Elever bruger bolden og bliver sundere

Ni skoler i Danmark har driblet uden om usund kost med succes. Et nyt projekt viser, at skolepiger og -drenge bliver sundere og får mere viden om hygiejne og sundhed, når bolden ruller imens.

Foto: Thomas Lekfeldt. Sved på panden og græs på gamacherne – før fodbolden får lov at rulle på banerne på Jens Jessens Vej på Frederiksberg, skal alle 5.A-børnene fra Søndermarkskolen varme grundigt op. Foto: Thomas Lekfeldt
Læs mere
Fold sammen

En dreng i en pink udgave af FC Barcelona-trøjen løber sig fri mellem modstandernes gule veste.

»Her, spil. Jeg er fri,« råber han.

Det er tydeligt, at han har spillet fodbold før. Men lige så tydeligt er det også, at nogle af de andre ikke er fodboldspillere i fritiden.

Under opvarmningen driller motorikken lidt for et par stykker, når de skal finde balance på ét ben, og når spillet er i gang, er der også nogle, som har bedre styr på bolden end andre. Alligevel er det svært at få øje på en spiller på banen, som ikke bevæger sig.

En del af fodboldbanerne ved Jens Jessens Vej på Frederiksberg er omdannet til fire små baner. 25 elever fra 5.A på Søndermarkskolen er i gang med at vise nogle af de øvelser, som de igennem mange uger nu har trænet 90 minutter om ugen.

5.A er en af de ni folkeskoleklasser, som har testet »FIFA 11 for Health«-konceptet i Danmark. Det blev egentlig udviklet af verdensfodboldorganisationen for at forbedre børnesundheden i udviklingslande – men forskere fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet har i samarbejde med fodboldens danske organisation, DBU, videreudviklet systemet, så det også passer til sundhedsudfordringerne i den vestlige verden. Mandag præsenterede de resultaterne.

»Vi oplever, at der er en stigning i sundhedsviden for børnene på områder som fysisk aktivitet, ernæring, hygiejne og trivsel. Børnene oplever selv, at de trives bedre, og sundhedstilstanden ændrede sig også positivt. Vi så både fald i blodtryk og fedtprocent efter 11 ugers træning. Det fortæller, at projektet virker,« siger professor Peter Krustrup, der er forskningsleder på »FIFA 11 for Health« i Danmark.

Inden træningen begynder, mødes klassen til samling på midten af banen. De husker hinanden på, at fair play er vigtigt og begynder derefter at finde deres bane og holdkammerater, inden fire mod fire-kampene går i gang.

Småspillene er ikke noget nyt for eleverne. Det er nemlig dem, som konceptet er udviklet ud fra. For måden, man træner på, er afgørende. Ved almindelig ellevemandsfodbold er der nemlig for mange, som ikke tager del i spillet, og så bliver det hurtigt de erfarne drenge, som styrer det hele. På et mindre hold er der brug for alle spillere, konstaterer Peter Krustrup.

»I starten var jeg bange for bolden«

Det kan Cairo Dagmar Nysted godt mærke, da hun efter en kamp holder en pause:

»Jeg skulle lige vænne mig til det, for jeg havde ikke rigtigt spillet fodbold før. I starten var jeg bange for bolden, så det var lidt svært. Men nu er det rigtigt sjovt,« siger hun.

Hendes klassekammerat Osvald Krog Knudsen var omvendt superbegejstret, da han hørte, at klassen skulle have undervisning med fodbold gennem 11 uger. Han træner nemlig selv op til fire gange om ugen i fritiden.

»Jeg elsker også idræt normalt, men når det er fodbold, er det lige lidt sjovere. Det er helt klart sjovest, når vi spiller kamp. Jeg blev ret overrasket over, at nogle af pigerne faktisk er ret gode. Nogle af dem kan lave finter og alt muligt,« siger han.

Når de ikke spiller kampe på de små baner, laver de forskellige øvelser. Det kan være en, hvor man skal lave afleveringer og rose sin medspiller. Men det kan også være, at man skal ramme kegler med sund mad på og undgå at ramme de usunde fødevarer, at eleverne skal drible uden om alkoholmærkater, eller at de skal løbe hen for at vaske hænder, inden de spiser.

Ifølge professor Peter Krustrup har vi med skolereformens krav om gennemsnitlig 45 minutters bevægelse om dagen en unik mulighed for at give børnene meget fysisk aktivitet og på den måde medvirke til en god forebyggelse af livsstilssygdomme.

»Vi ved, at »FIFA 11 for Health« virker, og det er nærmest skræddersyet til de danske folkeskoler. Konceptet er konstrueret til at passe til skoler i den vestlige verden, det er enkelt og veldefineret, og det skal varetages af lærerne. Det gør det nemt at implementere, og jeg håber, der vil komme flere af den type koncepter, som egner sig til folkeskolen,« siger han.

Det er nemt at være med – også for uøvede

5.A på Søndermarkskolen har vendt målene om, så de står med bagsiden mod hinanden. De går i gang med en ny øvelse, som kræver flere afleveringer og mere holdspil, når bolden skal om på den anden side for at komme over målstregen.

»Det er nemt at være med, selv om nogle er bedre end andre, og mange af drengene allerede gik til fodbold, inden vi startede,« siger Cairo Dagmar Nysted.

Og fodboldtræningen kan også noget helt specielt, forklarer Peter Krustrup. Det er meget involverende for alle, og så er det bare et populært spil. Men han er også interesseret i at finde ud af, om det samme gælder for andre holdsport som basket, håndbold og floorball.

Lige nu gælder det kun fodbold, når »FIFA 11 for Health« til sommer skal afprøves i Grønland, på Færøerne og på 400 andre skoler i Danmark.