Elefanter har bedre selvforståelse end to-årige børn

Elefanter er klogere og har en bedre selvforståelse end et to-årigt barn, konkluderer forskere ved Cambridge University. Ifølge forskerne har deres nye undersøgelse »vidtrækkende konsekvenser« for vores forståelse af det store landdyr.

Foto: HANNAH MCKAY. Elefanter udviser i forsøg en bedre selvforståelse end to-årige børn. Det tyder på en evne til empati og til at sætte sig i andres sted, som er sjælden blandt dyr. Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen

Elefanter er langt klogere og har en stærkere selvforståelse, end vi hidtil har været klar over.

Elefanters selvforståelse er så udviklet, at den kan sammenlignes med evnerne hos et to-årigt barn. En så stærk selvforståelse er en sjældenhed i dyreverdenen og ændrer fundamentalt på, hvordan vi bør opfatte det store landdyr, konkluderer et forskerhold fra Cambridge University, som har udsat elefanter for en række videnskabelige »intelligenstest«.

Det skriver den britiske avis, The Independent.

Elefanter er allerede kendt for at kunne genkende sig selv i et spejl. En egenskab, som kun få dyr besidder.

I de nye test, som også er omtalt i tidsskriftet Scientific Reports, udsatte forskerne mahout-trænede elefanter i Thailand for en simpel, men sigende øvelse:

Elefanten skulle samle en pind op og række den til forskerne. Men i nogle tilfælde var pinden bundet til en måtte, som elefanten stod på. For at kunne række pinden frem, måtte elefanten altså indse, at dens egen krop stod på måtten, og at den derfor skulle flytte sig, før den kunne udføre opgaven.

Det er en øvelse, som er taget fra lignende forsøg med menneskers selvforståelse. Og test af mennesker har vist, at den selvforståelse - at ens egen krop forhindrer opgaven i at blive fuldført - først opnås, når et barn rammer to-årsalderen.

Kan formentlig føle empati

»Elefanterne forstod, at deres kroppe var i vejen, så de trådte tilside for at gøre sig selv i stand til at færdiggøre opgaven. (...) Det indikerer, at elefanterne må være i stand til at se sig selv som adskilte fra genstande eller deres omgivelser. Det betyder, at de kan have en selvforståelse (...), som er ret sjælden i dyreriget,« siger Josh Plotnik, forsker ved Cambridge University til The Independent.

Han mener, at opdagelsen har »vidtrækkende konsekvenser« for vores opfattelse af det store landdyr.

Når elefanter har så udviklet en selvforståelse, må man nemlig antage, at elefanten er bedre end de fleste dyr til at føle empati med andre væsner og være i stand til at se en situation fra et andet væsens perspektiv. En indsigt, som kan få - eller burde få - betydning for den måde, mennesket behandler elefanten på.

Andre dyrearter, der tidligere har vist sig at have en høj grad af selvforståelse, er bl.a. menneskeaber, delfiner og husskader.