. klasseelev på Skolen på Nyelandsvej, Fatom Mesimi, for anden gang siden sommerferien i går ude og demonstrere sammen med sin klasse foran Frederiksberg Rådhus.

»Vi har ikke haft IT-undervisning siden sommer, fordi systemet hele tiden går ned, og derfor ved jeg for eksempel ikke, hvad et regneark er, hvad jeg ellers burde vide på det her tidspunkt. Senest har vi i den her uge haft en ugeopgave, som kræver research på nettet, men det har vi ikke kunnet foretage på skolen, hvor vores lærere er, fordi vi bare ikke kan logge på skolens netværk, og nu kan vi ikke få opgaverne ud af systemet, fordi det igen er gået ned,« siger Fatom Mesimi.

Frustrerede elever
Dansk- og matematiklærer på Skolen på La Cour Vej på Frederiksberg Helle Jørgensen oplever, at netværket ikke virker otte ud af ti gange, og derfor går eleverne tit glip af lærerens undervisning på power point.

»Eleverne bliver frustrerede, fordi det tager op til 15 minutter at logge sig på systemet, og så er der jo ikke lang tid tilbage til at undervise i. Det går ud over elevernes faglige IT-kompetencer, og det går ud over de elever, der måske ikke har så let ved computere i forvejen,« siger Helle Jørgensen.

Frederiksbergs borgmester, Jørgen Glenthøj, ønskede i går ikke at kommentere sagen, men kommunens IT-chef, Flemming Engstrøm, beklager de mange IT-problemer på skolerne og lover, at de vil blive løst snarest:

»Vi har sat alle kræfter ind på at få løst problemerne gennem nogle særlige taskforces, som minutiøst går alle servere og PCere igennem, så de bliver løst ét for ét hurtigst muligt.«