Elever bliver ikke hørt, når de smides ud af friskoler

Stik imod FNs Børnekonvention bliver næsten halvdelen af eleverne i friskolerne aldrig hørt, inden de bortvises. Det viser en ny rapport.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I den seneste uge har Berlingske bragt historier om, at elever ikke bliver hørt, før de bliver udskrevet af privat- og friskoler.

Nu viser en rapport fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA), at knap halvdelen, 44 pct, af privat- og friskoleeeleverne ikke inddrages, før de bliver bortvist af skolen. Rapporten er bestilt af Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, som i marts 2015 kom med vejledning om, hvordan man kan inddrage børn i processen. En bortvisning uden inddragelse af eleverne strider nemlig imod FNs Børnekonventions krav om, at børn skal inddrages i beslutninger, som omhandler dem selv.

Men de nye tal fra EVA viser, at vejledning på området ikke er nok. Det mener både Danske Skoleelever og Foreningen for Forældre til Elever i Fri- og Privatskoler (FFFP). Formand for FFFP Christiane Schaumburg mener, at de nye tal fra EVA viser, at der er behov for lovgivning på området.

»Når eleverne ikke bliver inddraget, bliver deres rettigheder krænket, og oplysninger går tabt, når man ikke taler med dem eller deres forældre. Derfor er der brug for et regelsæt, som skal opfyldes i forhold til dokumentation og process. Rettighederne skal præciseres, og de skal gøres klare for eleverne, så de kender deres muligheder, før problemer opstår,« siger hun. For vejledninger kan let omgås, og når så stor en andel som de 44 procent af de frie skoler ikke kan følge vejledninger, er det tegn på, at det er en udfordring, der skal lovgives om. FFFP har desuden i dag modtaget en mail fra minister for børn, undervisning og ligestilling, Ellen Trane Nørby, hvor ministeren har skrevet, at hun følger området nøje og gerne vil høre FFFPs perspektiv på sagen og modtage foreningens bidrag.

Formand for Danske Skolelever Jens Vase siger, at det er meget problematisk, at eleverne ikke bliver hørt.

»Det er grotesk, at elever ikke bliver hørt i sager, der kan have så alvorlige konsekvenser for dem, som det har at blive smidt ud sin skole,« siger han.

Jens Vase mener, at mange elever på privat- og friskoler ikke kender deres rettigheder. Derfor skal der helt konkret oplyses mere. Et konkret forslag lyder, at privat- og friskoler hvert år skal angive, hvor mange elever der bliver smidt ud, og om eleverne blev inddraget i processen.

»Vi går som udgangspunkt ikke ind for tvang, men i det her tilfælde kan det være nødvendigt at indføre lovgivning på området. Skolerne er nødt til at inddrage eleverne,« siger han. Rapporten viser desuden, at yngre elever i mindre grad bliver inddraget. Det kan Jens Vase ikke se nogen grund til.

»Skolerne burde også være i stand til at forklare processen til de yngste. De underviser dem jo til daglig,« siger Jens Vase. Men lovgivning, mener formand for Danmarks Privatskoleforening Karsten Suhr ikke, er vejen frem.

»Jeg kan selvfølgelig ikke være tilfreds med den procentdel. Men jeg tror ikke, at lovgivning er vejen frem. Vejledningen skal i stedet have længere tid til at vise sin effekt,« siger han.

Om, der skal lovgivning til, er bl.a. op til undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V). Hun siger, at der allerede er regler på området, men at problemet er, at de ikke bliver overholdt.

»Folketingets Ombudsmand mener også, at der er regler på området, men nu viser rapporten så, at der er problemer med at overholde dem. I første omgang skal ordførerne dog have tid til at læse rapporten,« siger hun.

Kan forslaget fra Danske Skolelever, om at skolerne skal angive antal elever, de har bortvist, være en mulighed?

»Der er jo regler på området i dag, men der er problemer med at overholde dem.«

Kan det her være en ny regel, der kan bruges?

»Jeg synes, det er en sag, der er for vigtig til at gøre den til et spørgsmål om, at der skal meldes fem min efter, at der er kommet en rapport. Der starter et arbejde nu med partierne og med organisationerne i forhold til, hvordan vi kan sikre, at vi overholder de regler, der er på området.«

Er de nuværende vejledninger tilstrækkelige?

»Vejledningerne er på mange måder gode, men vi kan se, at der er problemer med kendskab til vejledningerne. Derfor vil jeg også tale med de frie grundskoler om, hvordan vi kan sikre, at der ikke er tvivl om, hvad reglerne eller vejledning er. Der er stadig nogen, der ikke kender til dem, kan vi se af rapporten. Det er noget af det, der skal arbejdes med.«