Elev smidt ud af skolen fordi forældrene snød

Frederiksberg Kommune smider en elev ud af skole, fordi forældrene efter kommunens mening er flyttet proforma for at sikre barnet plads på skolen. Nu skal kommunens kontrolenhed tjekke skolesnyd.

Frederiksbergs folkeskoler er populære og har et godt ry som f.eks. Skolen på Nyelandsvej. Mange forældre – også uden for kommunegrænsen – vil gerne have deres børn ind på skolen. Men det skal gå rigtigt til, lyder meldingen fra kommunen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skal det gå ud over barnet, at mor og far forsøger at snyde? Det dilemma står kommunerne i, når forældre flytter proforma for at få deres barn ind på en anden skole end distriktsskolen. På Frederiksberg smider kommunen nu et barn ud af skolen, fordi forældrene ikke reelt er flyttet til kommunen. Samme markante fremgangsmåde vil blive fulgt ved andre tilfælde af skolesnyd, der fremover bliver en opgave for kommunens kontrolenhed at tage sig af, hvor man normalt beskæftiger sig med socialt bedrageri.

For Frederiksberg Kommune har hensynet til retfærdighed vejet tungt, forklarer skolechef Gorm Bagger Andersen.

»Vi har i Frederiksberg Kommune ventelister til en række klasser og skoler. Der er truffet politiske afgørelser om, hvornår man kan få sit barn ind på vores skoler, og de grænser kan man ikke sprænge ved at lave en proformaflytning. Det ville være en uretfærdighed over for de øvrige forældre,« siger han.

Frederiksberg Kommune har rådført sig med Undervisningsministeriet i sagen, men der er ingen særlige regler for, hvordan kommunerne skal forholde sig i sager om proformaflytninger og skoler.

Frem og tilbage over kommunegrænsen

Knap hver sjette skoleleder har konstateret eller haft mistanke om proformaflytninger i forbindelse med indskrivning af elever på deres skole, viser en rundspørge foretaget i marts i år af Berlingske Research med deltagelse af 526 skoleledere.

Skolelederne reagerer meget forskelligt på sagerne. Nogle foretager sig intet, andre kontakter forvaltningen, men ofte uden at det får konsekvenser for børnenes skolegang.

I den konkrete sag fra Frederiksberg mener kommunen, at familien uretmæssigt har fået drengen ind på Skolen på Nyelandsvej på Frederiksberg. Drengen bor i København, hvor han også har gået i skole, men familien ønskede skoleskift til skolen på Frederiksberg.

Selv om ønsket i første omgang blev afvist, kom drengen dog alligevel ind på Skolen på Nyelandsvej, fordi han med sin far i en kort periode flyttede til en adresse på Frederiksberg, hvor der også bor en anden familie, mens moderen blev boende i København. Sønnen blev optaget på Skolen på Nyelandsvej, hvor han siden har gået. Efter skoleindskrivningen flyttede far og søn igen tilbage til moderen i København.

Selv om det ikke skal kunne betale sig at snyde, mener skoleelevernes formand, Agnete Vienberg Hansen, dog, at hensynet til barnet, der igen skal skifte skole, bør veje tungest.

»Det er ikke okay at snyde. Men når nu drengen går der, er man nødt til at tænke på hans bedste. Man kan ikke være det bekendt over for drengen, som nu igen skal skifte skole. Man skal altid tænke på børnenes bedste, uanset hvordan deres forældre opfører sig,« mener Agnete Vienberg Hansen fra Danske Skoleelever.

Økonomi presser frit skolevalg

Skoleleder Peter Rene Christensen fra Skolen på Nyelandsvej kontaktede kommunen, fordi han ligesom flere andre skoler i hovedstaden oplever et stigende antal forældre, der forsøger at omgå reglerne.

»Vi kan konstatere, at der er nogle, der blæser på reglerne og sikrer sig selv en særlig begunstiget situation. Vi orienterer altid folk om, hvorfor deres barn ikke kan komme ind på skolen, så de er ude i ond tro. Det er, fordi man som forældre synes, at man har et frit valg, og man så får at vide, at det har man ikke i denne situation,« siger Peter Rene Christensen.

Selv om der er frit skolevalg over kommunegrænserne, kan kommunerne nemlig fastsætte grænser for, hvornår de tager elever fra andre kommuner og skoledistrikter ind på skolerne.

Det frie skolevalg presses ofte af kommunernes stramme økonomi, mener Mette With Hagensen, der er formand for Skole og Forældre.

»Reglerne for det frie skolevalg begrænses mange steder, fordi man skal have klasse-størrelsen til at være optimal. Men det er vigtigt, at vi som forældre har mulighed for at vælge den skole, der passer bedst til vores barn – både internt i kommunen og over kommunegrænsen.«

Hun mener, det er vanskeligt at beslutte, om man skal lade et barn fortsætte i skolen, selv om forældrene har snydt.

»Det er et kæmpe dilemma. Lovgivningen skal selvfølgelig overholdes, men det handler om at finde den bedste løsning for det barn, som af den ene eller anden årsag ikke fungerer på den skole, hvor barnet er,« siger Mette With Hagensen.

Skoleledernes formand, Anders Balle, er dog helt på kommunens side i sagen.»Det er først og fremmest forældrenes ansvar, og det skal vi ikke fratage dem. Hvis de på den måde skalter og valter med deres eget barn, skal vi fortælle dem, at det, de gør, er skadeligt for barnet. Det tangerer social svindel, og det er uacceptabelt,« siger Anders Balle.

Kontrollører skal tjekke skolesnyd

Fremover kan Frederiksbergs skoleledere, der har konkret mistanke om proformaflytninger henvende sig til kommunens kontrolenhed. Forventningen er, at det vil dreje sig om få sager om året.

Undervisningsministeriet har ikke kendskab til, hvordan kommunerne handler, når de opdager, at forældrene har snydt for at få barnet ind på en anden skole end distriktsskolen.

»... Undervisningsministeriet kan ikke udelukke, at udskrivning af den forkerte distriktsskole og optagelse i den rigtige distriktsskole kan finde sted i særlig grove tilfælde af svig,« skriver ministeriet i udtalelsen i sagen.

På Frederiksberg må drengen igen skifte skole og vende tilbage til Københavns folkeskoler.»Det er en meget svær sag. Nogle folk tager forholdsvis let på, at de flytter adresse. Men som kommune må vi overholde lovgivningen. Man må jo ikke bo proforma i en kommune. Vi vil heller ikke have, at det griber om sig,« siger Margit Ørsted (K), der er formand for Undervisningsudvalget på Frederiksberg.