Elever advarer mod milliardbesparelser på uddannelserne

Gymnasieelever og handelsskoleelever advarer om, at regeringens planlagte besparelser vil gå ud over kvaliteten på deres uddannelser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag aften har regeringen varslet besparelser på uddannelsesområdet, der løber op på i alt 8,7 milliarder kroner heraf 5,4 milliarder på ungdomsuddannelserne, og det bekymrer Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS).

»De her besparelser er meget voldsomme. De kommer til at betyde, at kvaliteten på gymnasiet vil falde, fordi man ikke kan opretholde en uddannelse i verdensklasse uden midlerne til det,« siger forkvinde Veronika Schultz.

Regeringen har varslet, at det er rektorerne på de enkelte uddannelsessteder, der skal finde pengene, og elevforkvinden frygter konsekvenserne for de enkelte elever.

»Når regeringen lægger op til så massive besparelser på vores uddannelser, kan det ikke undgå at få konsekvenser for den enkelte elev. Det betyder, at skolerne kan blive nødsaget til at spare på for eksempel lektiecaféer, lærernes forberedelsestid og det antal elever, man sidder på de forskellige faghold.«

Ifølge Veronika Schultz vil besparelserne ramme alle elever hårdt, og i særlig grad den gruppe elever, som ikke kommer fra uddannelsesvante hjem.

»Når skolerne bliver nødsaget til for eksempel at lave større hold, så der bliver mindre lærer-elev-tid til den enkelte, så kommer det især til at ramme mønsterbryderne, som gymnasiet ellers kunne løfte.«

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) siger til Politiken, at besparelserne er nødvendige for at sikre vækst i samfundet fremover. Elevforkvinden mener dog ikke, at det er den rette vej at gå.

»Når man sparer på uddannelse her og nu, glemmer man, at det vil ramme os som samfund senere hen. Hvis ikke vi sikrer midlerne til at skabe kvalitetsuddannelser, vil vi få elever og studerende, som ikke bliver lige så dygtige, som de kunne være blevet. Jeg vil opfordre undervisningsministeren til at udvise samfundssind og i stedet investere i, at ungdommen kan blive veluddannet og klar til at løfte samfundet fremover,« siger Veronika Schultz.

Hos Landssammenslutningen af Handelsskoleelever (LH) frygter man, at underfinansierede handelsskoler bliver skubbet ud over kanten, med de nye milliardbesparelser.

»Det er bekymrende, at man vil fjerne midler fra en allerede underfinansieret handelsskole. Det kan unægteligt gå ud over andet end kvaliteten af undervisningen. Vil den nye undervisningsminister overhovedet have kvalitetsuddannelser,« spørger formand Steffen Andersen.